REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.7° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
28.7° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Consiliul Concurenţei: Preţurile medii ale alimentelor de bază din marile lanţuri comerciale au scăzut cu până la 34%

Consiliul Concurenţei: Preţurile medii ale alimentelor de bază din marile lanţuri comerciale au scăzut cu până la 34%

Ana Maria LIPAN 7 august 2023 | 11:55 678

Preţurile medii ale alimentelor de bază din marile lanţuri comerciale au scăzut cu până la 34%, în contextul aplicării prevederilor ordonanţei privind plafonarea adaosurilor comerciale, cele mai mari reduceri fiind la fructe şi legume, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenţei.

Consiliul Concurentei: Preturile medii ale alimentelor de baza din marile lanturi comerciale au scazut cu pana la 34%

"Astfel, comparativ cu preţurile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanţuri de retail s-au înregistrat la fructe şi legume. Preţul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preţ a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) şi pepene (22,2%)", se precizează într-un comunicat al autorităţii de concurenţă.

Preţul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1%, în timp ce preţul mediu al lactatelor a înregistrat o reducere de până la 12,3% la 1 august faţă de iunie. Laptele, vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea preţului, a raportat o scădere de 5,3%, ajungând sa coste, în medie, 5,05 lei. Preţul laptelui proaspăt românesc înregistrase, din luna mai, reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, în urma acordului menţionat, subliniază sursa citată.

"În urma analizei, am remarcat scăderi ale preţurilor, ce depăşesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa şi ardeii Kapia, şi chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii şi cartofii din anumite lanţuri de retail", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Celelalte produse care se regăsesc în coşul de bază, precum pâinea, uleiul, ouăle, zahărul şi mălaiul au înregistrat şi ele reduceri de preţ.

Dintre produsele vizate de reducerea adaosului comercial, doar la mere roşii s-a constat o creştere de 3,6%, până la preţul de 3,9 lei, cauza fiind sezonalitatea, recolta merelor fiind realizată toamna, a explicat Consiliul Concurenţei, potrivit agerpres.ro. 

La 1 august 2023, a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi vrac şi zahăr.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Incurajati infiintarea de cooperative agroindustriale si lucrurile se regleaza natural.
0
3
Toți soricarii țării vad doar ce vor ei Preturi mici pentru oameni sfeuri jegoase Hoții țării vad doar euro terenuri vile și mașini noi Preturi mici pentru bogați mari
5
0
CHIAR NU VA E RUSINE? NU MAI AVETI PIC DE BUN SIMT? PRETURILE NU NUMAI CA NU AU SCAZUT DAR AU MAI CRESCUT IN ULTIMA SAPTAMANA IN MAJORITATEA MAGAZINELOR. OARE CAT O SA MAI RABDE POPORUL PANA O SA VA SCOATA CU PARUL DIN BIROURI ASA CUM MERITATI? SUNTETI NISTE JEGURI MINCINOASE SI NENOROCITE! SUNTETI INCURABILI... MI-E SCARBA DE VOI! DAR MA INTREB DE CE PRESA NU SESIZEAZA TOATA ACEASTA MASCARADA... CHIAR TOATA ESTE CORUPTA SI ASERVITA POLITICULUI? SE PARE CA DA, DIN PACATE PENTRU NOI. ERA DOAR O INTREBARE RETORICA CU RASPUNS EVIDENT. REPLICA NU FACE EXCEPTIE, DESI MI-AS FI DORIT.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699