REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Constănţenii au început să vândă porci pentru Crăciun pe internet

Constănţenii au început să vândă porci pentru Crăciun pe internet

Victor ROTARU 8 noiembrie 2023 | 00:00 2969

Tot mai mulți români înclină spre achiziționarea unui porc întreg, direct de la producător, mai mult pentru prețul mai scăzut decât cel al pieței, dar și pentru calitatea acestuia. Potrivit legii aflate în vigoare, animalul trebuie să fie înregistrat în registrul agricol și monitorizat de medicul veterinar, în cazul în care gospodarul vrea să mai poată vinde carne. Zilele acestea Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că după ce a convocat conducerea ANSVSA și structura din cadrul Ministerului Agriculturii a luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă porcii să poată fi vânduți, gospodarii având nevoie doar de o adeverință de la medicul veterinar. 

Constantenii au inceput sa vanda porci pentru Craciun pe internetFoto cu rol ilustrativ

Ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, iar pe lângă fuga după cadouri, românii se gândesc cu teamă la prețurile alimentelor, și mai ales a nelipsitei carne de porc de pe mesele îmbelșugate. Anul acesta regulile s-au schimbat în ceea ce privește vânzarea porcilor crescuți în gospodării, crescătorii fiind nevoiți să întocmească un dosar pentru a putea comercializa animalele în piețe. Ca urma a nemulțumirii crescătorilor de porci, ministrul Agriculturii a convocat luni, 6 noiembrie, conducerea ANSVSA și structura din cadrul Ministerului Agriculturii, alături de care a luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuți în gospodăria țărănească, cât și în gospodăriile populației să poată fi valorizați de către persoanele fizice. Astfel, instituția va modifica Ordinul dat inițial de ANSVSA.

Constantenii au inceput sa vanda porci pentru Craciun pe internetFlorin Barbu

El a precizat că prin legea adoptată ca președinte al comisiei de agricultură, au fost anumite norme de biosecuritate introduse şi pentru persoanele fizice. „Sigur, orice mișcare de porc, orice valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe. Mai mult decât atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de medicii concesionari, este gratuit acest serviciu”, a mai spus ministrul, precizând că inclusiv „medicamentația și prestările de servicii sunt gratuite pentru persoanele fizice.” Ministrul Florin Barbu a menționat că a fost dat un Ordin 130, în 2023, de către ANSVSA care va fi modificat.

Care sunt prețurile la carnea de porc anul acesta?

După liniștirea apelor, românii își pot începe liniștiți cumpărăturile pentru mesele îmbelșugate puse cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Legat de preț, constănțenii trebuie să scoată din buzunare între 14 și 15 lei/ kg, prețurile fiind asemănătoare cu cele de anul trecut. Contactat de către reporterii de la Replica de Constanța, un crescător local a transmis:„Vând kg cu 14, sunt din Băneasa, am porci de toate neamurile. Nu am mașină, nu asigur transport. La noi nu s-a simțit nimic, nici cu acte, nici fără acte, noi nu avem nici o treabă aici. Nu am acte, nu am treabă cu îmbolnăvirile la porci, mănâncă bine.

Constantenii au inceput sa vanda porci pentru Craciun pe internetPrețurile la carnea de porc

ANSVSA susține tradiția creșterii porcului în țara noastră

Susținerea creșterii tradiționale a porcului în gospodării și a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu va fi interzisă.

ANSVSA transmite românilor că își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării. În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene, va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor - SNIIA).

Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA. În vederea asigurării concordanței cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 și Legea nr. 122/2023, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a elaborat și emis două acte normative esențiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, și Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care stabilește condițiile și cerințele de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale de porcine.

ANSVSA reamintește tuturor deținătorilor de exploatații noncomerciale de porcine importanța respectării normelor de biosecuritate și a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii și combaterii pestei porcine și a altor riscuri asociate.

Constantenii au inceput sa vanda porci pentru Craciun pe internetFoto cu rol ilustrativ

De ce tăiem porcul de Crăciun?

Din moși strămoși, românii nu renunță la tradiția de a tăia porcul de Crăciun. De obicei, de Ignat, pe 20 decembrie, are loc sacrificarea porcilor, o dovadă clară a modului în care o practică păgână a ajuns să se asocieze cu o sărbătoare creştină. În religia creştin-ortodoxă este prăznuit, în ziua de 20 decembrie, Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaş al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei şi ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan. Semantica numelui Sărbătorii de Ignat (ignis = foc) și practicile care au loc în această zi: sacrificiul și trecerea acestuia prin foc sugerează legătura Ignatului cu tăierea porcului.

Constantenii au inceput sa vanda porci pentru Craciun pe internetFoto cu rol ilustrativ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Semifică barbarii din noi și încăpățânarea de a înțelege evanghelia propovăduită de cel întâi chemat Andrei ! Suntem un neam de scârbă care ne merităm soarta de c***t
0
0
Și eu am luat porci din Baneasa ! Carne sănătoasă de țară. M am împrietenit cu acel băiat sta la întrarea în Baneasa.
0
0
Să vândă cu mai mult de 15 lei kg le vom da mu ie.Intrati pe târg scarisoreanu avem porci pentru toti consumstorii
3
3
Când voi mai fi eu la cârma țării distruse veți tăia pwlla in loc de porc.
6
3
sunt...ARISTOTEL din CERNAVODA.. vand si eu purcelusi..nu sunt mari...seamana cu niste pisoi..BOSULICA.. pretul...negociabil..
4
3
La r*mâni în ultimii ani e tradiție tăierea porcului de pe listă Statul r*mân corupt și mafiot nu construiește piețe și hale cu carne și produse r*mânești direct de la fermieri și agricultori Au dat mâna liberă la construirea de marketuri unul lângă altul Un exemplu este zona Brik din CT In c*rând în zonă va fi aglomerație la carnea cauciuc german și alte gunoaie nemțești cancerigene Banul sucește mintea oligarhilor care conduc orașele și țara r*mânească În ultimii treizeci de ani în r*mânia s-au construit mii de marketuri nici o școală sau spital Se apropie alegerile și începe mâncatul de rahat in presă și tv vor clefetini gunoaiele
5
3

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677