REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Constănțenii care și-au închiriat casele ucrainenilor sunt neplătiți de anul trecut

Constănțenii care și-au închiriat casele ucrainenilor sunt neplătiți de anul trecut

Ana Maria LIPAN 17 februarie 2023 | 00:00 8291

Proprietarii care își închiriază casele ucrainenilor primesc de la stat 50 de lei pe zi pentru fiecare persoană primită și 20 de lei pe zi de persoană pentru masa oferită acestora. Programul 50/20 înregistrează întârzieri de luni de zile, aspect care a provocat neliniște în rândul constănțenilor înscriși, cât și al ucrainenilor. Guvernul nu a oferit încă explicații cu privire la aceste întârzieri și nu a transmis informații cu privire la data când se vor efectua decontările, cetățenii înscriși în program fiind nevoiți să acopere din proprii bani cheltuielile de întreținere a celor care au fugit din calea războiului.

Constantenii care si-au inchiriat casele ucrainenilor sunt neplatiti de anul trecut

La aproape un an de la invazia Ucrainei, eveniment tragic ce a împins milioane de oameni să își părăsească patria pentru a se refugia în țări membre ale Uniunii Europene, situația refugiaților este încă incertă. Românii i-au așteptat cu brațele deschise, primindu-i în casele lor și simpatizând cu cei ce au fugit din cale războiului. Pentru a le veni în ajutor, din luna martie 2022 a fost lansat un program prin care se oferă proprietarilor care își pun casele la dispoziție pentru găzduirea ucrainenilor câte 50 de lei pe zi pentru fiecare persoană și 20 de lei pe zi de persoană pentru alimente. Numeroase persoane fizice, dar și juridice din județul Constanța s-au înscris în acest program, imobilele acestora devenind cămine pentru ucrainenii ce au căutat sprijin în țara noastră.

De anul trecut, constănțenii nu și-au primit banii

Problemele au început să apară însă în luna noiembrie a anului 2022, când au intervenit întârzieri ale decontării sumelor de bani alocate.

Constantenii care si-au inchiriat casele ucrainenilor sunt neplatiti de anul trecut

Constănțenii au fost din acel moment nevoiți să acopere cheltuielile de întreținere ale refugiaților din proprii bani, sumele necesare provocând de multe ori o presiune financiară greu de suportat pentru unii dintre ei, în contextul scumpirilor în lanț ce au avut loc în ultimul an. Lipsa unor informații concrete cu privire la reluarea efectuării plăților de către autorități a creat un val de neliniște în rândul cetățenilor, întârzierile afectând deopotrivă atât gazdele române, cât și refugiații ucraineni.

Constantenii care si-au inchiriat casele ucrainenilor sunt neplatiti de anul trecut

Ce spun oamenii

Fie că este vorba despre proprietari de imobile ce profită de această oportunitate pentru a câștiga mai mult decât prin simpla închiriere, sau despre adevărate gesturi admirabile de filantropie, este de netăgăduit faptul că ucrainenilor li s-au pus la dispoziție condițiile necesare traiului pe parcursul șederii lor în țara noastră. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că războiul din Ucraina a avut consecințe grave asupra economiei mondiale, resimțite de către români, în special în lunile de iarnă, când facturile pentru energia termică au atins valori greu de suportat pentru o mare parte a populației. În acest context, decontarea sumelor de bani prevăzute de Programul 50/20 a înregistrat întârzieri de luni de zile, constănțenii înscriși fiind nevoiți să suporte în întregime cheltuielile de găzduire ale cetățenilor ucraineni. Precizăm faptul că în cadrul acestui program s-au înscris atât persoane fizice ce și-au pus la dispoziție imobilele, cât și hotelieri, care, deși ar avea de câștigat din aceste încasări în extrasezon, trebuie să pună la dispoziție nu doar spațiul de locuit, ci și banii pentru mesele sau alimentele oferite refugiaților. Acestora li se adaugă cheltuielile de întreținere și facturile pentru utilități.

Constantenii care si-au inchiriat casele ucrainenilor sunt neplatiti de anul trecut
“Cheltuielile sunt mari. Pe lângă acei bani prevăzuți pentru găzduire e vorba și despre suma alocată meselor pe care le primesc. Cei 20 de lei care n-au mai fost decontați din luna noiembrie. Costurile de la întreținere sunt mari, aici includ și facturile la gaze, la curent. Trebuie să dau din banii mei și nu știu până când. Nu am primit nicio informație în legătură cu data când se vor relua plățile. Atunci când ai un chiriaș primești lunar niște bani, dar acum acoperi tu toate cheltuielile și nu știi nici când se decontează.”, ne-a relatat o persoană fizică, ce găzduiește în prezent refugiați.

