REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Confiscarea sau naționalizarea proprietății private? La ce să se aștepte românii

Confiscarea sau naționalizarea proprietății private? La ce să se aștepte românii

A.F. 7 noiembrie 2023 | 00:00 75275

Știrea conform căreia noul Cod al Urbanismului ar putea aduce o gravă afectare a proprietății private nu a rămas fără ecouri în societatea românească.

Confiscarea sau nationalizarea proprietatii private? La ce sa se astepte romanii

După blocajul în domeniul construcțiilor, care a afectat serios Produsul Intern Brut al României, fiind responsabil de jumătate din deficitul bugetar, o lege aflată pe circuitul parlamentar a alertat societatea românească.

Asta pentru că situația Capitalei poate deveni generalizată, dacă ne gândim la rezultatele deciziilor majorității PNL-USR-PMP din Consiliul General.

Urmare a stopării tuturor construcțiilor, unele firmele internaționale mari și-au anunțat ieșirea de pe piață, iar scăderea numărului de unități locative planificate a generat nu doar explozia prețurilor, dar și griparea fluxurilor de finanțare, scăderea afacerilor firmelor de pe orizontală și creșterea șomajului, în paralel cu exodul multor bucureșteni în localitățile limitrofe și lăsarea spațiului liber pentru „rechinii imobiliari”, care edifică haotic, în dispreț pentru lege, mediu și locuitori.

Teoretic, noul Cod al Urbanismului trebuie să integreze întreaga legislație în domeniul edilitar, ca jalon pentru încasarea sumelor atribuite României prin PNRR.

Se pare însă că, în actuala formulă trecută prin Guvern, sunt cel puțin două teme majore care au produs panică în rândul cetățenilor.

Prima problemă

Prima problemă, semnalată de un avocat specializat în Dreptul proprietății, este posibilitatea constituirii spațiilor verzi pe proprietăți private, spații care, conform definiției, sunt cu acces public: „Asta pentru că spațiile verzi sunt și trebuie să fie în administrarea primăriilor, fiind de utilitate publică, deci trebuie inventariate, amenajate și îngrijite de administrația locală, în folosul oamenilor.

Dacă stai la casă, iar curtea ta e inventariată ca spațiu verde, ai obligația legală să permiți accesul publicului, ceea ce e absurd.

Ca o paralelă, pentru cei care stau la bloc, e ca și cum ai declara spațiu public holul sau baia fiecărui apartament, proprietarul fiind obligat să lase ușa descuiată permanent, eventual să asigure și întreținerea (săpun, hârtie igienică) pentru oricine de pe stradă. Nu e doar absurd, ci și neconstituțional” a explicat sursa.

A doua problemă

O altă problemă, care ține tot de constituționalitate, este principiul neretroactivității, conform specialiștilor în drept.

„Odată ce o instituție îmi eliberează un certificat de urbanism sau o autorizație de costruire - fie că fac un coteț de câine sau un complex de birouri - eu, ca persoană fizică sau juridică, fac niște cheltuieli, îmi fac un plan de afaceri, mă împrumut, poate, la bănci să cumpăr terenul sau materialele necesare.

E neconstituțional să-mi anulezi documentația pentru că între timp s-a schimbat legea în baza căreia mi-ai emis documentele. Prin asta îmi restrângi inclusiv exercitarea dreptului meu de proprietate, întrucât nu mai pot dispune asupra lui în condiții normale. Orice lege are efecte doar pentru viitor.

Ca să ne înțelegem asupra principiului: dacă mâine se decide că circulația rutieră e pe dreapta, ca în Anglia, cum ar fi să se suspende toate permisele pentru că toată lumea a condus pe contrasens, adică pe stânga, așa cum e reglementarea actuală? Sau s-ar crește cota de TVA, dar s-ar zice că se aplică pe toate plățile de după revoluție? Știu că sună absurd, dar asta e prevederea din Codul Urbanismului.” a continuat aceasta.

Reacție din Parlament: Nu vom permite

Urmare a agitației produse, președintele Comisiei de resort din Camera Deputaților, Marius Budăi, a declarat la România tv că a discutat cu premierul Marcel Ciolacu despre legea aflată pe circuit, iar PSD nu va permite ca dreptul fundamental de proprietate sa fie pus măcar sub semnul întrebării.

Acesta a menționat chiar că sunt 2 prevederi problematice în discuție - probabil cele semnalate de redacția noastră - iar partidul său va asigura formula constituțională pentru forma finală a actului normativ.

