REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Comisia Europeană salută acordul referitor la actualizarea investigaţiilor privind accidentele maritime

Comisia Europeană salută acordul referitor la actualizarea investigaţiilor privind accidentele maritime

A.F. 15 februarie 2024 | 00:00 172

Comisia Europeană a salutat acordul politic la care au ajuns, marţi, Parlamentul European şi Consiliul cu privire la investigarea accidentelor maritime, actualizând o directivă din 2009, care se aplică numai navelor de transport maritim, cărora li se aplică convenţiile internaţionale, sau navelor de pescuit, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Comisia Europeana saluta acordul referitor la actualizarea investigatiilor privind accidentele maritimeAdina Vălean

Deşi siguranţa maritimă în apele UE este foarte ridicată, cu puţine decese şi fără deversări majore recente de petrol, se raportează în continuare peste 2.000 de accidente şi incidente maritime în fiecare an.

Printre principalele măsuri noi, colegiuitorii au convenit să includă cele mai grave accidente care implică nave de pescuit mai mici (sub 15 metri) în domeniul de aplicare al directivei. Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă (EMSA) va oferi sprijin operaţional şi formare autorităţilor naţionale de anchetă, la cererea acestora, respectând, în acelaşi timp, independenţa operaţională a acestora. Directiva revizuită aliniază, de asemenea, legislaţia UE la cele mai recente dispoziţii internaţionale adoptate de Organizaţia Maritimă Internaţională şi impune ca autorităţile de investigare a accidentelor din statele membre să se angajeze într-un proces de evaluare inter pares pentru a se îmbunătăţi, a învăţa unele de la altele şi a le îmbunătăţi procedurile şi rezultatele.

"Deşi siguranţa maritimă în apele UE este foarte ridicată, fiecare accident este unul prea mare şi trebuie să învăţăm de la acestea. Acordul de astăzi va ajuta operatorii şi autorităţile de reglementare să ia măsurile adecvate pentru a-şi reduce apariţia, prevenind, în cele din urmă, pierderea de vieţi omeneşti şi poluarea mediului", a declarat comisarul pentru Transport, Adina Vălean.

Acordul politic la care s-a ajuns marţi trebuie acum să fie adoptat în mod formal. După finalizarea acestui proces de către Parlamentul European şi Consiliu, noile norme vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi vor intra în vigoare 20 de zile mai târziu. Statele membre vor avea la dispoziţie 30 de luni pentru a transpune directiva în legislaţia naţională, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166