REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Colesterolul și comorbiditățile: ce probleme de sănătate pot să apară

Colesterolul și comorbiditățile: ce probleme de sănătate pot să apară

Replica API 1 octombrie 2020 | 00:00 1194

Nu contează care este vârsta ta sau care este starea ta generală de sănătate. Important este să fii conștient care sunt nivelurile colesterolului tău.

Colesterolul mărit (hipercolesterolemia) este periculos și poate să devină și mai periculos când este în combinație cu alte probleme de sănătate. De fapt, anumite afecțiuni pot face că valorile colesterolului să crească și mai mult. În același timp, colesterolul care are un nivel mare îți crește riscul de a face anumite boli.

Ce este o comorbiditate?

Comorbiditatea este atunci când o persoană are două sau mai multe afecțiuni în același timp. De exemplu, poți să ai hipercolesterolemie (valoarea crescută a colesterolului) și hipertensiune arterială. Studiile arată că comorbiditatea este legată de rezultate grave ale sănătății și că, în zilele noastre, este mai întâlnită situația în care o persoană suferă de mai multe boli și nu are una singură.

Comorbiditățile pot complică îngrijirea medicală a pacientului. Câtă vreme medicii cunosc toate afecțiunile de care suferă pacientul, ei le pot aborda pe toate. Tocmai de aceea este important să înțelegem cum o singură afecțiune, precum colesterolul mărit poate duce la alte boli, precum cele de mai jos.

6 probleme de sănătate care pot duce la colesterol mărit

1. Diabetul

Asociația Americană a Inimii spune că diabetul adeseori crește nivelul lipoproteinelor cu densitate mică/scăzută (LDL), cunoscute și sub numele de colesterol"rău". Iar statisticile arată că adulții cu diabet au în mare măsură și nivelul colesterolului LDL mai mare sau folosesc medicamente menite să le scadă colesterolul.

2. Obezitatea

Excesul ponderal creează, la rândul sau, un risc mai mare de hipercolesterolemie, scrie healthline.com. Mai multe studii au arătat că există o conexiune între cele două. Cercetătorii au descoperit o legătură între indicele de masă corporală (IMC) și colesterol. Participanțîi care erau obezi și cu vârste cuprinse între 25 și 39 de ani aveau cel mai mare risc de a suferi de hipercolesterolemie.

3. Hipercolesterolemia familială

Hipercolesterolemia familială este o boală care duce la niveluri mari ale colesterolului. Ea este cauzată de o gena anormală, care este transmisă de la părinte la copil. Mutația genetică înseamnă că ficatului îi este imposibil să îndepărteze excesul de colesterol LDL din corpul tău. Hipercolesterolemia familială îți crește riscul de a avea probleme cu inima și poate duce la o durata mai scurtă a vieții.

4. Hipotiroidismul

Când o persoană are hipotiroidism, glanda tiroidă nu produce suficientă tiroxina, un hormon tiroidian. Acest hormon este folosit pentru a ajută corpul să producă energie. Simptomele acestei boli includ oboseală, creșterea în greutate și durerile musculare.

Hormonii tiroidieni controlează, totodată, și metabolismul corpului tău. Când aceștia nu funcționează așa cum ar fi normal, ei afectează nivelul colesterolului. Când hormonii tiroidieni au un nivel prea scăzut, nivelul colesterolului crește.

5. Bolile renale

Boală renală cronică adeseori apare o dată cu colesterolul mărit. Cercetătorii au analizat legătură în cadrul unui studiu din 2011. Rezultatele au arătat că chiar și în stadiile incipiente ale bolii cronice de rinichi, au fost prezente semne ce indicau tulburări la nivelul colesterolului. Deși rinichii nu sunt responsabili de eliminarea colesterolului din organism, colesterolul încă tinde să se acumuleze pe măsură ce rinichii nu reușesc să funcționeze cum trebuie. Aceiași cercetători au adăugat că un nivel mare al colesterolului poate face că boală renală cronică să se agraveze.

6. Sindromul Cushing

Acesta este o boală în care corpul suferă din cauza nivelurilor foarte mari ale unui hormon, cortizolul. Acesta este cunoscut și sub numele de "hormonul stresului" și este produs de glandele suprarenale. El devine activ atunci când semnalul "lupta sau fugi" este activat. De asemenea, cortizolul este necesar și pentru alte funcții ale corpului, cum ar fi controlul glucozei în sânge și reducerea inflamației.

Oamenii care suferă de sindromul Cushing au prea mult cortizol în corp, din diverse motive. Tot acel exces de cortizol poate duce și la o creștere a colesterolului. Un studiu publicat în "Neuroendocrinology" a arătat că sindromul Cushing poate crește nivelul colesterolului total și poate afecta modul în care colesterolul LDL ("rău") este procesat.

Dacă ai colesterolul mărit, îți crește riscul de a avea și alte probleme de sănătate

Afecțiunile de mai sus îți pot crește riscul de a dezvoltă un nivel ridicat al colesterolului. Pe de altă parte, colesterolul mărit îți poate crește riscul de a dezvoltă alte afecțiuni, cum ar fi:

boli cardiovasculare

calculi biliari

hipertensiune arterială

boală arterială periferică

demență,

boală ficatului gras non-alcoolic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510