REPLICA ONLINE CONSTANTA

36.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
36.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Comitet pentru situații de urgență, convocat la Mediu: Risc de dezastru ecologic după prăbușirea unei mine

Comitet pentru situații de urgență, convocat la Mediu: Risc de dezastru ecologic după prăbușirea unei mine

Ana Maria LIPAN 14 mai 2023 | 16:33 920

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), duminică, din cauza poluării care s-a produs pe râul Bistrița, în județul Neamț. Poluarea provine de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere.

Comitet pentru situatii de urgenta, convocat la Mediu: Risc de dezastru ecologic dupa prabusirea unei mine

Ședința extraordinară a CMSU a avut loc ca urmare a poluării observate pe râul Bistrița, sâmbătă seara, pe raza orașului Broșteni, în zona localității Holda, unde apa prezenta o culoare cărămizie, specifică poluarii cu ape de mină, scrie stiripesurse.ro.

„În urma verificărilor efectuate de lucrătorii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din zona Broșteni s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie. Reprezentanții SGASuceava și ai Laboratorului de Calitatea Apei s-au deplasat în teren pentru verificarea celor semnalate și pentru prelevarea probelor de apă, iar rezultatele analizelor de astăzi, 14.05.2023, arată faptul că sunt depășiri ale indicatorilor de calitate pentru fier, zinc și cupru, pe o distanță de circa 7 km în aval. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă”, transmite Ministerul Mediului.

Experții ANAR au informat că poluarea provine de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere, care a condus la evacuarea unor debite de apă de aproximativ 38 l/s. Potrivit Ministerului, nu există un pericol iminent la adresa sănătății populației iar analizele de laborator nu indică o poluare cu metale grele, însă concentrația de fier crescută determină aspectul roșiatic al apei.

În urma hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț au fost informate toate folosințele de apă din aval și s-a recomandat a nu se consuma apa din râu, nici pentru adăpatul animalelor, dar nici în alte scopuri. Unda de poluare este în diminuare și propagare în aval, debitele evacuate scăzând cu circa două treimi.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos a dispus monitorizarea continuă a situației produsă pe râul Bistrița, până la încetarea fenomenului. Un mesaj Ro-Alert a fost emis în noaptea de sâmbătă spre duminică în mai multe localități din județul Neamț după o poluare produsă pe râul Bistrița.

ISU Neamț a anunțat că sâmbătă în jurul orei 23.00 a fost informat de SGA Neamț că pe râul Bistrița a fost observată o modificare a culorii apei (cărămizie), specifică poluării cu ape de mină. Autoritățile au transmis un mesaj Ro-Alert de informare cetățenilor din comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
adica nu face nimic si intre timp mai fura niste paduri.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510