REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.7° Constanța Sâm., 20 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6796
28.7° Constanța Sâmbătă, 20 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6796
 

Comitetul Internaţional de Salvare: Crizele umanitare se vor agrava în 2024

Comitetul Internaţional de Salvare: Crizele umanitare se vor agrava în 2024

A.F. 15 decembrie 2023 | 00:00 189

Schimbările climatice, agravarea conflictelor armate, creşterea datoriilor şi scăderea sprijinului internaţional vor accelera crizele umanitare la nivel mondial în 2024, a transmis joi Comitetul Internaţional de Salvare (IRC) într-un raport, potrivit Reuters.

Comitetul International de Salvare: Crizele umanitare se vor agrava in 2024

În lista sa de monitorizare de urgenţă din 2024, IRC, cu sediul în New York, a indicat 20 de naţiuni, în mare parte din Africa, cu cel mai mare risc de înrăutăţire a situaţiei umanitare anul viitor.

Raportul vine după ce numărul persoanelor care au nevoie de ajutor umanitar în acest an a crescut la 300 de milioane, în timp ce numărul celor forţaţi să-şi părăsească locuinţele a crescut la 110 milioane.

"Este cel mai rău moment", a declarat şeful IRC, David Miliband, cerând să se pună mai mult accent pe adaptarea la schimbările climatice, emanciparea femeilor, un sistem bancar care să pună oamenii pe primul loc, sprijinul pentru persoanele strămutate şi acţiunile de stopare a impunităţii.

Sudanul s-a clasat în fruntea listei de monitorizare de urgenţă a IRC, urmat de teritoriile palestiniene ocupate şi Sudanul de Sud.

Sub ele se situează nouă naţiuni subsahariene, apoi Myanmar şi Afganistan în Asia, Siria, Liban şi Yemen în Orientul Mijlociu, Ucraina în Europa, Ecuador din America de Sud şi Haiti în Caraibe.

Aceste 20 de teritorii reprezintă aproximativ 10% din populaţia lumii, dar 86% din nevoile umanitare globale, 70% din persoanele strămutate şi o pondere tot mai mare a celor care se confruntă cu sărăcia extremă şi riscurile climatice, a precizat IRC.

Sudanul, care nu a fost inclus anul trecut, se află în fruntea listei, deoarece războiul urban la scară largă primeşte "o atenţie internaţională minimă", a spus acesta, în timp ce teritoriul palestinian Gaza intră în 2024 ca cel mai mortal loc pentru civilii din întreaga lume.

În timp ce unele ţări africane obţin o îmbunătăţire rapidă a nivelului de trai, conflictele, loviturile de stat şi sărăcia cresc cu "rate alarmante", a atras atenţia IRC, în timp ce fenomenul meteorologic El Nino ameninţă cu evenimente climatice extreme.

Ecuadorul - care găzduieşte mulţi refugiaţi venezueleni - s-a alăturat listei pentru prima dată, deoarece creşterea criminalităţii violente, pe care statul o atribuie în mare parte traficului de droguri, agravează impactul economic al pandemiei şi riscurile climatice, a adăugat raportul, citează Agerpres.

Între timp, în Haiti, IRC a subliniat că aproape jumătate din populaţie are nevoie de ajutor umanitar şi a declarat că este "puţin probabil" ca potenţialele eforturi ale ONU de a ajuta poliţia să lupte împotriva bandelor armate puternice vor îmbunătăţi semnificativ condiţiile anul viitor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712