REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.6° Constanța Joi, 10 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6878
16.6° Constanța Joi, 10 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6878
 

Concedieri mascate la Rezervația Biosferei „Delta Dunării“ pentru a face loc unor foști șefi

Concedieri mascate la Rezervația Biosferei „Delta Dunării“ pentru a face loc unor foști șefi

Deria ISLEAM 10 octombrie 2024 | 00:00 280

Un val de acuzații și controverse zguduie Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării“ (ARBDD), după ce doi dintre cei mai înalți oficiali, guvernatorul Bogdan Ioachim Bulete și fostul comisar-șef Doru Moscu, sunt în centrul unor scandaluri majore ce scot la iveală grave probleme de management, lipsă de competență și posibile jocuri politice. În timp ce Bulete este acuzat de o carieră plină de fraude și lipsă de performanță, Moscu se luptă în instanță pentru a-și recăpăta funcția, după ce a primit o evaluare dezastruoasă. Situația de la ARBDD ridică mari semne de întrebare cu privire la modul în care sunt gestionate resursele naturale și patrimoniul ecologic al Deltei Dunării, o zonă protejată de importanță internațională.

Concedieri mascate la Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii“ pentru a face loc unor fosti sefiDoru Moscu, Bogdan-Ioachim Bulete

Bogdan-Ioachim Bulete, o ascensiune profesională marcată de fraude și compromisuri politice

Potrivit informațiilor noastre, Bogdan Ioachim Bulete, actualul guvernator al ARBDD, este un personaj controversat al cărui trecut profesional ridică mari semne de întrebare. Absolvent al Liceului Tehnologic Henri Coandă din Tulcea, Bulete a încercat să își construiască o carieră universitară la Constanța, dar a eșuat să-și finalizeze studiile. Cu toate acestea, în anul 2000, a reușit să fie admis la Academia Națională de Informații a Serviciului Român de Informații (SRI), după care a fost repartizat ca ofițer la SRI Tulcea. Fără vreo funcție de conducere timp de 5 ani, Bulete a decis să intre în concediu de creștere a copilului, perioadă în care s-a implicat politic, înscriindu-se în Partidul Popular - Dan Diaconescu (PP-DD), căutând să își asigure un post public de conducere.

Declarația unui angajat

Un fost angajat al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, care a lucrat în cadrul instituției timp de peste 20 de ani, își exprimă nemulțumirea cu privire la refuzul de prelungire a contractului său de muncă. Deși are vârsta de pensionare, acesta a solicitat continuarea activității conform legii, care îi permite să lucreze încă trei ani cu acordul angajatorului. Fostul angajat menționează că nu a primit nicio justificare pentru refuzul prelungirii, în ciuda faptului că un alt coleg a beneficiat de această facilitate la începutul anului. De asemenea, subliniază că este singurul dintre cei șase pensionari din instituție care nu poate cumula pensia cu salariul: „Nu mai lucrez la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. Mi s-a refuzat prelungirea. Am fost angajat de peste 20 de ani de zile. Nu a mai fost de acord să-mi prelungească încă un an de zile activitatea, fără niciun motiv. Eu am vârsta de pensionare, dar îmi legea îmi permite prelungirea activității încă trei ani, cu acceptul angajatorului. Am peste 20 de activitate, am făcut o solicitare de prelungire și nu mi-a acceptat-o. Nu mi-a dat nicio motivație pentru acest refuz. Am mai avut niște contre cu el, în ședințe, dar în limita bunului simț. Unui alt coleg i-a aprobat această cerere la începutul anului. Eu sunt singurul din toți pensionarii, șase, câți sunt acolo, care nu beneficiază de cumulul de pensii, fără niciun fel de motiv.”

Concedieri mascate la Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii“ pentru a face loc unor fosti sefiAdministrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării” (ARBDD)

Ascensiunea sa a fost plină de trucuri și manipulări politice. Alianța formată între PDL și PP-DD i-a permis lui Bulete să pretindă postul de Director Executiv al Poliției Locale Tulcea, însă nu înainte de a-și falsifica CV-ul. În ciuda lipsei de experiență în funcții de conducere, Bulete a menționat fals că ar fi deținut diverse posturi manageriale în SRI, pentru a îndeplini condiția de vechime de 5 ani în astfel de funcții, necesară pentru a se putea înscrie la concurs. Cu ajutorul acestui fals și al susținerii politice, a reușit să ocupe funcția de Director Executiv al Poliției Locale, unde a avut o activitate dezastruoasă.