„Nimeni nu știe nimic!”

Amânarea decontării banilor îi afectează în mod special pe proprietarii ce s-au înscris mai târziu, cum e cazul celor ce au început să găzduiască ucraineni în toamna anului trecut, care au alocat deja o sumă considerabilă de bani, fără a primi măcar informații cu privire la data cât se vor efectua plățile.

Am discutat cu Maria T. ce se află într-o situație similară, aceasta găzduind în prezent două familii de ucraineni, în imobilele deținute în orașul Năvodari. Acesta ne-a declarat:
“Noi am început în noiembrie, au venit plățile și atunci cu întârziere, mare întârziere, am luat banii undeva pe 15-16 ianuarie. Nu au plătit nimic, ianuarie la fel. În februarie au venit facturi și toate cele. Deja e imposibil și nici nu se dă nimic concret de la Guvern, și la Ministerul de Finanțe și la planificare bugetară și la ISU. Nimeni nu știe nimic. Se alocă și banii de masa. Tocmai asta e problema cea mai mare gravă. Deja am renunțat la unul din apartamente, ieri le-am spus oamenilor, nu mai puteam să suportăm cheltuielile. Avem un studio, cu 2 persoane, și un apartament, cu trei. La studio încă putem să suportăm. La apartament sunt trei persoane și nu mai aveam cum să suportăm cheltuielile. Avem nevoie măcar de niște informații. De niște dăți aproximative când ne vor deconta. Problema nu e cu cetățenii ucraineni, problema e cu autoritățile noastre.”

Constantenii care si-au inchiriat casele ucrainenilor sunt neplatiti de anul trecut
Afirmațiile acesteia scot în evidență un alt aspect, poate chiar cel mai important în această situație. De suferit nu au doar cei ce s-au înscris în acest program, dar și refugiații, care pot fi nevoiți să își caute o altă locuință în cazul în care gazdele lor renunță, din cauza presiunii financiare, la acest program. Atât constănțenii, cât și ucraineni își îndreaptă privirile către autoritățile statului român, care nu oferă informații clare și creează astfel o stare de incertitudine și chiar panică. O altă femeie care a primit de la începutul războiului mai multe familii de ucraineni, asigurându-le cele necesare și oferindu-le susținere, a împărtășit cu noi experiența sa, dezvăluindu-ne că de la începutul acestui conflict s-a implicat în multiple acțiuni umanitare.
 

“Eu am găzduit refugiați încă de la începutul războiului, când nici nu exista acest program. Nu am așteptat în schimb nimic. E adevărat că sunt multe persoane care au câștiguri mai mari din participarea la acest program decât din închiriere. Închiriază vara la prețuri de sezon și apoi primesc ucraineni. Eu am altă sursă principală de venit, i-aș fi primit și dacă nu se decontau acești bani. Îi înțeleg totuși. Ucraineni pe care îi găzduiesc sunt foarte chibzuiți și nu am avut niciodată probleme. Facturile sunt normale, sunt liniștiți, cu mult bun simț. Am auzit totuși că alte persoane au avut și experiențe mai puțin plăcute.”, ne-a mărturisit aceasta.

Răspunsul autorităților

Am luat legătura cu prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, și cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență ce ne-au relatat că au în vedere această problemă și că decontările urmează să aibă loc după ce Inspectoratul General de Urgență (IGSU), aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, va distribui banii.

Constantenii care si-au inchiriat casele ucrainenilor sunt neplatiti de anul trecutSilviu Coșa

Nu am putut afla însă data la care se estimează că vor fi primite aceste sume, iar Guvernul nu a transmis încă un comunicat cu privire la problema ce afectează nu doar cetățenii români înscriși în program, dar și refugiații ucraineni, aflați deja într-o poziție vulnerabilă.

