REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Constănțeanca Maria Dănilă, prima din România care a cucerit Muntele Ucigaș Annapurna, din Himalaya. Video

Constănțeanca Maria Dănilă, prima din România care a cucerit Muntele Ucigaș Annapurna, din Himalaya. Video

Mirela PASCAL 20 aprilie 2023 | 12:59 6215

Maria Alexandra Dănilă din Mangalia, în vârstă de 35 de ani, fiica fostului comandant al Marinei Militare, Dorin Dănilă, a cucerit vârful Annapurna de 8091m din masivul Himalaya. Este primul român care a reușit această performanță, vârful Annapurna fiind considerat Muntele Ucigaș, din pricina faptului că aici s-au întâmplat cele mai multe accidente din Himalaya din cauza pantelor sale și instabilității stratului de zăpadă la vitezele uriașe ale vântului. Acest vârf  este ocolit de șerpașii localnici care însoțesc grupurile de alpiniști, considerând că este muntele blestemat. Pentru Maria Alexandra Dănilă nu au contat toate aceste lucruri și a reușit, după o lună și o săptămână de când a plecat în Nepal, să-și atingă obiectivul.  Bravo, Maria!

Constanteanca Maria Danila, prima din Romania care a cucerit Muntele Ucigas Annapurna, din Himalaya. VideoMaria Alexandra Dănilă

Kili Pemba Sherpa, Tamting Sherpa, Phur Galjen Sherpa, Dawa Sherpa, Tshering Samduk Sherpa, Suman Gurung, Ngima Nuru Sherpa, Wang Zhong din China, Naoki Ishikawa din Japonia, Sashko Kedev din Macedonia, Maria Alexandra Danila din România și Nadia Lisa Khoso din UK sunt cei care au aspirat să cucerească vârful Annapurna. Doar 6 dintre aceștia au ajuns până în vârf, dintre care una nu a mai putut să se întoarcă pe propriile forțe, întrucât vremea era nefavorabilă, așa că au rămas, în final, doar 5 câștigători. Constănțeanca Maria Alexandra Dănilă a plecat din România pe 4 martie și s-a întors acasă pe 19 aprilie, cu satisfacția că este singura româncă care a realizat această performanță.

Constanteanca Maria Danila, prima din Romania care a cucerit Muntele Ucigas Annapurna, din Himalaya. Video

Maria nu a putut scoate steagul din interiorul costumului, acesta fiind acoperit cu gheață

Ascensiunea a fost foarte grea ultima etapă fiind parcursă în aproape 17 ore cu masca de oxigen. Nu a putut scoate steagul României din interiorul costumului, acesta fiind acoperit cu un strat de gheață pe care însoțitorul șerpaș nu l-a putut sparge.

Constanteanca Maria Danila, prima din Romania care a cucerit Muntele Ucigas Annapurna, din Himalaya. Video

"Pe 15 aprilie, în jur de 11:20, la puțin timp după rope fixing team, am ajuns și eu pe vârf. Am făcut parte din echipa celor de la Imagine Nepal, am urcat cu șerpaș și oxigen. Ziua vârfului a fost foarte grea pentru că am plecat din lower C3 direct, care e pe la 6200 m...și ultimele 3-400 m am așteptat după rope fixing.. așa încât doar urcarea a durat vreo 17 ore", a spus Maria, pentruClubul Alpin Român Brașov.

Maria Alexandra Dănilă, născută în Mangalia, locuiește în București, fiind de profesie IT-ist.

Video:

 

Precizăm că Vârful Annapura are o altitudine de 8091, deasupra nivelului mării fiind situat pe locul 10 ca înălțime în lume. Acesta a fost escaladat prima dată la 3 iunie 1950 de către o expediție franceză, compusă din Maurice Herzog și Louis Lachenal, fiind și prima escaladare reușită în lume, a unui munte cu înălțimea de peste 8000 de m.

Constanteanca Maria Danila, prima din Romania care a cucerit Muntele Ucigas Annapurna, din Himalaya. Video

Bilanțul escaladărilor până la data de 31 decembrie 2005 a fost: 142 de alpiniști au urcat pe Annapurna, din care 58 au murit în timpul escaladării.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677