Rămâne de văzut dacă și partenerii de coaliție liberali vor îmbrățișa acest principiu, fiind cel puțin interesant ca PSD să rămână ultima redută în apărarea proprietății private, în condițiile în care partidele autointitulate „de dreapta”, precum PNL, USR sau PMP, s-ar îndepărta de discursul care le-a consacrat și ar permite ingerința Statului într-un domeniu consfințit de Constituție, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu voi fi prima care se caca in baia lor
0
0
Huoooo
0
0
Dacă parlamentarii lasa sa treacă aceasta lege ii rog pe ei sa tina usa casei deschisa sa între oricine de pe strada și sa le folosească baia
1
1
Ciolacu= berbec creț
0
0
Bin Bine precizat
0
0
Impancientați lumea aiurea. E ca în povestea cu drobul de sare! Aia cu circulația pe stânga la noi e chiar umoristică dacă n-ar fi p*****lă !!!!!!
0
0
O lume desprinsa din romanele S F,prinde contur.Ghiciti cine va fi victima?
0
1
Sunt multe nereguli în tara noastră și nu înțeleg cum de sa ajuns ca "romanii"care au legea în mâini sa - i sape pe" romani " pentru ce? Oare în ce lume trăim?
0
2
Budăi ăl cu buneii... auzi la el *nu va permite*
0
1
Eu dacă aș fi la guvernare chiar aș da o lege de desființarea tuturor gardurilor de pe lângă case, așa cum este și afară, gardurile sunt o mare țigănie. Să se facă doar garduri vii, nu din tot felul de fiare, lemne, înalte de peste 2m. Da, trebuie desființate, desființate. Dar nu vor avea curaj să facă așa ceva, deoarece gardurile cele mai înalte le au cei cu putere(judecători, procurori, avocați, primari, consilieri, cei cu grade) , dar vor face abuz tot la pătură de jos. Să fim serioși.
2
11
O să ieșim în stradă. Nu voi permite nimănui să îmi invadeze locuința, plătită din banii mei.
5
0
Pentru domnul Stan Gavril. Statul r*mân este proprietar pe terenul de sub bloc cel mai probabil. Iar pe apartament in sine sunteți dumneavoastră si soția. Daca citiți in contractul de vânzare probabil scrie ca aveti atribuita o anumita suprafata in folosință pe durata existentei construcției. Acea suprafață face parte din terenul de sub bloc. Aveți doua extrase de carte funciara: unul pe teren unde figurati cu folosinta si unul pe apartament unde figurati ca si proprietar. Sper ca v-am lămurit. O sear buna!
6
2
In luna Februarie 2023 am făcut cadastru apartamentului cumpărat împreună cu soția în anul 1991. Pe actul de cumpărare figurez eu și soția. Pe actul de intabularea proprietar este trecut Statul r*mân care îmi acorda și mie dreptul de folosință . Nu este un abus al oficiului de cadastru și intabularea? Ei și t obligați să întocmească actul în baza contractului de vînzare cumpărare și să treacă la proprietari persoanele trecute pe act . Statul r*mân nu a platit ratele împreună cu mine
7
3
roata se intoarce, va veni vremea nationalizarii si atunci pa la revedere proprietati
8
11
cve mizerie de articol, publicat doar pentru a inflama opinia publica si a avea rating. Schimbati-va numele in Can Can ba prostilor.
10
5
Domnule editor al acestui text,in Anglia se circulă pe stânga nu dreapta cum scrie in text iar la noi pe dreapta se circulă și nu stânga ,la fel cum scrie in text
8
5
De ce au dispărut construcțiile realizate din prefabricate și construcțiile tip A N L ?
7
1
Acest articol este clar in favoarea imobiliarilor. Si in alte tari daca in spatiul tau de curte trece o ruta culturala sau naturala ruropena ssu nationsla, regionala, de mers pe jos ori cu bicicleta este permis accesul de catre proprietari. Comparatia cu baia proprie este una p*****a. Apoi daca o documentatie de PUZ obtinuta nu respecta anumite conditii este firesc sa fie anulata. Foarte multe Puz-uri au fost obtinute pe coruptie. Prevaleaza PUG ul si nu PUZ urile. Tocmai de aceea Capitala de 25 ani nu a un PUG actualizat ca imobiliarii sa faca ce vor ei in tandem cu primarii.
9
7
Anda Manza, măgăriile alea pe care le-ai făcut cu Iorgus (ca de fapt el are terenurile nu tu) cu suveicile de la Corsa unde i au vandut lui Pralea si a dat 2 batrani afara din casa nationalizata, cu toate, l-au facut pe Radu sa va bage la spatiu verde
6
4
De la ce partid a fost propus acest proiect "idiot" de lege? Nu cred ca acest proiect a venit din neant.oricum acest proiect va deveni realitate dacă cei care l- au proiectat vin la guvernare !
8
5
Cealaltă parte a deficitului a fost creata de legea pentru ajutorul dat fraților Stanedu să se îmbogățească (științific scris transferul terenurilor extravilan arabil). ..uite PSD de Olt. Bine ,nici zpontabdi nici Caxanciuc ,băgați pe indirect în firmă de arendă din Craiova,nu sunt străini,da Oltu'i Olt și Dolju'i Dolj. Nu se amesteca,nu se calca.
6
2
Acest gen de acaparare a proprietatii private exista. In 2020 primaria din Mangalia a facut un nou PUG si 8500m2 cu care am fost puse in posesie au fost trecute din curti constructoi in spatiu vrrde,parc, noi amvand obligatia de a asigura si curatenia.
8
4
Imobiliara
9
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016