REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.1° Constanța Mar., 20 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6827
22.1° Constanța Marți, 20 August 2024 Anul XX Nr. 6827
 

Complicațiile diabetului de tip 2 la cei peste 50 de ani și 60 de ani

Complicațiile diabetului de tip 2 la cei peste 50 de ani și 60 de ani

Replica API 26 aprilie 2021 | 00:00 972

Prediabetul și diabetul de tip 2 au foarte mulți factori de risc. Cercetătorii nu înțeleg pe deplin de ce unele persoane dezvoltă prediabet și diabet de tip 2, pe când alte persoane nu fac această boală.

Sursă foto: shutterstock.com

Cert este că anumiți factori cresc riscul de diabet, iar printre acești factori se află și vârstă pacientului.

Riscul tău de a face diabet crește pe măsură ce înaintezi în vârstă. Explicația ar fi destul de simplă: acest lucru se întâmplă deoarece avem tendința de a face mai puțină mișcare, pierdem masă musculară și creștem în greutate (acumulăm multe kilograme) o dată cu vârstă. Însă să nu uităm că există din ce în ce mai multe cazuri de diabet de tip 2 în rândul copiilor, adolescenților și adulților tineri.

Diabetul de tip 2 este cea mai întâlnită formă de diabet. Dacă ai trecut de vârstă de 50 de ani sau de 60 de ani, este bine să cunoști cele mai importante informații despre această boală, pentru a te feri de complicații.

Prevalența

Potrivit autorităților americane de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC), mai mult de 1 din 10 adulți care au 20 de ani sau peste această vârstă are diabet. Pentru seniori (cei de 65 de ani sau peste această vârstă), cifrele cresc la mai mult de o persoană din 4.

Complicațiile și efectele diabetului

Problemele ce apar în urmă diabetului de tip 2 sunt întâlnite frecvent și pot fi grave. Persoanele cu diabet au un risc dublu de deces, scrie healthline.com, din orice cauza, comparativ cu persoanele de aceeași vârstă, care nu suferă de diabet.

Efectele adverse sau secundare ale diabetului de tip 2 pot include:

• boli cardiace

• accident vascular cerebral (AVC)

• hipertensiune

• orbire și probleme ale vederii

• boli renale

• complicații ale sistemului nervos

• amputări

• probleme ale picioarelor

• afecțiuni dentare

• complicații în sarcina

• probleme la nivel mental, cum ar fi depresia

• probleme dermatologice

Probleme cardiovasculare

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 50% dintre oamenii cu diabet mor din cauza bolilor cardiovasculare, cum ar bolile inimii (boală arterială coronariană, aritmii, etc.) și accidentul vascular cerebral. Iar statisticile arată că mulți dintre adulții cu diabet suferă și de hipertensiune sau au folosit medicamente pentru a trata hipertensiunea arterială.

Probleme de vedere

Există multe cazuri de neuropatie diabetică raportate. Diabetul este principala cauza în ceea ce privește cazurile noi de adulți diagnosticați cu orbire, pentru persoanele cu vârste între 20 și 74 de ani.

Probleme cu rinichii

Diabetul este, totodată, și principala cauza a insuficienței renale în ceea ce privește o parte din noile cazuri de pacienți diagnosticați. În plus, statisticile arată că mulți dintre diabetici încep tratamentul pentru insuficientă renală din cauza diabetului.

Amputare și probleme legate de pierderea simțurilor în picioare

Diabetul provoacă o pierdere ușoară a simțurilor în extremități, chiar și în cazul a 70% dintre adulții care au această boală. Este vorba de o complicație gravă a diabetului, care poate duce la amputarea membrelor inferioare, un lucru care ar putea fi necesar în special în cazul pacienților care au afecțiuni ale vaselor de sânge.

Efecte asupra sănătății mintale

Persoanele cu diabet sunt de două ori mai predispuse să sufere de depresie, în comparație cu cei care nu au diabet, mai arată statisticile.

Ce probleme pot să apară la adulții vârstnici diagnosticați cu diabet?

Comorbidități și sindroame geriatrice - diabetul este asociat cu un risc crescut în ceea ce privește mai multe afecțiuni medicale pre-existente la adulții vârstnici. Pe lângă clasicele boli cardiovasculare și micro-vasculare, un grup de afecțiuni (reunite sub termenul de sindroame geriatrice) pot să apară cu o frecvența mai mare în cazul adulților vârstnici cu diabet și le pot afecta calitatea vieții.

1. Disfuncții cognitive - acești pacienți se pot confruntă cu anumite tipuri de demență, cu boală Alzheimer, mai ales că acestea au de două ori mai multe șanse să apară în cazul vârstnicilor cu diabet. Problemele de memorie apar adesea în rândul vârstnicilor care suferă de diabet. Dacă suferi de diabet și ai probleme cu memoria ori simți uneori o “ceață” mentală, discuta cu medicul tău despre aceste simptome întrucât există soluțîi.

2. Deteriorarea anumitor funcții - vârstă înaintată și diabetul sunt doi factori de risc pentru deteriorarea anumitor funcții. Persoanele cu diabet sunt mai puțin active din punct de vedere fizic, comparativ cu cele fără diabet. Pot să apară probleme la acești pacienți, fie din cauza interacțiunii dintre afecțiunile medicale apărute în același timp, din cauza neuropatiei periferice, din cauza problemelor la nivelul văzului și auzului ori a celor legate de menținerea echilibrului.

3. Riscul de cădere și de fracturi - Procesul normal de îmbătrânire și diabetul, precum și afecțiunile descrise mai sus care afectează funcționalitatea sunt asociate cu un risc mai mare de cădere și de fracturi. De exemplu, femeile cu diabet au un risc mai mare de fractură de sold și de umăr după ce trec de o anumită vârstă. Și faptul că vederea îți este afectată de diabet poate crește riscul de cădere și fracturi.

4. Polimedicatia - adulții vârstnici cu diabet au un risc mai mare de pe urmă polimedicatiei, iar astfel crește riscul de efecte adverse și riscul de interacțiuni între medicamentele pe care acești pacienți le iau. În cadrul unui studiu, polimedicația (definită că folosirea a 6 sau mai multe medicamente prescrise) a fost asociată cu un risc mai măr de cădere la persoanele vârstnice.

5. Depresia - Diabetul este asociat cu o prevalența mai mare în ce privește depresia. Principalele semne de depresie în rândul vârstnicilor sunt: tristețea accentuată, apatia, oboseală, tulburările de somn, pierderea/ creșterea în greutate.

Netratată, depresia poate duce la probleme, persoanei îi este dificil să aibă grijă de ea și îi este greu să implementeze alegerile pentru un stil de viață mai sănătos. Depresia este asociată cu un risc mai mare de mortalitate și de demență în rândul pacienților cu diabet, scrie care.diabetesjournals.org, citat de doc.ro.

Întrucât depresia este des întâlnită în rândul diabeticilor, se recomandă urmărirea semnelor instalării acestei boli în primele 3 luni de la diagnosticarea diabetului, atunci când riscul de depresie crește considerabil.

Completează pentru a află dacă diabetul tău este ținut sub control. Dacă te încadrezi în categoria de risc crescut, primești un consult de specialitate gratuit, ce poate include și analize de sânge pentru determinarea stadiului curent de evoluție a diabetului!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
482515172434
5/49
12292611027
joker
251140103212