REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 11 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6879
16.4° Constanța Vineri, 11 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6879
 

Compania Națională de Investiții, găselnița lui Dragnea, ar trebui desființată din lipsă de transparență și de activitate

Compania Națională de Investiții, găselnița lui Dragnea, ar trebui desființată din lipsă de transparență și de activitate

Adela Cristina CARCEA, Mirela PASCAL 11 octombrie 2024 | 00:00 268

Într-o democrație funcțională, accesul la informații publice și transparența instituțiilor sunt fundamentale. Totuși, în cazul restaurării Cazinoului din Constanța, Compania Națională de Investiții (CNI), condusă de Manuela Pătrășcoiu, numită pe funcție de Liviu Dragnea, în 2013,  pare să fi ales o cale mai puțin transparentă, refuzând accesul presei în clădire, pe motiv că aceasta ar „întrerupe stadiul avansat al lucrărilor”. Această decizie ridică numeroase întrebări și generează suspiciuni. Compania Naţională de Investiţii S.A. este o societate comercială pe acţiuni, înfiinţată în 2001, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Dezvoltării şi care „execută programe de interes public sau social în domeniul construcţiilor“, în conformitate cu strategia Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Compania Nationala de Investitii, gaselnita lui Dragnea, ar trebui desfiintata din lipsa de transparenta si de activitate

Rolul presei este esențial în societate. Informaţiile pe care le transmite sunt o sursă vitală pentru
orice tip de decizie, reprezentând principalul mediu de difuzare a acestora. Din păcate, libertatea presei în România este limitată, deseori, prin restricționarea accesului la informațiile de interes public, inclusiv la cheltuielile, contractele sau licitațiile care implică fonduri publice. CNI, de exemplu, compania care are pe mâini milioane de euro, care implementează și supraveghează buna implementare a construcțiilor de utilitate publică din România, este cea care bagă pumnul în gură presei.

Compania Nationala de Investitii, gaselnita lui Dragnea, ar trebui desfiintata din lipsa de transparenta si de activitateCazinoul din Constanța în renovări

Orice întrerupere poate afecta termenul de finalizare planificat!“. Motivul invocat pare mai degrabă o scuză superficială decât un argument valid. Este greu de crezut că un un reporter ar afecta în mod semnificativ progresul unui șantier de asemenea dimensiuni. De fapt, refuzul accesului presei trimite un semnal îngrijorător despre modul în care CNI înțelege principiile transparenței și responsabilității publice.

Video:

Este firesc să ne întrebăm: de ce atât de multă secretomanie în jurul unui proiect finanțat din bani publici? Oare lucrările nu sunt în grafic? Sau există alte probleme pe care CNI ar prefera să nu le aducă în atenția publicului? Într-o țară în care investițiile în infrastructura de patrimoniu sunt oricum rare și lente, refuzul de a lăsa presa să verifice progresul real al lucrărilor poate doar să alimenteze neîncrederea.

Publicul are dreptul să știe cum evoluează acest proiect și dacă promisiunile legate de restaurarea Cazinoului vor fi îndeplinite la timp și la standardele anunțate. În absența unei comunicări clare și transparente, CNI riscă să piardă și acea brumă de credibilitate pe care o mai are. O abordare mai deschisă față de presă ar fi nu doar o dovadă de respect față de contribuabili, ci și o modalitate prin care CNI ar putea demonstra că lucrările la Cazino sunt pe drumul cel bun.

Compania Nationala de Investitii, gaselnita lui Dragnea, ar trebui desfiintata din lipsa de transparenta si de activitatedatele șantierului

Pe mâinile cui a fost lăsată Compania Națională de Investiții, în ultimii 12 ani

CNI este condusă din anul 2013 de Manuela Pătrășcoiu, fostă contabilă la revista Rebus, fiind numită în funcție de Liviu Dragnea. Guvernele s-au mai schimbat, dar pe directoarea Companiei Naționale de Investiții, Manuela Pătrășcoiu, nu a mișcat-o nimeni din funcție de 12 ani.

Compania Nationala de Investitii, gaselnita lui Dragnea, ar trebui desfiintata din lipsa de transparenta si de activitateManuela Pătrășcoiu

În 2022, instituția care funcționează în subordinea Ministerului Dezvoltării a avut un buget inițial de 1,7 miliarde de lei, suplimentat ulterior cu alte 700 de milioane de lei. În 2019, europarlamentarul Clotilde Armand a arătat că, de Crăciun, CNI a achiziționat 560 de ''Cozonaci cu nucă, cacao și stafide'' și 220 sticle de vin ''Fetească Neagră'', în valoare de aproximativ 10.000 euro. În 2020, compania subordonată Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, a investit circa 730.000 de euro în construirea unor chilii la Mănăstirea Valea Bistrei, din oraşul Câmpeni, în judeţul Alba.

Udrea voia să desființeze CNI

În 2010, ministrul Dezvoltării de la acea vreme, Elena Udrea, anunța că va cere guvernului desfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii , "din nevoia de a elimina orice suspiciune legată de cheltuirea banilor publici". Activitatea CNI a fost criticată  și de vicepreşedintele PNL, de la acea vreme, Ludovic Orban, care a acuzat Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului că drenează bani gestionaţi de Companie către firme controlate de persoane din PDL. Anii au trecut, iar CNI a rămas pe poziții.

Ce surprize ascunde declarația de avere?

Am fost curioși să aflăm cu câți bani o plătește statul pentru activitatea de la CNI! Ce credeți? Are leafa secretizată. Ca să nu mai spunem că declarația de avere pe anul acesta nici nu și-a făcut-o publică, deși e obligată, prin lege. Pătrășcoiu este absolventa Colegiului Național de Apărare. Cum a ajuns o contabilă de la Flacăra și Rebus directoare la Compania Națională de Investiții?! Nu mai e nevoie să vă răspundem.


Compania Nationala de Investitii, gaselnita lui Dragnea, ar trebui desfiintata din lipsa de transparenta si de activitate

Reamintim CNI-ului, poate a uitat, că lucrările de reabilitare a Cazinoului au început în urmă cu patru ani și ar fi trebuit să fie gata cu mult timp în urmă. S-au dat amânări peste amânări, ultimul termen de finalizare a lucrărilor fiind jumătatea lunii august. N-a fost gata, după cum am observat cu toții, un alt termen fiind dat pentru sfârșitul lunii noiembrie. Nici atunci nu va fi gata, cu siguranță... Oare presa o fi de vină?!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3125143822
5/49
193462335
joker
1942212358