REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.5° Constanța Mie., 24 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6800
22.5° Constanța Miercuri, 24 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6800
 

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului condamnă incendierile Coranului

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului condamnă incendierile Coranului

Virgil STOIAN 15 iulie 2023 | 00:00 417

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat miercuri, la Geneva, o rezoluţie care condamnă arderile Coranului şi alte acte de ură religioasă, deşi mai multe ţări au avertizat că textul încalcă libertatea de exprimare, informează AFP.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului condamna incendierile Coranului

Rezoluţia a fost adoptată în urma unei dezbateri de urgenţă solicitate de Pakistan în numele mai multor ţări din Organizaţia Cooperării Islamice (OCI), în urma arderii unui Coran în Suedia.

Ea a fost aprobată de 28 din cei 47 de membri ai Consiliului, inclusiv de China, Ucraina şi majoritatea ţărilor africane. Şapte membri s-au abţinut, iar 12 au votat împotrivă, printre care Franţa, Germania, Regatul Unit şi Statele Unite.

Textul include o condamnare a "oricărei pledoarii şi manifestări de ură religioasă, inclusiv a recentelor acte publice şi premeditate care au profanat Coranul", precum şi un apel pentru ca ţările să adopte legi care să le permită să îi aducă în faţa justiţiei pe cei responsabili de astfel de acte.

Acesta solicită ONU să identifice ţările care nu au o astfel de legislaţie şi să organizeze o masă rotundă de experţi pentru a examina acest subiect.

Ambasadorul pakistanez Khalil Hashmi a descris textul ca fiind unul echilibrat, care nu arată cu degetul spre niciun stat.

Însă mai multe ţări, cele mai multe dintre ele occidentale, şi-au exprimat opoziţia în timpul dezbaterilor de miercuri faţă de legile contra blasfemiei, condamnând în acelaşi timp cu fermitate arderea Coranului în Suedia.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Regatul Unit au cerut să se voteze împotriva rezoluţiei.

"Regretăm că a trebuit să votăm împotriva acestui text dezechilibrat, însă el contrazice poziţiile pe care le-am adoptat de mult timp cu privire la libertatea de exprimare", a declarat ambasadoarea americană Michele Taylor.

Unele ţări din America Latină s-au abţinut, cum ar fi Mexic şi Honduras, considerând - la fel ca ţările occidentale - că ar fi fost nevoie de mai mult timp pentru a negocia şi a ajunge la un consens.

La 28 iunie, un refugiat irakian în Suedia a ars câteva pagini dintr-un exemplar al Coranului în faţa celei mai mari moschei din Stockholm, în ziua de Eid al-Adha, o sărbătoare celebrată de musulmanii din întreaga lume.

Poliţia suedeză a autorizat adunarea în timpul căreia au fost arse pagini din Coran, însă ulterior a deschis o anchetă pentru "agitaţie împotriva unui grup etnic", pe motiv că incendierea a avut loc în faţa unei moschei.

Incidentul a declanşat o serie de reacţii în lumea musulmană

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dar crestinii sa fie omorati. Multa mwie cu kkt musulmanilor !!! La toti !!!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699