REPLICA ONLINE CONSTANTA

24° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
24° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Consiliul Europei critică politica Danemarcei în materie de migraţie

Consiliul Europei critică politica Danemarcei în materie de migraţie

A.F. 17 noiembrie 2023 | 00:00 287

Consiliul Europei cere Danemarcei să îşi revizuiască politica în materie de migraţie astfel încât să asigure protecţia şi integrarea refugiaţilor şi să renunţe la orice proiect de externalizare a procesării cererilor de azil, transmite AFP, citând un raport publicat joi.

Consiliul Europei critica politica Danemarcei in materie de migratie

'Proiectele de externalizare riscă să creeze un precedent îngrijorător, deplasând responsabilităţile în interiorul sistemului mondial de protecţie internaţională', arată comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, în urma unei vizite în Danemarca în mai-iunie 2023.

Danemarca intenţiona iniţial să transfere solicitanţii de azil în afara Europei, posibil în Rwanda, după care a anunţat că, împreună cu Uniunea Europeană, caută o soluţie pentru a organiza în comun acest transfer.

În Marea Britanie, al cărui guvern dorea să trimită în Rwanda migranţii sosiţi ilegal, Curtea Supremă a stabilit că proiectul este ilegal.

În ce-l priveşte, Consiliul Europei exprimă 'îndoieli cu privire la compatibilitatea proiectelor (de externalizare) cu normele internaţionale referitoare la drepturile omului'.

În plus, el se îngrijorează de înăsprirea politicii migratorii în regatul scandinav.

'Schimbarea de paradigmă operată recent de Danemarca în politica sa faţă de refugiaţi (...) îi plasează pe refugiaţi, solicitanţi de azil şi migranţi într-o situaţie de disperare şi de incertitudine', arată raportul.

Privilegiind protecţia temporară şi returnarea în locul integrării, politica daneză pune în pericol bunăstarea unor persoane care au nevoie tocmai de asistenţă şi protecţie, subliniază Consiliul Europei.

Potrivit raportului, 'autorităţile (trebuie) să se reorienteze pe a le aduce o mai mare certitudine şi o mai mare securitate refugiaţilor şi celorlalţi deţinători ai unei protecţii'.

Consiliul Europei critică tratamentul aplicat persoanelor cărora li s-a respins cererea de azil şi celor al căror permis de şedere nu a fost prelungit, dar care nu se pot întoarce în ţările lor, cum este cazul mai ales al sirienilor, trimişi în centre administrative de retenţie.

'Comisarul găseşte deosebit de problematic faptul că persoanele care nu pot fi returnate, inclusiv familii cu copii, riscă să-şi vadă viaţa suspendată şi să rămână fără o soluţie vreme de ani', mai arată documentul, denunţând măsuri 'punitive', citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712