REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Mie., 31 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6807
23.4° Constanța Miercuri, 31 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6807
 

Constănțenii câștigă pe bandă rulantă procesele cu DSP, pentru amenzile de intrare în țară

Constănțenii câștigă pe bandă rulantă procesele cu DSP, pentru amenzile de intrare în țară

Replica API 15 iulie 2022 | 00:00 2816

Constănțenii au început să câștige, pe bandă rulantă, procesele prin care contestă amenzile pentru lipsa formularului digital de intrare în România (PLF). Numai luna aceasta sunt mai multe astfel de cauze câștigate, peste zece în două săptămâni. La fel și în luna iunie. Însă, de menționat este că DSP, în calitate de intimat în cauze, are de dat bani frumoși pentru cheltuieli de judecată.

A fost mare vâlvă pe seama formularului digital de intrare în România (PLF), fiind aplicate amenzi pe bandă rulantă. Însă, odată ce actul normativ a fost schimbat, oamenii au început să aibă câștig de cauză în instanță.

Ce prevedea legea

La data de 15.12.2021 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 129/2021, prin care s-a instituit obligația de a completa formularul digital de intrare în țară, potrivit art. 1 alin (1), unde se arată că în vederea identificării contacților unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 și pentru prevenirea expunerii persoanelor la COVID-19, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României, persoanele au obligația de a completa Formularul digital de intrare în România, denumit în continuare formular.

Prin același act normativ, nerespectarea acestei obligații a fost încadrată în domeniul contravențional, potrivit art. 4 alin (1), unde se prevede că nerespectarea de către persoana care intră pe teritoriul României a obligației de a completa formularul în termen de 24 de ore de la intrarea în țară constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2000 lei la 3.000 lei.

Incriminarea a intrat în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial, adică începând cu data de 25.12.2020, potrivit art. 12 alin (1) din Legea 24/2000.

La data de 04.02.2022 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 5/2022, prin care a fost modificată OUG 129/2021, care a intrat în vigoare la 5 zile de la data publicării în Monitorul Oficial, respectiv la data de 09.02.2022. În esență, sub aspectul contravenției, modificarea a constat în majorarea intervalului în care persoana poate completa formularul, respectiv la 72 de ore, iar minimul special al amenzii a fost redus la 500 de lei.

” Având în vedere folosirea în actul normativ a expresiei “pe perioada” și raportat la cadrul normativ oferit de art. 7 alin (2) din C.pen, instanța constată că legea de incriminare a contravenției este o lege temporară. Efectul atras de caracterul temporar al incriminării contravenționale este dat de neaplicarea legii mai favorabile sau a legii de dezincriminare intervenite după starea temporară. Rațiunea pentru care legea temporară este scutită de efectul legii mai favorabile sau al celei de dezincriminare constă în aceea că adoptarea sa este generată de o stare excepțională, care impune luarea unor măsuri prompte, adecvate și disuasive pentru a suprima sau reduce efectul negativ al evenimentului temporar, astfel că, prin natura sa, inevitabil legea temporară va ieși din vigoare odată cu sfârșitul evenimentului deosebit. Or, dacă legea temporară nu ar fi o excepție de la efectul legii mai favorabilă sau de dezincriminare, care ar interveni automat după epuizarea sării excepționale, atunci s-ar anihila chiar atingerea scopului urmărit prin măsurile adecvate și disuasive implementate. Drept urmare, legea temporară este izolată în interiorul evenimentului excepțional. Însă, asta nu înseamnă că, în interiorul perioadei deosebite nu funcționează regulile legii mai favorabile sau a legii de dezincriminare, dacă astfel de legi au survenit în această perioadă”, potrivit Judecătoriei Constanța.

” În acest sens, s-a arătat că OUG nu mai este oportună ca urmare a încetării stării de alertă instituite pe teritoriul României”, mai spun magistrații.

Astfel, numai luna aceasta (în două săptămâni) peste 10 constănțeni au câștigat procesele prin care au contestat amenzile. La fel și în luna iunie.

” Admite plângerea formulată de petentul ..., cu domiciliul în Constanţa, în contradictoriu cu intimatul Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța cu sediul în Constanţa, Aleea Lacramioarei nr.1. Anulează procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor 18.01.2022, emis de DSP. Obligă intimata la plata sumei de 1020 lei către petent cu titlu de cheltuieli de judecata-taxa de timbru si onorariu avocat”, potrivit unei minute judecătorești.

Așa cum se poate observa, intimata, în speță DSP, e bună de plată. Într-un alt proces are de dat 520 de lei, în alt dosar 1020 de lei și tot așa.

L.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dsp si ministerul lor egal varza
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513