REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Conducerea UMC ar putea da în judecată firma care trebuia să extindă baza nautică din Mamaia

Conducerea UMC ar putea da în judecată firma care trebuia să extindă baza nautică din Mamaia

Ana Maria LIPAN 29 iulie 2023 | 00:00 2017

Antreprenorul care se ocupă de executarea lucrărilor din cadrul proiectului de extindere a bazei nautice din cadrul Universității Maritime din Constanța, continuă să tragă de timp. Noua clădire ar fi trebuit să fie gata în aprilie, anul acesta, însă investiția nu a fost încă finalizată, rămânând un rest de execuție de mai puțin de 5%. Firma contractată continuă să promită noi termene de încheiere, însă lucrurile stau pe loc. Situația a fost generată de neînțelegerile apărute între antreprenor și o altă firmă pe care a subcontractat-o, Transnic din Buzău, care susține că nu și-a primit banii pentru lucrările efectuate, pe care în final, le-a lăsat baltă. Cornel Panait, președintele Senatului UMC, a dezvăluit că se pregătește o acțiune în instanță împotriva societății responsabile de proiect, pentru obținerea unor alte penalizări, decât cele prevăzute în contract. 

Conducerea UMC ar putea da in judecata firma care trebuia sa extinda baza nautica din Mamaia

Universitatea Maritimă din Constanța trebuia să inaugureze, după Paște, noul corp de clădire – Corp B, localizat în incinta Bazei Nautice, de pe malul Lacului Siutghiol. În noul corp se va regăsi laboratorul de Tensiuni foarte Înalte, ce deservește Facultatea de Electromecanică Navală, specializările Electromecanică Navală, Electrotehnică și Tehnologii și Sisteme de Telecomunicații. De asemenea, va beneficia de 6 săli de curs, 4 săli de seminarii, 3 laboratoare principale, un Amfiteatru cu o capacitate de 323 de locuri, un Amfiteatru cu o capacitate mai redusă, mai exact de 92 de locuri, 3 laboratoare principale, dar și 2 sedii de catedră.

Conducerea UMC ar putea da in judecata firma care trebuia sa extinda baza nautica din Mamaia

Este un eveniment așteptat de întreaga comunitate UMC Constanța, care se lasă așteptat din pricina antreprenorului Icco Facility Management. Acesta din urmă a subcontractat lucrarea firmei Transnic Sud Construcții din Buzău, iar între cele două au apărut ceva probleme legate de niște bani pe care antreprenorul nu i-a achitat, așa că Transnic Sud Construcții refuză să finalizeze lucrarea. 

Conducerea UMC ar putea da in judecata firma care trebuia sa extinda baza nautica din Mamaia

Deși au mai rămas de executat în jur de 2% din totalul lucrărilor, antreprenorul nu se grăbește să le termine, dar continuă să facă promisiuni. Dacă ultimul termen dat de aceștia a fost de 1 iunie, acum vorbim despre jumătatea lunii august. În aceste condiții, Cornel Panait, președintele Senatului UMC, a dezvăluit că nu este exclusă o chemare în instanță a firmei, care în prezent plătește doar penalizările generate de întârzieri. 

Conducerea UMC ar putea da in judecata firma care trebuia sa extinda baza nautica din Mamaia Cornel Panait

