REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° ConstanÈ›a Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
30.4° ConstanÈ›a Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Comisia Europeană, pregătită să prezinte o propunere pentru folosirea fondurilor ruseşti îngheţate la reconstrucţia Ucrainei

Comisia Europeană, pregătită să prezinte o propunere pentru folosirea fondurilor ruseşti îngheţate la reconstrucţia Ucrainei

A.F. 22 septembrie 2023 | 00:00 276

Comisia Europeană este pregătită să prezinte o propunere cu privire la folosirea activelor ruseÅŸti îngheÅ£ate pentru reconstrucÅ£ia Ucrainei, o temă care va fi abordată din nou la sfârÅŸitul lunii septembrie, a anunÅ£at joi un purtător de cuvânt comunitar, relatează agenÅ£ia EFE.

Comisia Europeana, pregatita sa prezinte o propunere pentru folosirea fondurilor rusesti inghetate la reconstructia Ucrainei

Acesta a amintit, la conferinÅ£a de presă zilnică a Comisiei Europene, că trebuie efectuată o diferenÅ£iere între activele ruseÅŸti publice ÅŸi cele private, pentru cele din urmă fiind nevoie de un cadru de reglementare diferit.

De pildă, activele private îngheÅ£ate sau puse sub sechestru pot fi confiscate numai în urma comiterii unui delict sau dacă persoana responsabilă a fost condamnată penal.

Cât despre activele publice ruseÅŸti îngheÅ£ate în UE, purtătorul de cuvânt comunitar Christian Wigand a spus că valoarea acestora depăşeÅŸte suma de 200 de miliarde de euro, fiind în special active ale Băncii Centrale a Rusiei.

Pe de altă parte, în ce priveÅŸte activele private, deÅ£inute de oligarhi ÅŸi companii ruse, acelaÅŸi purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că aceasta a propus incriminarea penală a tentativelor de eludare a sancÅ£iunilor impuse Rusiei după declanÅŸarea războiului împotriva Ucrainei, astfel încât să poată fi confiscate bunuri private, iniÅ£iativă încă aflată în stadiul de negociere între instituÅ£iile europene ÅŸi pe care Bruxellesul speră să o poată finaliza în curând.

Dar asupra activelor publice ruseÅŸti Comisia Europeană este pregătită să prezinte o "propunere legislativă", în urma discuÅ£iilor avute cu statele membre ale UE, a adăugat purtătorul de cuvânt citat. Eforturile UE în această direcÅ£ie se desfăşoară în principal prin reuniuni cu delegaÅ£iile celor 27 de state membre ÅŸi în strânsă cooperare cu un grup de lucru specializat în problematica îngheţării ÅŸi confiscării activelor condus de Comisia Europeană.

În urma sancÅ£iunilor impuse Rusiei după lansarea invaziei în Ucraina, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruÅŸi au fost îngheÅ£ate în UE, iar statele blocului comunitar împreună cu cele din G7 au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un furt. Din această sumă, UE a îngheÅ£at active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume fiind depozitată în Belgia, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699