REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.1° Constanța Lun., 29 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6805
22.1° Constanța Luni, 29 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6805
 

Comisia Europeană: România e pregătită să intre în Schengen și UE e gata să o primească

Comisia Europeană: România e pregătită să intre în Schengen și UE e gata să o primească

Andreea VREJOIU 16 noiembrie 2022 | 13:08 1448

”E momentul să spunem Bine ați venit!”, a declarat comisarul pentru afaceri Interne al UE, în conferința de presă organizată, miercuri, după reuniunea Comisarilor pe tema extinderii Spațiului Schengen, referindu-se la România, Bulgaria și Croația.

comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson

Bulgaria, România și Croația au dat dovezi că pot să gestioneze, au personal extrem de bine instruit și angajat, tehnologie, a explicat oficialul european.  România e pregătită să adere și UE este gata să o primească, a mai spus aceasta, transmițând același mesaj și pentru Bulgaria și Croația.

Decizia va fi luată în Consiliul JAI din 8 decembrie, conform digi24.ro

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

Aurescu: Evaluarea pozitivă a CE privind aderarea României la Schengen este un mesaj politic foarte puternic

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat miercuri despre anunţul Comisiei Europene privind aderarea României la Schengen că ştie deja care este textul acestei comunicări şi într-adevăr, rezultatul este foarte pozitiv şi evaluarea este foarte pozitivă. „Este o confirmare, încă odată, a faptului că România este pregătită din punct de vedere tehnic să adere la Spațiul Schengen, dar este în același timp și un mesaj foarte puternic din punct de vedere politic, pentru că România îndeplinește condițiile necesare dar în același timp aderarea reprezintă și un plus evident pentru securitatea Spațiului Schengen”.

Întrebat despre importanța mesajelor de respingere transmise de Suedia și Olanda față de România, Aurescu a declarat: „Legat de Suedia, e vorba de un partid de opoziție din Suedia, Partidul social-democrat, care a manifestat anumite rezerve. Suntem în contact permanent cu guvernul suedez, am discutat inclusiv duminică și luni în marja reuniunii CAE de mai multe ori cu omologul meu suedez, care m-a asigurat că guvernul suedez susține pe deplin aderarea României la Spațiul Schengen. De asemenea, se fac demersuri pe foarte multe canale, atât la nivel guvernamental, la nivelul familiei politice social-democrate, continuăm demersurile noastre. Nu există nicio schimbare de poziție din partea guvernului suedez actual, așa cum nici guvernul suedez care era condus de către Partidul social-democrat nu a spus niciodată că are o opoziție față de aderarea României la Spațiul Schengen. Continuăm de asemenea demersurile şi pe partea olandeză”.

Nicolae Ciucă

Ciucă: Suntem pregătiți să ne îndeplinim responsabilitățile și să facem parte din Schengen

„Comisia Europeană a reconfirmat că România este gata şi ar trebui să intre în Schengen. Am îndeplinit criteriile din 2011. Suntem pregătiţi să ne îndeplinim responsabilităţile şi să facem parte din Schengen, ca simbol al aprofundării integrării europene”, a spus Nicolae Ciucă.

Aderarea la Schengen, avantaje și dezavantaje

Aderarea la Spațiul Schengen reprezintă, de fapt, aderarea la un grup al țărilor în care controalele la frontierele interne între statele membre au fost eliminate. Astfel, trecerea dintr-un stat în altul va semăna cu o călătorie în interiorul ţării. Asta va aduce avantaje pentru românii care vor să călătorească cu avionul, cu trenul, cu autocarul sau cu maşina personală. Pasagerii curselor aeriene nu vor mai aştepta pentru controlul paşapoartelor.

Dacă România va intra în Schengen alături de Bulgaria (așa cum și-a propus încă de la început, când cele două țări și-au depus candidatura în tandem), vor disparea timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria și Bulgaria, dar și cu Grecia, iar şoferii de TIR vor scăpa de cozile de la graniţă. Mărfurile vor circula liber, ceea ce înseamnă economie de timp şi de bani pentru operatorii economici.

Dezavantajul aderării României la spațiul Schengen îl reprezintă posibilitatea creşterii criminalităţii. Odată cu eliminarea controalelor la frontieră, ar putea creşte traficul de fiinţe umane, dar și numărul imigranților care vor încerca să intre în spaţiul Schengen prin România.

În prezent la spațiul Schengen au aderat 26 de țări. Dintre acestea, patru nu fac parte din Uniunea Europeană: Norvegia, Islanda, Elveția și Lichtenstein. România a parcurs cu succes toate etapele premergătoare aderării. Însă decizia finală privind intrarea României în Schengen trebuie luată de Consiliul European, care îi reunește pe șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

 

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Insfarsit o sa fim si noi in rand cu toate tarile europene. Un lucru bun. Nu o sa mai stam la coada ca oile.
1
0
Noi furam motorina de la americani,nu de le europeni.Am mai furat si o sa mai furam.Schenghenul,cu Schengenul si hotia cu hotia! .Sa nu le amestecam.
0
0
Alte state vor sa iasa si noi ca berbecii cu capul inainte
4
2
Și noi furam motorină din bazele militare
5
2

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513