Concedieri mascate la Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii“ pentru a face loc unor fosti sefiCV-ul lui Bogdan - Ioachim Bulete

În primii doi ani de mandat, Bulete a primit calificativul de nesatisfăcător, fiind sancționat disciplinar în repetate rânduri.

Concedieri mascate la Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii“ pentru a face loc unor fosti sefideclarația de avere a lui Bogdan - Ioachim Bulete

În mod ironic, înainte de a primi al treilea calificativ negativ, care i-ar fi interzis să mai ocupe funcții publice, Bulete s-a transferat strategic la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, în Corpul de Control, cu ajutorul guvernatorului de atunci.

Concedieri mascate la Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii“ pentru a face loc unor fosti sefideclarația de avere a lui Bogdan - Ioachim Bulete

Sporuri de izolare obținute ilegal

Cariera sa la ARBDD a fost marcată de numeroase interimate în funcții de conducere, toate obținute fără concurs. Activitatea sa la ARBDD a fost în mod repetat caracterizată prin lipsa de prezență la serviciu, chiar și în posturile de responsabilitate, precum Șef Serviciu Comisariat Sulina, unde și-a completat pontajele necorespunzător, obținând ilegal sporuri de izolare. În ciuda acestor abateri grave, care au făcut obiectul unor anchete interne, Bulete a continuat să fie promovat, ajungând, într-un mod neașteptat, guvernator al ARBDD.

Concedieri mascate la Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii“ pentru a face loc unor fosti sefiguvernatorul ARBDD Bogdan Ioachim Bulete

Numirea sa în această funcție de maximă responsabilitate a stârnit un val de nemulțumiri din partea angajaților, care au acuzat lipsa de competență și profesionalism a lui Bulete. În plus, condițiile de studii cerute pentru funcția de Director Executiv al Direcției Patrimoniu Natural și Educație Ecologică, una dintre funcțiile deținute de Bulete, au fost modificate în mod special pentru a i se permite accesul la concurs. Fișa postului, care ar fi trebuit să includă cerințe legate de biologie, piscicultură sau silvicultură, a fost redusă la „studii de științe sociale”, criterii pe care Bulete le îndeplinea doar prin diplomele de la Academia Națională de Informații.

Doru Moscu – scandalul unei evaluări dezastruoase și o luptă în instanță

În paralel cu scandalul legat de guvernatorul Bulete, un alt caz a atras atenția publicului: evaluarea dezastruoasă primită de fostul comisar șef al Comisariatului Rezervației Biosferei Delta Dunării, Doru Moscu. În cadrul evaluării anuale pentru anul 2023, Moscu a obținut un calificativ nesatisfăcător, cu o notă de 2,34, care a dus la pierderea funcției.

Concedieri mascate la Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii“ pentru a face loc unor fosti sefifostul comisar șef al Comisariatului Rezervației Biosferei Delta Dunării, Doru Moscu

Potrivit raportului de evaluare, în perioada 2023, planul de activitate al comisariatului a fost realizat doar în proporție de 71%, cu inspecții realizate la un nivel mult sub cel așteptat. În plus, numărul de controale efectuate și sancțiunile aplicate au scăzut drastic față de anii precedenți, ceea ce a atras evaluarea negativă.

Moscu a refuzat să semneze raportul de evaluare, contestând în instanță decizia. Tribunalul Tulcea a dispus suspendarea deciziei de eliberare din funcție, iar cazul său a ajuns la Curtea de Apel Constanța, unde se așteaptă o decizie finală.

Concluzie – cine conduce ARBDD?

Situația de la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării este una extrem de îngrijorătoare, evidențiind o lipsă acută de competență și de leadership la nivelul conducerii. În timp ce Bogdan Ioachim Bulete este simbolul unui sistem corupt și manipulat politic, Doru Moscu încearcă să își spele imaginea după o evaluare dezastruoasă. În tot acest timp, ARBDD, una dintre cele mai importante zone protejate din Europa, este condusă de persoane al căror interes pentru conservarea patrimoniului natural pare să fie mult subordonat jocurilor politice și intereselor personale.


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3153042226
5/49
1113510417
joker
15424182817