REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Mar., 6 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6813
27.4° Constanța Marți, 6 August 2024 Anul XX Nr. 6813
 

COMVEX, HĂRȚUITĂ în INSTANȚĂ de INTERESELE MESCHINE ale unui ACȚIONAR cu 0,02 %

COMVEX, HĂRȚUITĂ în INSTANȚĂ de INTERESELE MESCHINE ale unui ACȚIONAR cu 0,02 %

Replica API 6 ianuarie 2022 | 00:56 7448

Comvex SA, unul dintre cei mai importanți jucători din portul Constanța, este de peste cinci ani în mijlocul unui scandal care pare fără sfârșit. Un acționar minoritar, Raimondo De Rubeis, târăște compania prin sălile de judecată, după o hotărâre AGA, cu care el însuși a fost de acord, în septembrie 2016. Concret, este vorba despre majorarea de capital derulată de operatorul portuar Comvex Constanţa, tranzacție care a avut loc în timp ce acționarul minoritar era membru al Consiliului de Administrație.

Raimondo de Rubeis, care deține 0,02% din actiuni (evaluate la cca 44.000 lei), a stârnit un val de acuzații împotriva Comvex SA, de-a lungul anilor, în urma unei hotărâri AGA din septembrie 2016, ce viza majorarea de capital. Deși a fost de acord cu procedura, acționarul minoritar târăște compania, de ani de zile, prin sălile de judecată, chiar dacă pierde, procesele, pe bandă rulantă.

sursa foto luju.ro

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța în iulie 2017 acționarul minoritar a solicitat magistraților, în contradictoriu cu Comvex SA, să constate nulitatea absolută a Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor societății Comvex SA din data de 20.09.2016 și radierea din Registrul Comerțului a mențiunilor înregistrate în baza acestei hotărâri și publicarea hotărârii judecătorești de anulare în Monitorul Oficial. A pierdut acțiunea pe fond, în noiembrie 2017, în 2018 a formulat recurs, dar și acesta a fost respins definitiv.

Cu toate acestea, acționarul continuă ”șicanele” și povestioarele în fața judecătorilor, solicitând, în alte cauze, și daune după ce a fost revocat din funcția de administrator al societății. Și această speță a pierdut-o. Astfel, prin decizia nr. 2169 pronunțată în data de 4 noiembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul declarat de Raimondo De Rubeis împotriva încheierii din 14 martie 2019 şi a deciziei civile nr. 171 din 4 aprilie 2019, pronunţate de Curtea de Apel Constanţa.

De altfel, un alt dosar deschis de acționarul minoritar, are ca obiect constatarea nulității absolute a operațiunilor de transmitere a dreptului de proprietate asupra câte unui număr de 40 acțiuni emise de Comvex S.A., de către Drăgoi Anca Mihaela și Nicola Ruxandra Ioana și a câte unui număr de 2.050.000 acțiuni emise de ComvexS.A., subscrise în cadrul majorării de capital social, de către Drăgoi Anca Mihaela și Nicola Ruxandra Ioana. Dosarul nr. 27863/3/2019 a fost declinat de la Tribunalul București la Tribunalul Constanța, iar in prezent dosarul este în curs de judecare.

Panait: A semnat cu mânuța lui!

Directorul Comvex și președintele CA, Viorel Panait, a vorbit despre jocurile lui Raimondo, relatând cum a început totul.

sursa foto: luju.ro

”Decizia majorării de capital s-a luat în septembrie 2016. Raimondo a semnat-o, întregul proiect a fost aprobat și de Raimondo, care pe atunci era membru în Consiliu de Administrație și care a fost prezent la convocarea Adunării Generale a AGA. Întregul conflict a pornit în pofida faptului că Raimond a semnat cu mânuța lui cea de-a două hotărâre a AGA privind majorarea de capital, prin care efectiv s-a majorat capitalul, în calitate de membru în Consiliul de Administrație. Există o semnătură olografă, originală a acestuia. Abia cu această hotărâre a AGA am mers apoi la ASF, la Bursă de Valori și Depozitarul Central în vederea înregistrării majorării de capital. Cu toate acestea, în mai 2017, la 8 luni de la majorarea de capital, ne-am trezit cu 14 citații într-o singură zi, toate venite din partea lui Raimond în care, în esență, acesta critică majorarea de capital și anularea deciziei pe care și el a semnat-o.

