REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mie., 2 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6870
11.1° Constanța Miercuri, 2 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6870
 

Comunitatea musulmană se pregătește de sărbătoare. Celebrează Kurban Bayram-ul!

Comunitatea musulmană se pregătește de sărbătoare. Celebrează Kurban Bayram-ul!

Mirela PASCAL 16 iunie 2024 | 00:00 5510

Comunitatea musulmană se pregătește de sărbătoare. Duminică, 16 iunie 2024, în a zecea zi a ultimei luni din calendarul Islamic – luna Zilhigge, va începe Sărbătoarea Sacrificiului – Eid al Adha, Kurban Bayram. Sărbătoarea durează patru zile și are o semnificație comemorativă.

Comunitatea musulmana se pregateste de sarbatoare. Celebreaza Kurban Bayram-ul!

Sărbătoarea Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini), cel care, pus să aleagă între dragostea față de unicul său fiu Ismail şi adoraţia lui Allah, și-a exprimat credința necondiționată și supunerea față de Allah, fiind gata să își sacrifice fiul, pe Ismail. Văzându-i determinarea şi neclintita credință, Creatorul îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului, fiind cruțat astfel copilul mult iubit. Această zi este celebrată în lumea musulmană drept Sărbătoarea Sacrificiului.

În prima din cele patru zile de Kurban Bayram, credincioșii musulmani merg la geamie, iar după slujba religioasă ei sacrifică animale, o parte din carne rămânând la familie, iar restul de 3/4 din carnea rezultata fiind împărțită. Ca și cu prilejul Ramazan Bayram-ului, și de Kurban Bayram se merge în vizite la rude și prieteni și se primesc vizite.

Specific Sărbătorii Sacrificiului este și pelerinajul la locurile sfinte, Mecca și Medina (Regatul Arabiei Saudite), acesta fiind unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului. Pelerinajul se desfășoară după un ritual strict și reface drumul Profetului Muhammed (PbuH) la locurile sfinte ale religiei islamice, de la Mecca, Valea Mina, pe Muntele Arafat, Muzdalifa şi Medina. An de an, la pelerinaj participă milioane de pelerini.

Respectând, tradiţia, Muftiul Muurat Iusuf va oficia Marea Rugăciune Comună (Bayram Namazi), duminică, 16 iunie 2024, de la ora 05:59, la Geamia Hunchiar, din Municipiul Constanţa, iar ulterior va participa la o serie de sacrificii ritualice şi va oferi pachete ce vor conține carne de kurban pentru familiile nevoiaşe din judeţele Constanţa, Tulcea şi Cǎlǎraşi. Pachetele sunt oferite de Muftiatul Cultului Musulman din România împreună cu reprezentanţii Direcției Ministerului Cultului Islamic din Republica Turcia (Diyanet İşleri Başkanlığı) și reprezentanții unor asociații social-umanitare din Europa, ai Fundaţiei Hasene Germania – din Köln și din Republica Turcia.

Comunitatea musulmana se pregateste de sarbatoare. Celebreaza Kurban Bayram-ul!Muftiul Muurat Iusuf

În prag de sărbătoare, muftiul Muurat Iusuf transmite credincioșilor musulmani următorul mesaj:

