REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Confederaţia Patronală Concordia, îngrijorată de graba cu care Guvernul vrea să majoreze salariul minim

Confederaţia Patronală Concordia, îngrijorată de graba cu care Guvernul vrea să majoreze salariul minim

Replica API 31 octombrie 2019 | 00:00 344

Confederaţia Patronală Concordia îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modul intempestiv în care Guvernul promovează majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2020, în pofida unui anunţ anterior privind abandonarea acestui proiect, se precizează într-un comunicat transmis miercuri de organizaţia patronală.

"Confederaţia Patronală "Concordia", confederaţie patronală reprezentativă la nivel naţional, ce reuneşte unii dintre ce mai mari angajatori din România, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modul intempestiv cu care Guvernul promovează majorarea salariului minim pe economie cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2020, în pofida unui anunţ anterior privind abandonarea acestui proiect. Fără a contesta principiul în sine al majorării retribuţiei pentru munca prestată, Confederaţia Patronală Concordia aduce din nou în atenţia autorităţilor, indiferent de orientare politică, necesitatea respectării principiilor predictibilităţii privind măsurile economice şi fiscale. Fără consultarea reală a angajatorilor din mediul privat, fără acordarea unei perioade de timp suficiente pentru o dezbatere aprofundată cu partenerii sociali şi o analiză corespunzătoare de impact, asemenea măsuri pot ajunge să aibă efecte contrare celor scontate, astfel după cum a fost deja cazul cu alte acte normative care au afectat drastic bugetele deja aprobate ale agenţilor economici - exemplu: OUG 114/2018", se menţionează în comunicatul transmis de organizaţia patronală.

"Concordia" se prezintă drept confederaţie patronală reprezentativă la nivel naţional, ce reuneşte cele mai puternice federaţii sectoriale din economia românească şi cuprinde 7 din primele 10 companii după numărul de angajaţi şi cifra de afaceri. Confederaţia Patronală Concordia îşi asumă misiunea reprezentării echidistante a intereselor membrilor săi, companii cu capital românesc şi străin, potrivit acesteia.

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a publicat recent un proiect de Hotărâre de Guvern care prevedea majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2.262 de lei pe lună.

Confederaţia Patronală Concordia argumentează că Guvernul nu a consultat patronatul din România cu privire la intenţia majorării salariului minim.

"În data de 24 octombrie a fost convocată şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social (CNTDS) pentru data de 28 octombrie a.c., şedinţă în care s-a analizat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru majorarea salariului minim pe economie, la care CP Concordia nu a participat, argumentând că respectiva convocare nu respectă Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Consiliului. Cu toate acestea, în ziua de 29 octombrie, proiectul de HG a şi fost inclus pe ordinea de zi a Consiliului Economic şi Social (CES). Concordia solicită autorităţilor ca stabilirea salariului minim pe economie să fie realizată printr-un mecanism bazat pe criterii transparente şi obiective, convenit de partenerii sociali, care să determine predictibilitatea acestuia, ţinând cont de faptul că România este semnatară a Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) privind stabilirea salariului minim, care prevede consultarea deplină a partenerilor sociali", se precizează în reacţia transmisă miercuri de "Concordia". AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016