Au urmat ani de procese, și pe toate le-am câștigat, instanțele constatând cu precădere că s-a făcut atât dovadă publicității hotărârilor AGA de majorare de capital, cât și faptul că toate operațiunile au avut aprobările legale de la instituțiile de resort. Există și adresa de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din care rezultă faptul că, contrar plângerilor lui Raimond, "nu s-au identificat încălcări ale prevederilor legale incidente". ASF a comunicat astfel de răspunsuri și către Parlamentul României și către Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe de Capital (ESMA). Cred că nu greșesc când spun că au fost 47 de astfel de acțiuni pentru care Comvex SA a plătit un car de bani avocaților”, a spus Viorel Panait, directorul Comvex, pentru luju.ro.

sursa foto:luju.ro

Care sunt consecințele pentru Comvex SA ale acțiunilor lui Raimondo!

Întregul scandal, asezonat cu denigrările și acuzațiile lui Raimondo, în spațiul public, au condus la afectarea activității companiei, spune Panait. ” Prejudiciul de credibilitate pe care l-a generat adresându-se băncilor finanțatoare, dar și clienților noștri pe care i-a contactat cu toate aceste afirmații defăimătoare și care sunt de natură să afecteze activitatea noastră. Cineva trebuie să plătească! Am avut și situații în care, în discuții cu băncile creditoare, ni s-a ridicat problema acestor acțiuni în instanța și a trebuit să depunem eforturi considerabile să producem dovezi că toate acuzațiile nu au avut niciun fundament, evident cu întârzieri în a perfectă contractele de credit necesare. Mai mult, au apărut articole de presă, de care Raimond nu este străin, în care am fost acuzați că am avut înțelegeri în piață pentru achiziționarea de acțiuni de către membrii familiilor. Lucruri care nu pot fi adevărate pentru orice observator de bună credință, întrucât pe Bursă, adică pe o piață electronică, nu poți da decât instrucțiuni unui broker să îți cumpere acțiuni de undeva, acțiuni care se vând/cumpără prin licitație electronică și nicidecum nu poți avea contact direct sau indirect cu cel care vinde/cumpără acțiuni. Se putea foarte bine că niciun membru din familie să nu poată cumpăra vreo acțiune pentru că alții licitau la bursă mai mult. Cum să acuzi în aceste condiții că a avut loc vreo înțelegere infracțională?”, a completat Panait.

Disperarea acționarului minoritar a ajuns până la DIICOT și DNA

Viorel Panait a mai declarat că s-a trezit cu plângeri inclusiv la DIICOT, DNA, pentru delapidare și spălare de bani. Una a fost clasată, urmează și cea de-a dua.

sursa foto: cotidianul.ro

”Nu mi-a venit să cred că ne-am trezit și cu plângere la DIICOT, și la DNA. Cea de la DIICOT este deja soluționată, prin clasare, iar cea de la DNA este în lucru. Dar pentru că acum pot vorbi despre plângerea de la DIICOT, pentru că s-a dat soluția, am fost surprins să constat că am fost acuzați inclusiv de delapidare și spălare de bani, ceea ce este aberant pentru că nu poți să speli bani printr-o majorare de capital, unde toate sumele au proveniență legală și sunt verificate de autorități. Delapidare, susținea acesta, s-ar fi generat în legătură cu faptul că odată cu majorarea de capital, el a pierdut procente din acțiuni. La spălarea de bani este o și mai mare fantasmagorie, căci susținea că două doamne care au investit în companie au venit cu bani negri, deși aceștia erau impozitați și perfect legali. Că lumea să înțeleagă, Raimond a rămas tot cu cele 2260 de acțiuni, avute și înainte de majorarea de capital, acțiuni de care nimeni nu s-a atins. Ori, la o societate pe acțiuni, instrumentul financiar care se tranzacționează pe piață de capital este acțiunea și nu procentul de participație la capitalul social. Pe Bursă nimeni nu cumpără procente, ci acțiuni!”, a continuat directorul Comvex.

Potrivit lui Panait, Raimondo are tot 2.260 de acțiuni, din 11.600.000 cîte are Comvex SA pe bursă.

În 2020, Comvex SA a avut cifra de afaceri de 89 549 921 lei, profit de 1 172 520 lei și datorii de 217 458 932 lei, cu 291 de angajați.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303