Date despre program

Programul, cunoscut publicului sub denumirea de 50/20, e reglementat prin OUG 20 emisă pe 7 martie 2022. Banii vin de la Uniunea Europeană și sunt nerambursabili și neimpozabili, caracteristici ce i-au încurajat pe mulți să se înscrie în acest program. Procedura de înscriere presupune depunea în decursul primelor 3 zile lucrătoare ale lunii a unei cereri prin care proprietarul precizează numărul persoanelor găzduite, numele și prenumele acestora, localitățile din care aceștia declară că provin și intervalul de timp pentru care solicită decontarea cheltuielilor cu hrana, însoțită de o declarație pe propria răspundere cu privire la realitatea informațiilor cuprinse în cerere și copia actului de identitate al solicitantului și documente care atestă dreptul de folosință asupra locuinței în care sunt găzduite persoanele refugiate.În Constanța aceste cereri se depun la punctul de lucru al Serviciului sprijin comunitar și evenimente sociale situat pe strada Duiliu Zamfirescu, numărul 4 (Clubul pensionarilor). După înscriere, banii alocați de Uniunea Europeană sunt depuși în fondul de  rezervă al statului, administrat de Guvern. Urmează apoi să fie transferați Inspectoratul General de Urgență (IGSU), aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. IGSU îi distribuie către Inspectoratele pentru Situații de Urgență (ISU) de pe teritoriul țării, care, mai departe îi împarte pe baza cererilor, fie persoanelor juridice (hoteluri, pensiuni), fie primăriilor, de unde sunt ridicați de persoanele fizice. Traseul acestora este unul complicat, întârzierile decontărilor din ultimele luni fiind cauzate de un blocaj apărut la nivelul Ministerului, Inspectoratul Județean de Urgență și Primăria Constanța aflându-se în imposibilitatea de a oferi oamenilor, care își așteaptă banii, un răspuns.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dacă de mâine nu se mai dau banii de la stat, să vedeti inimoșii cum aruncă in stradă leprele venite in vacanță in europa sustinuta de proștii europei...oamenii simpli sunt vai de mama lor in ukraina, iar "refugiatii' rup restaurantele si magazinele de frica razboiului.
1
1
Sa fiti platiti la pastele cailor sau cand o zbura porcu
0
6
Sa se duca drq de unde au venit. La ce masini au numai refugiati nu sunt. Dupa ce ca este sufocat traficul in oras multumita administratiei locale, mai sunt si spalacitii astia cu geamuri fumurii. Sa plece ca mascarada cu razboiul este doar la TV, in realitate cei care nu au plecat din Ukraina isi duc traiul la fel ca inainte de asa zisul razboi.
4
10
Eu am renuntat la ucrainenii pe care i-am cazat la mine in apartament pe de-o parte pentru ca parintii nu-si faceau timp sa iasa cu copii din casa si-i lasau sa se dea cu trotinetele dintr-o camera in alta zgariindu-mi gresia si pentru ca mi-au suprasolicitat la maxim centrala termica lasand-o sa functioneze la maxim 24 ore din 24 cu geamurile deschise pentru aer curat. La scurt timp dupa in timp ce cautam si nu gaseam alti ucraineni care sa fie ceva mai civilizati si respectuosi decat cei dinnainte, un prieten care lucreaza undeva mi-a spus ca Ministerul de Interne a trimis la inceputul lunii februarie o informare catre toate primariile din tara cerandu-le sa sisteze platile pentru programul 50/20 corespunzatoare anului 2023 pe motiv ca acele HG -uri 336/11 martie 2022 si HG 315/5 martie 2022 au avut aplicabilitate doar pentru anul 2022 urmand ca in anul 2023 acele HG-uri sa "beneficieze" de "incetarea aplicabilitatii". In aceeasi informare catre primarii li se cere sa "astepte noile prevederi legislative aferente anului in curs" care tot din surse sigure am aflat ca se vor mentine cei 20 lei pentru mancare iar cei 50 pentru cheltuieli se vor transforma in decontarea tuturor facturilor de gaz/curent/apa/... ale proprietarului apartamentului in care sunt cazati refugiatii.
6
4
