REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.8° Constanța Dum., 15 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6853
13.8° Constanța Duminică, 15 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6853
 

Constănțenii, invitați să planteze o nouă pădure urbană în orașul lor

Constănțenii, invitați să planteze o nouă pădure urbană în orașul lor

Andreea CONDURACHE 27 februarie 2024 | 15:35 1660

Sâmbăta, 16 martie, Asociația Act for Tomorrow și Primăria Constanța invită constănțenii la acțiunea de plantare a unei noi mini-păduri urbane în Municipiul Constanța, în zona Bd. Aurel Vlaicu.

Constantenii, invitati sa planteze o noua padure urbana in orasul lor

Astfel, pe 16 martie, voluntarii vor da viață unui nou spațiu verde de 7.500 mp, cu peste 15 specii de arbori și arbuști, care va reprezenta o oază de biodiversitate și un loc de relaxare, recreere și socializare. Înscrierile se pot face accesând acest formular: https://forms.gle/pArVwc316SoiLcPJ6. Organizatorii vor asigura toată logistica necesară desfășurării evenimentului, inclusiv echipamentele de plantare și masa voluntarilor.

Crearea mini-pădurii urbane presupune plantarea unei varietăți de arbori și arbuști pe o porțiune restrânsă, fiind lăsați să crească natural, fără intervenții majore. Această abordare accelerează creșterea puieților plantați, reducând timpul necesar ca arborii să ajungă la maturitate, și permite dezvoltarea unei păduri cu o vastă biodiversitate, capabilă să absoarbă mai mult dioxid de carbon decât pădurile tradiționale. Pădurile urbane sunt, totodată, o soluție ideală de infrastructură verde pentru zonele cu spații verzi limitate.

Beneficiile unei păduri urbane includ îmbunătățirea calității aerului, reducerea temperaturilor, absorbția zgomotului, creșterea biodiversității și promovarea conservării apei și a solului. Mai mult, studiile au arătat că accesul la astfel de spații verzi are un impact pozitiv asupra sănătății locuitorilor din mediul urban, prin stimularea activităților fizice în aer liber și reducerea stresului, contribuind totodată la stimularea coeziunii sociale în comunități.

Acțiunea de plantare de pe 16 martie face parte din programul strategic „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”, dezvoltat de Act for Tomorrow, Primăria Constanța, Inspectoratul Școlar Județean și Palatul Copiilor Constanța, care are ca obiectiv creșterea numărului de arbori și arbuști în zone cheie ale orașului. Plantarea mini-pădurii urbane este susținută prin programul „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de plantare din România, inițiată de OMV Petrom.

Prima inițiativă din cadrul programului „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” a constituit-o plantarea pădurii urbane comunitare din zona Inel 2, în aprilie 2023. Această primă mini-pădure urbană din municipiu, finanțată în cadrul programului „România plantează pentru mâine”, numără aproximativ 2.000 de arbori arbuști dintr-un mix de 14 specii și 750 arbuști, având o suprafață de 0.2 ha. Spațiul este prevăzut cu flori ornamentale, alei și zone de relaxare. Pe termen mediu, locuitorii se vor bucura de mai multe facilități în acest spațiu verde: un teren de spor multifuncțional, o pictură murală, o pistă de alergat, o pajiște urbană și un loc de joacă pentru copii.

Începând din anul 2024, sub umbrela programului „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”, Asociația Act for Tomorrow și Primăria Constanța vor înființa Fondul de Renegerare Urbană al Municipiului Constanța. La acest fond pot contribui companiile din județul Constanța sau actorii privați care au activități economice în zonă. Contribuțiile pot fi realizate atât prin declarația 177, până la finalul lunii iunie 2024, cât și prin legea sponsorizării din România. Toate fondurile destinate programului de regenerare urbană vor fi publice, iar folosirea acestora se va face în mod transparent. Fondul își propune să sprijine creșterea suprafețelor de spațiu verde la nivelul municipiului și crearea de păduri urbane, dezvoltarea de activități de voluntariat pentru comunitate, adresate copiilor, tinerilor și adulților din Constanța, precum și acțiuni pentru a spori gradul de colectare și reciclare a deșeurilor la nivel local.

„Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” vine ca un răspuns la nevoia reconectării cetățenilor din mediul urban la natură și conștientizării asupra beneficiilor pe care spațiile verzi din orașe le au asupra bunăstării fizice și emoționale a populației. Programul de regenerare urbană reprezintă un pas important în îmbunătățirea calității vieții și în crearea unui oraș mai verde, dar și o oportunitate pentru membrii comunității constănțene de a se implica activ în protejarea și îmbunătățirea mediului în care trăiesc.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Un parc numai bun pentru mortii din cimitir.
0
0
Unde ? După ce ați vandut orice colțișor de pământ și sau ridicat niște mastodonti din beton și sticla și după aia veniți și ne omorâți cu lozinci ca este poluare în oraș pai de ai este poluat aerul ca nu are cine sa mai schimbe aerul dacă voi nemernicilor a-ți dat voie sa se distrugă spatiile verzi ,acum vreți pădure, sictir golanilor.
3
1
Să planteze pănă le crapă ochii în cap Chitac, Merlă și cu tot neamul lor de javre ordinare care au defrișat toată vegetația acestui oraș.
9
1
Cand am zis ca mai rau nu se poate, se poate. Sefii primariei vor sa scoata toate gardurile vii si sa puna garduri de fier C eva firme care se ocupa de aceasta afacere? Cica gardul viu nu produce oxygen. Voi credeti ca toata lumea e oligofrena? Plantele absorb CO2 si elibereaza O2. Ati distrus orasul
9
0
Nu se mai doarme în bocanci! Tot vreți sa atrageți voturi ! Sa va fie rusine
5
0
Faptul ca un ONG se implica intr-un proiect ce implica mai mult verde pentru Constanța si o face din bani privati/ sponsorizari legale la vedere e de admirat si susținut. Daca chestiunea se imbraca in haine penale , pacat de munca de pana acum a ONG-ului respectiv. 1) se verifica protocolul semnat cu autoritatea publica si institutiile de stat 2) se verifica modul legal in care o autoritate publica promoveaza, participa si creeaza un fond in care sunt invitați doritorii sa doneze/ sponsorizeze doar impreuna cu un singur ONG pe probleme de mediu( din atatea in țară) in baza carei proceduri legale si transparente AVIZ si CNCD-ul 3) se verifica ultimile hot.de consiliu pe o axa de finantare pe bani europeni...AVIZ OLAF-ul si Zeita deeptatii :)) In rest suntem toti p****i si nu ne duce capul :)
6
0
facuta cu forta. Numai asa iese hotul mazare la munca dupa ce a ras copacii de laga lacul tabacarie. Dat find ca participa si primaria hotului chitac trebuie gonite toate caprele din zona. Mai ales cele ale porcului obosit.
8
0

REPLICA


LOTO

6/49
20466423235
5/49
818616137
joker
2831331245