REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.2° Constanța Joi, 8 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6815
19.2° Constanța Joi, 8 August 2024 Anul XX Nr. 6815
 

CONDAMNARE în CAZUL ACCIDENTULUI de MUNCĂ de la SOCEP

CONDAMNARE în CAZUL ACCIDENTULUI de MUNCĂ de la SOCEP

Replica API 31 mai 2021 | 23:03 3758

Ionel D. a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, după ce, lucrând ca șofer pe autotren în cadrul societății Socep, a provocat decesul unei alte angajate, lovind-o pe aceasta cu autotrenul. Șoferul a efectuat manevra de pornire de pe loc și mers înainte cu autotrenul fără a se asigura corespunzător lovind victima care era cu spatele la vehicul și nu a efectuat nici un gest de a se feri de impact.

Cum s-a întâmplat accidentul

În ziu accidentului, Ionel D. trebuia să transporte țevi de la Umex SA la Socep SA, pentru a fi depozitate într-o magazie. De la Biroul expediții au primit indicații, apoi cei doi șoferi s-au deplasat pentru a prelua marfa, care a fost încărcată la Umex SA, iar de acolo au plecat spre locul de descărcare din cadrul Socep SA, în dana 36. Aici, șoferii au fost redirecționați către magazia nr. 1, ușa nr. 1 de pe tunel. Iculpatul a oprit autovehiculul în zona magaziei nr. 1, a coborât din cabină cu intenția de a dezasigura marfa transportată, dar după ce a desfăcut o singură chingă s-a oprit, întrucât a fost strigat de manevrantul de la CFR, care i-a solicitat să elibereze linia 1, pentru că urma să tragă vagoanele care erau în manevră pe linia 2. În timp ce inculpatul se îndrepta spre cabină, pentru a muta autotrenul de pe linie, dinspre birouri a sosit victima, care s-a dus spre partea din față a remorcii și s-a uitat la marfă. Când aceasta și-a continuat deplasarea prin partea dreapta față a autotrenului, șoferul a pornit de pe loc ansamblul auto, brusc, în direcția dreapta față. Astfel a accidentat-o pe victimă, peste care a trecut cu roțile capului de tractare, aceasta decedând.

Fiul victimei a cerut 3 milioane de lei daune

Fiul victimei a precizat și modificat pretențiile civile formulate la urmărirea penală, arătând că daunele materiale solicitate sunt în cuantum de 49.004,69 lei iar restul de bani până la concurența sumei de 3.000.000 lei reprezintă daune morale.

Ce a spus instanța

Instanța a reținut ă există o culpă concurentă – atât a șoferului inculpat cât și a victimei - în producerea accidentului de muncă produs la 07.11.2018. În concret, culpa inculpatului a constat în faptul că acesta a efectuat o manevră de plecare de pe loc fără să se asigure corespunzător, în sensul că acesta era întors spre stânga pentru a trage de ușa din stânga cabinei. Dacă acesta ar fi privit spre dreapta, ar fi putut observa victima în oglinda retrovizoare pietonală(victima nu era vizibilă direct având în vedere că se afla în imediata apropiere a cabinei). Pe de altă parte, așa cum se reține și de către I.T.M., culpa victimei a constat în aceea că a efectuat deplasarea în imediata apropiere a autotrenului, aflat cu motorul pornit și care putea fi pus oricând în mișcare, astfel creând și expunându-se pe sine pericolului de accidentare. Instanța a decis condamnarea lui Ionel D. la doi ani și două luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Obligă totodată inculpatul la plata sumei de 44.000 de lei către fiul victimei, cu titlul de daune morale și materiale. Sentința a fost dată în data de 11 mai 2021, și nu este definitivă.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Astia sun judecatori. Refuz sa cred.
4
9
suspendare pentru ucidere.. justitie handicapata de retardati
11
10

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303