REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
20.9° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Comisia Europeană are un plan de acţiune pentru stimularea economiei sociale şi crearea de locuri de muncă

Comisia Europeană are un plan de acţiune pentru stimularea economiei sociale şi crearea de locuri de muncă

Replica API 11 decembrie 2021 | 00:00 601

Comisia Europeană a prezentat, joi, un plan de acţiune conceput pentru a ajuta economia socială europeană să prospere, valorificând potenţialul său economic şi de creare de locuri de muncă, precum şi contribuţia sa la o redresare echitabilă şi favorabilă incluziunii şi la dubla tranziţie verde şi digitală, informează un comunicat de presă al executivului comunitar, citat de Agerpres.

Thierry Breton

Organizaţiile din cadrul economiei sociale sunt entităţi care pun pe primul plan obiectivele sociale şi de mediu, reinvestind cea mai mare parte a profitului lor în organizaţie. În Europa există 2,8 milioane de entităţi active în cadrul economiei sociale, care angajează 13,6 milioane de persoane şi oferă soluţii la principalele provocări întâmpinate de societăţile noastre. Acestea funcţionează într-o gamă variată de sectoare, de la servicii de îngrijire la reciclare, şi sub diverse forme, de la cooperative la întreprinderi sociale. Sporirea sprijinului acordat economiei sociale permite organizaţiilor, pe lângă crearea de locuri de muncă, să îşi mărească impactul social în întreaga UE.

"Economia socială creează locuri de muncă şi creştere economică aproape de nevoile cetăţenilor şi de mediul lor de viaţă imediat. Criza provocată de pandemia de COVID-19 a demonstrat, la rândul său, rezilienţa şi ingeniozitatea modelelor de afaceri din economia socială. Pentru a continua dezvoltarea potenţialului şi a contribuţiei lor la transformarea verde şi digitală, lansăm un parcurs de tranziţie pentru ecosistemul "proximitate şi economie socială". Vom colabora cu toate părţile interesate pentru o economie mai favorabilă incluziunii şi mai sustenabilă", a declarat comisarul pentru piaţa internă Thierry Breton.

Comisia Europeană îşi propune să acţioneze în trei domenii: crearea condiţiilor propice pentru dezvoltarea economiei sociale, oportunităţi pentru înfiinţarea şi extinderea organizaţiilor din cadrul economiei sociale şi asigurarea recunoaşterii economiei sociale şi a potenţialului acesteia.

Cadrele politice şi juridice sunt esenţiale pentru crearea unui mediu propice dezvoltării economiei sociale. Acestea includ cadrele privind fiscalitatea, achiziţiile publice şi ajutoarele de stat, care trebuie adaptate la nevoile economiei sociale. Pentru a aborda aceste aspecte, Comisia va propune în 2023 o recomandare a Consiliului privind dezvoltarea condiţiilor-cadru ale economiei sociale. De asemenea, Comisia va publica orientări pentru statele membre cu privire la cadrele fiscale aplicabile organizaţiilor din domeniul economiei sociale şi va facilita accesul la orientări privind ajutoarele de stat. Planul de acţiune urmăreşte, de asemenea, să consolideze bunele practici în materie de achiziţii publice responsabile din punct de vedere social şi să promoveze orientarea economiei sociale către obiective care depăşesc graniţele UE.

Potrivit Comisiei Europene, entităţile din cadrul economiei sociale ar trebui să beneficieze de sprijin pentru înfiinţare şi dezvoltare, precum şi pentru a-şi recalifica şi perfecţiona lucrătorii. Pentru perioada 2021-2027, Comisia intenţionează să îşi sporească sprijinul peste suma estimată de 2,5 miliarde euro alocată anterior economiei sociale (2014-2020). Printre alte acţiuni, Comisia va lansa în 2023 un nou portal al UE privind economia socială, oferindu-le astfel actorilor din acest sector un loc unic în care să găsească toate informaţiile de care au nevoie cu privire la finanţare, politici, programe de formare şi iniţiative puse la dispoziţie de UE. De asemenea, Comisia va lansa în 2022 noi produse financiare în cadrul programului InvestEU şi va îmbunătăţi accesul la finanţare. Tot în 2022, Comisia va înfiinţa un Centru european de competenţe pentru inovare socială.

Planul de acţiune urmăreşte să sporească vizibilitatea economiei sociale şi să îmbunătăţească recunoaşterea activităţii şi a potenţialului acesteia. Comisia va desfăşura activităţi de comunicare menite să scoată în evidenţă rolul şi specificul economiei sociale. Printre numeroasele sale acţiuni, Comisia va lansa un studiu pentru a colecta date calitative şi cantitative cu scopul de a înţelege mai bine economia socială la nivelul întregii Uniuni, va organiza cursuri de formare pentru funcţionarii publici pe diverse teme relevante din perspectiva economiei sociale şi va promova economia socială la nivel regional şi local prin încurajarea schimburilor transfrontaliere.

Economia socială include o varietate de întreprinderi, organizaţii şi entităţi juridice, cum ar fi întreprinderile sociale, cooperativele, societăţile de ajutor reciproc (un tip specific de asigurare colectivă), asociaţiile non-profit şi fundaţiile. Acestea plasează oamenii şi mediul în centrul misiunii lor şi reinvestesc cea mai mare parte a profitului lor în organizaţie sau într-o cauză socială specifică. Ele sunt guvernate în mod participativ, de la bază către vârf.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166