REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.6° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
21.6° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Comisia Europeană vrea ca schema UE de achiziţii comune de gaze să devină permanentă

Comisia Europeană vrea ca schema UE de achiziţii comune de gaze să devină permanentă

Ana Maria LIPAN 6 septembrie 2023 | 00:00 185

Comisia Europeană (CE) a propus ca schema UE de achiziţii comune de gaze să devină permanentă, cererea depăşind aşteptările în cadrul primei licitaţii de achiziţionare de combustibil din afara Rusiei, se arată într-un document consultat de Reuters, informează economedia.ro

Comisia Europeana vrea ca schema UE de achizitii comune de gaze sa devina permanenta

Achiziţiile comune de gaze sunt un nou instrument pe care blocul comunitar îl foloseşte pentru a limita creşterea costurilor cu energia, declanşată de întreruperea livrărilor ruseşti, după invadarea Ucrainei. Securitatea energetică a Europei la finalul iernii a fost mai bună decât se estima, după ce statele şi-au redus consumul de energie, au umplut depozitele de gaze, iar vremea blândă a ajutat la evitarea penuriei.

Schema temporară ar urma să expire în decembrie, dar Comisia Europeană a propus ca aceasta să devină permanentă, ca parte a reorganizării reglementărilor pe piaţa gazelor din blocul comunitar.

Conform propunerii CE consultate de Reuters, companiile din UE vor avea permanent opţiunea de a cumpăra în comun combustibili. Participarea se va face în mod voluntar, dar dacă UE se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu combustibili, achiziţiile comune devin obligatorii, pentru a se evita ca statele membre UE să concureze pentru aceleaşi volume insuficiente.

“Este stabilit, funcţionează, numărul companiilor este în creştere”, a declarat pentru Reuters un oficial UE, referindu-se la achiziţiile comune de gaze.

În pofida scepticismului iniţial, până acum, cantităţile solicitate depăşesc 27 miliarde metri cubi de gaze (bcm) – dublu faţă de nivelul estimat de Bruxelles pentru achiziţiile comune – 13.5 bcm. Achiziţiile comune sunt doar o mică parte din cererea totală UE de gaze, de aproximativ 360 bcm, dar obiectul este de a ajuta ţările să se pregătească pentru iarnă, când cererea de gaze în Europa atinge nivelul de vârf. Capacităţile de stocare a gazelor naturale din UE sunt deja pline în proporţie de 90%, cu mult înaintea termenului limită stabilit pentru a se ajunge la acest nivel – 1 noiembrie – a anunţat recent Comisia Europeană.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699