REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.5° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
26.5° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Comvex n-are milă de acționarul italian, după ce a fost hărțuită în instanță

Comvex n-are milă de acționarul italian, după ce a fost hărțuită în instanță

Replica API 3 martie 2022 | 00:48 3655

Operatorul portuar COMVEX Constanța, companie cu acționariat românesc, a depus o nouă acțiune împotriva cetățeanului italian Raimondo de Rubeis, acționar minuscul, cu 0,02%, al societății. În încercarea acestuia de a obține anularea unei decizii de majorare de capital la societatea în cauză, italianul a aruncat calomnii și acuzații grave la adresa Comvex Constanța. Cel puțin așa susțin ceilalți acționari ai companiei care, astăzi, îi cer afaceristului daune de 150.000 lei. În paralele, Comvex SA se chinuie să obțină de la italian, care era administratorul Comvex, cheltuielile de judecată achitate din procesele pe care acesta le-a intentat companiei.

Viorel Panait, Ioana Ruxandra Nicola și Ilinca Demetria Panait au depus, pe 8 februarie, la Judecătoria Constanța, o acțiune în răspundere delictuală. În paralel, acționarii i-au făcut și plângere penală lui Raimondo de Rubeis, pentru infracțiunea de manipulare a pieței. Totodată, Comvex SA a depus o nouă acțiune în instanță, pe 1 martie, împotriva lui Raimondo de Rubeis. Este vorba despre o acțiune în recurs la decizia instanțelor de fond care l-au obligat pe italian la plata cheltuielilor de judecată. Comvex a formulat recurs, nemulțumită de sumele impuse de judecători.

hotărârea din 2016

Comvex a arătat judecătorilor de caz că a convocat Adunarea Generală a Acționarilor și a adoptat în mod legal mai multe hotărâri, însă procedura de înregistrare a acestor hotărâri a fost atacată în instanță de către italian, cu rea credință. Deși în calitatea sa de administrator al societății, italianul avea cunoștință despre resursele ce trebuia indisponibilizate și sumele de bani care trebuia avansate reprezentanților convenționali în aceste procese, acesta a continuat în demersurile sale și a înregistrat extrem de multe cereri neîntemeiate, toate cu un obiect similar.

În total, Comvex cere de la italian suma de 202.557,45 lei, cu cheltuieli de judecată. Instanța de fond, în speță Judecătoria Constanța, a admis anul trecut acțiunea în parte, obligându-l pe italian la plata sumelor de bani, însă diminuate. Aspect care nu a fost pe placul companiei, formulând apel la Tribunalul Constanța. Apelul a fost respins, așa că societatea a deschis o nouă acțiune în răspundere delictuală, al Curtea de Apel Constanța, pe 1 martie. Apel a făcut și acționarul minuscul, nemulțumit că trebuie să scoată bani din buzunar. Încă nu a fost stabilit un prim termen de judecată.

De la ce a pornit totul

Raimondo de Rubeis, care deține 0,02% din actiuni (evaluate la cca 44.000 lei), a stârnit un val de acuzații împotriva Comvex SA, de-a lungul anilor, în urma unei hotărâri AGA din septembrie 2016, ce viza majorarea de capital. Deși a fost de acord cu procedura, acționarul minoritar târăște compania, de ani de zile, prin sălile de judecată, chiar dacă pierde, procesele, pe bandă rulantă.

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța în iulie 2017 acționarul minoritar a solicitat magistraților, în contradictoriu cu Comvex SA, să constate nulitatea absolută a Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor societății Comvex SA din data de 20.09.2016 și radierea din Registrul Comerțului a mențiunilor înregistrate în baza acestei hotărâri și publicarea hotărârii judecătorești de anulare în Monitorul Oficial. A pierdut acțiunea pe fond, în noiembrie 2017, în 2018 a formulat recurs, dar și acesta a fost respins definitiv.

Cu toate acestea, acționarul continuă ”șicanele” și povestioarele în fața judecătorilor, solicitând, în alte cauze, și daune după ce a fost revocat din funcția de administrator al societății. Și această speță a pierdut-o. Astfel, prin decizia nr. 2169 pronunțată în data de 4 noiembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul declarat de Raimondo De Rubeis împotriva încheierii din 14 martie 2019 şi a deciziei civile nr. 171 din 4 aprilie 2019, pronunţate de Curtea de Apel Constanţa.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768