“A mai rămas puțin, dar puținul acela care nu se termină niciodată! Avem de făcut o serie de lucrări de remediere, de completare. Sunt lucrări care nu reprezintă mai mult de 2% din totalul volumului de lucrări, dar care, din nefericire, nu se finalizează. Contractorul nostru, o firmă care știe să câștige licitații, are subcontractori, care se plâng că nu sunt plătiți, deși noi am efectuat plățile către antreprenor cu o eficacitate germană. Nu știm de ce nu au plătit. Contractorul spune că ei au efectuat de fapt plățile, chiar în avans. Este ceva neclar. Nu știm cine a plătit și cine nu. În orice caz, în momentul de față, pe șantier sunt 3-4 oameni, care nu au capacitatea să termine ce a mai rămas de făcut. Ultima promisiune pe care ne-a făcut-o firma contractată a fost că în următoarele două săptămâni își vor aduce proprii oameni, care vor continua ce nu au făcut cei subcontractați. Problema e că noi nu avem nici toate documentele necesare, întrucât partenerii de contract ni le eliberează cu foarte mari întârzieri. E mare păcat că s-au terminat 98% din total, dar acest 2% ne oprește din a finaliza. Ei plătesc în fiecare zi penalizări. Nu știu cum poți să plătești așa liniștit penalizări pentru o lucrare din care mai ai 2% de terminat. Conform promisiunilor primite de la ei, ar trebui să fie finalizată în perioada 15 august-20 august. Problema este însă că promisiuni de felul acesta am tot primit. La momentul de față noi analizăm și considerăm că nu ar trebui să plătească doar penalizările rezultatele din contract, ci vrem să vedem ce putem obține dacă facem o acțiune în instanță împotriva lor, pentru recuperarea altor cheltuieli. La acest moment, pentru penalizări primim o sumă mică, pentru că așa este prevăzut în contract. Ei ne-au dau peste cap desfășurarea programului educativ, laboratoare, cercetări. Vrem să invocăm acest lucru și să primim penalizări suplimentare celor determinate de contract. Noi nu suntem dispuși să acceptăm acele nereguli de 2%. Acest procent sunt reprezentanți de faptul că trebuie șlefuită din nou toată marmura și trebuie predată în  condițiile prevăzute, și de remedierea unei serii de nereguli, care au fost scoase la iveală și de ploi, la nivelul fațadei.”, a declarat acesta.  

Date despre firme

Transnic Sud Construcții  este o societate din Buzău care a înregistrat în anul fiscal 2022 o cifră de afaceri de 40.075.786 de lei, profit de doar 271.350 de lei și datorii de 17.587.053 de lei. 

Conducerea UMC ar putea da in judecata firma care trebuia sa extinda baza nautica din Mamaia Călin Costan

Icco Facility Management SRL are ca domeniu de activitate administrarea imobilelor și a raportat pentru 2019 afaceri de 65,8 milioane de lei și un profit net de 910.000 lei, cu 110 angajați. Firma este deținută de Elena Costan (80%) și Dietmar Dragoș Rizea, dar face parte dintr-un grup mult mai mare de companii, cu afaceri de sute de milioane de euro. Vorbim aici despre grupul Icco, cu activități în real-estate industrial (administrează Parcul Industrial Brașov), construcții, energie și servicii medicale (clinicile Icco), care cumulează afaceri anuale de circa 150 de milioane de euro. Brandul Icco este controlat de Călin Costan, unul dintre cei mai vechi și mai importanți oameni de afaceri din Brașov, cu o avere estimată la 52- 54 de milioane de euro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai sefu trebuie sa aduc eu de acasa spaga pe care ai primit-o tu? Parca ai promis ca te retragi cand se finalizeaza constructia sau faci asta intentionat ca sa nu te mai retragi?
4
0
Fosilele securiste nici la 70 de ani nu vor sa lase puterea din mână. Educați în stil sovietic. Ar trebui tot ce este peste 55 de ani sa fie scoși la pensie. Au impresia că fără ei se oprește viața.
2
0
cornele ai incercat si tu o smecherie si nu a tinut, ti au dat astia peste mina !dute acasa ! voiaiaii sa faci marea unire
4
1
Bețivul asta, e de peste 20 ani.. Fura de rupe, ce față de masturbation ist cronic și de homalau la pensie are..
5
2
Dacă eram eu, rezolvam 100%
2
3
Sefu noi ce facem, mai tinem ascuns mult timp raportul de la minister ca sunt multe nereguli, nu le aratam la colegi poate reusim sa indreptam ceva
6
1
Ar putea da in judecata dar n o face...Poate ca restul de 2 procente ramas de finalizat reprezinta paraindaratul pe care firma l a dat la inceput! Problema de aritmetica!!!
6
2

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016