„Dragi credincioși musulmani, Sărbătoarea Sacrificiului de anul acesta să ne găsească pe toți în pace, înțelegere și respect față de semenii noștri. Să ne bucurăm alături de cei dragi de zilele de sărbătoare, dar să nu uităm nici de cei aflați în suferință. Să reflectăm în liniște la faptele noastre, să fim empatici, iertători, buni! În aceste zile de sărbătoare suntem, cu siguranță, mai dedicați vieții religioase, trăind mai intens și analizând mai profund semnificațiile Sărbătorii Sacrificiului. Să ne fie sufletul plin de lumină și de speranță, să ne împăcăm cu noi înșine și să îi mulțumim Bunului Allah pentru tot ce avem! Închei prin a vă ura tuturor: „UN BAİRAM FERİCİT!” „KURBAN BAIRAM QAYIRLI BOLSIN!“ „KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN!” „EID AL-ADHA MUBARAK!”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu am nimic cu sarbatorile nimanui. Fiecare sa-si vada de sarbatorile sale. Eu am cu ziua libera data, in conditiile in care nu este echitate, egalitate. Cei care se leaga de mine si scriu porcarii sa se duca dracului si sa ma pupe in c.u.r, daca nu au loc de mine. Sa citeasca ceea ce am scris, apoi sa comenteze precum idiotii.
4
3
PENTRU....DENIS.,...SA-L PUPI IN....RUK...PE ...BABASHA....MERITA...DE LA 1 mm. SUCCESURI..
3
6
Religia,credinta,sunt valori apreciate si in acelasi timp criticate de la aparitia lor,pana acum. Oamenii inteligenti ai tuturpr vremurilor,au apreciat si au inteles cum este cu acetse valori. Cei rai si cu mintile zob,au incercat sa interpreteze religiile in folos politic sau propriu iar cei mai de c***t,au criticat totul fara de fapt sa inteleaga ce critica,find prea dobitoci . Fenomenul continua,deoarece atat desteptii dar si cei cu mintea-n dunga vor coexista. Asa e viata.
4
2
DACA MUSULMANII SERBEAZA...KURBATUL...INSEAMNA CA SI SERIF SE KURBEAZA...STITI VOI CARE...SERIF...SERIFUL CERNAVODEI...BAFTA LA KURBARE...
4
5
Minoritarii discrediteaza majoritarii
6
9
sarbatori fericite! majoritatea ocroteste minoritatea!
7
3
Apropo roman adevarat geto dac , rasismul si hate ul e demodat rau de tot. JE SUIS BABASHA hahah!
15
5
KURBAN BAIRAM QAYIRLI BOLSIN!
11
2
mol dovene inchide gura ca ti pierzi painea
9
5
Eu nu lucrez la stat. M-am lovit de astfel de solicitari. Stiu ce spun.
4
8
De ce sa aiba t.u.r.c.u.l liber si de ziua mea, si de ziua lui? Ca ce chestie? Unde este egalitatea? Sau unii sunt mai egali decat altii? Vorba lui George Orwell. Ioane, ai citit "Ferma animalelor" sau ai vazut filmul, mai animalule?
12
17
Ion, stai jos, esti mai pr0st decat prevede legea! Nu aia de unde sa stii cati ani am muncit si, mai ales, in ce domeniu. Este dreptul meu la libera exprimare. Gandesc si scriu dupa cum doresc, nu iti solicit tie, amaratule, parerea. A, vezi ca pranzul se mananca. De servit il servesc cei care l-au preparat. In regula? Mars, in ma-ta, si fa-o pe "telectualul" in alta parte!
5
11
Se pare ca Romanul care se crede Adevărat este un angajat al mapn. Vine la serviciu, își preia postul, mai târziu servește prânzul, somnul de frumusețe, ne uitam la Netflix de plictiseala, este fanul serialelor, ca deh, ce sa facă omul de plictiseala? Se face seară, adoarme greu, ca nu a făcut nimic toată ziua, se trezește dimineața și pleacă acasă. Mai este și frustrat pe deasupra și invidios pe persoana minoritara care are o zi liberă de sărbători! Ce ai făcut tu pentru țară trântorule Adevărat ???? În afara de faptul ca ai frecat maciuca toată viața într o unitate???
14
5
Mai mult ca sigur Romanul Adevărat are în genealogia familiei în urma cu 300 ani turci. Nu cred ca știe ca în acele perioade cel adevărat era minoritar. Sau nu era adevărat.
14
3
Pentru ca jignesti etniile.Daca esti om accepti sarbatorile si respecti traditiile altor popoare, asa cum ne respecta si ei pe noi si afara. De exemplu in UE cand au sarbatorile legale au toti libere chiar daca nu sunt sarbatori Orodoxe sau sarbatori musulmane si ei sunt catolici,protestanti etc.Toti cetatenii indiferent de religie,rasa,culoarea etc au zilele libere ale tarii respective.Si la noi se acorda de paste,de aniversari,onomastici,se dau si la ei libere angajatilor la firme etc si cadouri de sarbatori,de aniversari, etc.
19
5
T.u.r.c sau t.a.t.a.r nu sunt injuraturi, nu sunt cuvinte urate. De ce apar in felul de mai jos? Sau or fi?
16
7
Asta inseamna ca, daca ai un t**c sau t***r angajat, trebuie sa-i dai o zi libera. Ca este dreptul lui constitutional. Interesant este ca respectivul t**c sau t***r are liber si in zilele in care sunt sarbatorile noastre, ale crestinilor. Este drept ca, daca ar veni la munca, turcul sau tatarul ar fi singur in unitate intr-o astfel de zi. Motiv pentru care, propun sa-si ia zi de concediu in ziua de sarbatoare crestina. Nu-i corect? Atatea facilitati si privilegii pentru minoritati, ca ne cam saturam. Statul roman are grija mai mare de acesti indivizi decat de noi.
13
25

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515