REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Condamnat la închisoare, după ce a vândut pe internet datele unor firme din străinătate

Condamnat la închisoare, după ce a vândut pe internet datele unor firme din străinătate

Victor ROTARU 21 decembrie 2023 | 00:00 1947

Internetul este o sabie cu două tăișuri cu ajutorul căruia poți afla foarte multe informații, însă, pe internet, poți să dai și peste foarte multe „oferte”, care par atractive, dar sunt ilegale. Astfel, Alexandru G., un hacker din Constanța, din camera sa de cămin din București, vindea date ale unor firme din străinătate, conturi pe diferite platforme de streaming, dar și actele de identitate ale unor persoane.  

Condamnat la inchisoare, dupa ce a vandut pe internet datele unor firme din strainatateFoto cu rol ilustrativ

Totul a pornit pe 7 februarie 2023,  atunci când organele de cercetare penală din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe website-ul cu specific hacking denumit „Nulled.to”, în perioada 13 mai 2022 – 9 decembrie 2022, o persoană folosind contul de utilizator cu numele xBELPHEGORx, efectuează postări în cadrul forumului prin care oferă spre vânzare conturi de utilizator compromise pentru platformele online Emag.ro, Netflix și Steam. Totodată, oferă spre vânzare baze de date compromise ale unor companii străine și actele de identitate ale unor persoane. 

De asemenea, acesta oferă spre vânzare contra sumei de 300 USD, o metodă de fraudare a platformei Emag.ro ce implică folosirea cardurilor atașate conturilor compromise. Prețul unui cont Emag.ro compromis cu limita cardului de 1.000 lei, este 300 de lei, iar pentru un cont cu limita cardului de 2.000 de lei se cere suma de 600 de lei. Prin această metodă de fraudare, xBELPHEGORx pretinde că a reușit să obțină anumite sume de bani, iar pentru a fi pusă în aplicare este nevoie de conturi compromise de pe platforma Emag.ro, iar comenzile să fie livrate la un punct de livrare tip „easybox”. 

Pe lângă postările efectuate în cadrul forumului, persoana a creat un magazin online prin platforma „shoppy”, prin care vând conturi de Netflix pentru suma de 0.99 euro, conturi HBO MAX pentru 1.99 euro și chei de activare pentru platforma Steam în valoare de 0.30 USD. În urma cercetărilor, specialiștii au găsit în cadrul site-ului „simpatie.ro”, un nume de utilizator asemănător cu cel care făcea postările respective pe site-ul de hacking. 

Condamnat la inchisoare, dupa ce a vandut pe internet datele unor firme din strainatateFoto cu rol ilustrativ

În cadrul profilului de utilizator este prezentată o persoană de sex bărbătesc cu vârsta de 20 de ani, născută la data de 19 septembrie. Ca ocupație se prezintă student, iar ca fizionomie are ochii căprui, păr șaten și înălțimea de 180 cm. Totodată, pe profil se regăsește fotografia utilizatorului în care se observă fizionomia și trăsăturile faciale în clar, astfel fiind identificat Alexandru G.

Magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au decis să îl condamne pe Alexandru G. la 2 ani și 7 luni de închisoare, cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, accesul ilegal la un sistem informatic și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. 
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016