Are dreptate Dan. Se oftica toti asistatii sociali ai Constantei ca primesc ucrainenii mai multi bani decat ei. Popor care traieste dupa zicala "sa moara capra vecinului". Patrioti care ar rupe granitele la prima basina trasa de Putin si ar zbiera ca din gura de sarpe prin UE dupa ajutoare. Singurul lor avantaj in caz de razboi ar fi ca nu ar lasa in urma decat cotetele din Henri Coanda. Ziceti ba, mersi, ca aveti ucraineni pe aici care cheltuie bani peste tot: magazine, hoteluri, chirii, motorina. In afara de 3 luni pe an si Constanta si navodari sunt moarte.
12
3
cand citesti comentariile la acest articol iti dai seama ca vb veche :" Romania e tera frumoasa dar pacat ca i locuita" din pacate se adevereste
14
0
Du-te-m plm ..rupt in koor esti tu ma foame lunga..mare smecher esti tu daca ai "locuinte in proprietate"..plm.. ti-ai luat 2-3 cotetze si esti mare investitor imobiliar..bai pooolica..mi-e scarba de specimene din astea care au incasat luna de luni zeci de mii de lei si acum se plang ca trebuie sa plateasca facturile piulii si nu au bani..ca vezi doamne nu au venit deconturile...fomisti..fomistul este fomist oricati bani ar avea...deci..s**i pola si tu si toti combinatorii fomisti ..mai ales makidonimea
13
8
Pai cine sa deconteze banii ? ? ? conducerea SATANICA SOVIETICA PESEDISTA a romaniei ? ? ? Daca America si-ar lua mana de pe romania, CIUMA ROSIE PESEDISTA AR ALIPI romania la SOVIETICI in 2 secunde !!!
14
12
Ma amuza maxim comentariilor tuturor ruptilor in c*r, care nu au dupa ce bea apa, ca sa nu mai vorbim de locuinte in propietate. Cat de trista trebuie sa ai viata, ca sa te inscri pe grupurile de FB dedicate, exclusiv pentru a arunca cu venin in dreapta si stanga. GET A LIFE....PARLITILOR!
12
9
Combinatia 2 ...cazezi o ukrainianca care iti mai aduce copii dupa acte de la alti bunici vecini etc de la ea din sat din ukraina si hopa iar alt miliard pe an .
5
2
Combinatia e urmatorea ... faci rost de niste niste copii dupa orice act al ukraianului si il declari la tine desi ei nu au stat niciodata la tine sau nu au intrat in romania Nute poate controla nimeni ...zici ca au plecat azi..etc si hopa faci 100 mil pe luna x 12 luni rezulta 1liard doua sute din nimic, simplu
14
5
Cum asa,doar nu erau pana acum cu slava otrava,sa plateasca si sa le faca si masaj cu limba total moka vb aia hales bules cu branza te-ai ales,papu cracanatu stie mai bine
5
7
si asa in extrasezon nu au cui sa le inchirize. problema este alta: cind ne vor arata recunostinta ucrainenii? polonezii, daca ii intrebi, stiu ca tezaurul polonez a trecut pe la noi si nu le-am facut nimic rau (dimpotriva). stiu ca tezaurul romanesc a fost confiscat de urss, ca papa ioan paul avea ascendenta si romaneasca. ce stiu ucraineni, cum se manifesta ei fata de romani din ucraina? sa nu zicem cam scapat de dracu si am dat peste fratesu!
15
3
Ai nostrii sunt cazati in gauri de canal, sub poduri si tevi de termie, batranii in azilele groazei!Pentru cativa banuti la pensii se trambiteaza de doi ani!Ajutorul se da cu taraita dupa ce totul s a scumpit cu nemiluita!
19
5
Sa se duca la ei in tara, unde nu e razboi. Noi o ducem mai rau decat ei, statul nu ne da nimic moca!
21
8
În mod normal, trebuia să intrăm noi peste ei să ne luăm teritoriile ocupate abuziv înapoi, și să ne cazeze ei pe noi până semnau armistițiul. Dar cum voi urmașii mei faceți exact pe dos, epilați și pensați, ați uitat de jertfa strămoșilor , dacă făcea și Ferdinand ca voi sau Mircea cel Bătrân, acum vorbeați ungurește, turcește sau tătărește e drept că și puțin rusește dar rusa oricum o vorbiți în Moldova de Est. Dacă știam nu îl mai puneam pe Baba Novac să lupte pentru voi, lașilor , sârbul a ars pe rug pentru voi și voi ați ajuns de râsul Europei , nici eu nu dădeam pensii speciale căpitanilor mei ați făcut o sclavie mai ceva ca în feudalism.
28
8
Stam linistiti si asteptam,avem bani sa rotim de o intretinere.O sa vina si banii.
7
0
Lasa sa le dea suma minima pe chirie evaluata, sa nu mai apara toti oportunistii! Sa le dea maxim 200 euro pe luna, sa revina la realitate!
13
7
Incasez pe luna niste bani cu mult peste ceea ce as fi luat dintr-o chirie normal..dar..dar..de abia astept sa se termine kktul asta ca sa nu mai vad makidonimea j*****a cum insaseaza aiurea pe combinatii...efectiv nu au nici apartamente, nici refugiati in ele dar incaseaza bani pe liste cu nume ...dau o declaratie pe prorie raspundere si incaseaza zeci de mii lei aiurea ..zeci de mii/cap de oaie
17
1
Statul se foloseste de bani veniti de la UE pentru ucrainieni, ganditi va ca am o familie amarata de ucranieni in gazda care ma terorizeaza in fiecare zi cu intrebariile daca am luat banii de ajutoare ( aia 20 lei) , effectiv nu au bani de mancare si alte nevoi de atatea luni.
21
8
Aici comenteaza doar ofticatii care stau cu chirie sau nu au si ei macar o camera sa o bage la treaba. Bahhh, smekeria nu e pentru toti!
14
11
Nu s-a adoptat, nici macar nu a ajuns pe ordinea de zi , ordonanta cu decontarea programului in pqrlament. Alesii nostri, au fost ocupati sa-si majoreze salariile cu inca 7500 de lei per cap de parlamentar. Asa ca..... mai votati. De poolime, ii doare-n gluga!
21
2
Ce bine îmi pare ca se termina cu mascarada asta și unii din voi ați luat-o în barba cu ucrainienii voștri, sa va iasă pe nas preturile practicate la chirii. Sa vedem cui mai închiriați voi acum la supra-pret.
19
16
Unu nu vrea munca, doar moca. Ba da Fraieri mai subtemm
14
0
mare brinza,makkedonii nu si-au luat paratzii
22
2
Banii vin de la Comunitatea Europeana, nu va mai cacati pe ventilator, problema este ca cei de la guvern vor sa mai faca si ei o mica spaga din dobanda pe trei luni , la sumele astea e gros cascavalu
27
7
La Constanta s-a rasturnat căruța cu hăplișori. Au vrut sa se imbogăteasca peste noapte din afaceri cu statul ,acum sa sufere.Din '90 până acum nu si-au invățat lectia , daca nu esti in gașcă șmecherilor : foști securiști, turnători,politruci foști secretari de partid ,nu este bine sa faci afaceri cu statul. După ce o să-și primească banii ,statul o sa le trimită fiscul pe cap. Sa vezi atunci ce horă a unirii, o sa incingă cu ANAF-ul, platit impozite pe venit ,CAS etc. PS. Statul prin Exim Bank a cumparat Banca r*mânească ca să intre pe piata bancilor comerciale care se adreseaza poporului. Statul mai are si CEC Bank. Nu uitati ce s-a intamplat cu Bancorex-ul! Google search si o sa vedeti lista celor care si-au tras partea leului ,milionarii de azi ai Romaniei. Sau nu uitati in orice institutie de stat, managementul este numit pe criterii politice ca sa poata sifona banul public .
24
4
Ce bine imi pare. Sa va mai dea la mwie bani. Iar ucrainienii sa il ia pe iohanis si pe ue de pl si sa plece in mortii lor la ei acasa.
20
13
Refugiații trebuie cazați în centre specializate manageriale de autorități. Asa e legal si normal . Cazarea la privați a dat naștere unei noi forme de afacere de tip necontrolabil . De fapt războiul este tot o mare afacere pentru multe entități.
40
5
Asta e hotie sa falsifici ucrainieni si sa iei bani de la stat pentru refuhiati. Sa stea in centrele de refugiati. Gata cu cerseala si milogeala. Mocangeala in centrele de saraci nu platiti regesre ca sa vina sa stea pe banii statului. Barbatii la razboi sa-si spere tara. Au atatea localitati unde nu e razboi in Ucraina. Navodari e oras ucrsinian deja, prin trafic fac figuri cu depasiri. Sa se duca in Lvov acolo nu e razboi.
38
5
24 de ore de la oprirea caldurii estimata la 9 ore si caldura tot nu a venit
15
4
Da, noi, astia care suntem "refugiati" In propria tara, de ce nu primim nimic? Alocatiile!? Etc
32
10
Sa va iau in p**a toate ukrainiencele
21
9
Ba..si eu am ucrainieini in gazda dar nu mai pot cu fomistii astia care sunt pusi doar pe combinatii..si cica au facturi mari..aveti pe dracu sa va ia ... nu mai pot cu m********i astia combinatori care doar mocangeli au in cap...numai astia ii gasesti la coada aia..tzintili mintzili ... cea mai j*****a rasa
32
11

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016