REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Consumul de droguri, principalul vinovat pentru creșterea numărului accidentelor rutiere?

Consumul de droguri, principalul vinovat pentru creșterea numărului accidentelor rutiere?

Marieta ȘTEFAN 24 august 2023 | 00:00 1537

Pentru cei care luptă împotriva drogurilor, cazul tânărului care a intrat în plin cu mașina într-un grup de oameni la 2 Mai era previzibil. Ei afirmă că sunt necesare mai multe acțiuni de informare și prevenire a consumului de droguri și, de asemenea, tineretul trebuie informat despre centrele la care pot apela în cazul în care sunt tratați dacă sunt consumatori sau au un prieten în această situație. 

 Consumul de droguri, principalul vinovat pentru cresterea numarului accidentelor rutiere?

Tânărul care a intrat în plin cu mașina într-un grup de oameni la 2 Mai, accident soldat cu doi morți, se numește Vlad Pascu, este din București și provine dintr-o familie înstărită. Probabil de aceea își permitea să își cumpere droguri ori de câte ori avea chef, pentru că este clar că nu era la prima abatere în acest sens. Cu puțin timp înainte de accident, șoferul a fost surprins de camerele de supraveghere ale unui magazin. Tânărul a atras atenția vânzătorului și clienților prin comportamentul său. În imagini se vede cum se clatină pe picioare, iar la un moment dat se dezechilibrează și e pe cale să cadă. Din păcate, cazul nu este singular și evenimentele parcă se succed ciclic, aproape an de an, toate pe fondul consumului de droguri.

 Consumul de droguri, principalul vinovat pentru cresterea numarului accidentelor rutiere?

„Evenimentele au loc în mod ciclic dacă ne reamintim cazul de anul trecut al celor doi tineri de la Festivalul «Saga» din București care au murit de supradoză sau la creatorul de modă Răzvan Ciobanu, care în minivacanța de 1 Mai, în anul 2019, a plecat din Mamaia Nord, cu o mașină pe care o împrumutase, spre Năvodari și a întrat într-un copac. Și el se afla sub influența drogurilor și impactul i-a fost fatal”, ne-a declarat Marius Oprișan, fost comisar-șef și șef centru Constanța al Agenției Naționale Antidrog. 

Mai mulți consumatori de droguri decât de alcool

Și statistica este de-a dreptul îngrijorătoare. În cadrul controalelor organizate de autorități în trafic și pe litoral, au fost depistați mai mulți șoferi care consumă droguri decât conducători auto care consumă băuturi alcoolice.

 Consumul de droguri, principalul vinovat pentru cresterea numarului accidentelor rutiere?Marius Oprişan

„Cumva era previzibilă producerea acestor evenimente pentru că după încheierea pandemiei consumul de droguri a crescut exponențial. Anul trecut, am organizat acțiuni de informare și prevenire în trafic împreună cu Serviciul Rutier din cadrul IPJ Constanța și Direcția Rutieră din cadrul IGPR. În prima jumătate a anului, au fost depistați 1294 de șoferi care conduceau sub influența drogurilor, la nivel național, iar anul acesta 1276, ceea ce înseamnă foarte mult, iar numărul lor se păstrează, din păcate, constant. Anul acesta, doar în perioada ianuarie – iulie s-au înregistrat patru accidente în care au fost implicați șoferi drogați soldate cu trei morți și doi răniți. La activitățile derulate pe litoral, tot anul trecut,  în minivacanța de 1 Mai și de Rusalii, s-a constatat că numărul celor care apelează la substanțe psiho-active este mai mare decât al celor care consumă alcool”, a mai adăugat Marius Oprișan. 

 Consumul de droguri, principalul vinovat pentru cresterea numarului accidentelor rutiere?

Specialiștii consideră că elaborarea unor legi nu sunt suficiente pentru a stopa sau măcar a diminua consumul de substanțe psiho-active. În opinia lor trebuie făcute mai multe acțiuni de informare și prevenire deoarece fenomenul a fost măcar stopat la același nivel, ba chiar diminuat, iar al doilea motiv ar fi faptul că multe persoane care au suspiciuni în ceea ce privește comportamentul unui prieten sau al unui membru al familiei, nu știu la cine să apeleze.

Legea Anastasia înăsprește pedepsele pentru cei implicați în accidente

„Cei din Parlament au inițiat o lege, numită Anastasia, prin care se înăspresc pedepsele pentru cei implicați în accidente rutiere și au consumat droguri sau alcool. Nu cred că este suficient. Această lege este pentru un om care gândește logic. Credeți că un individ, după ce a consumat droguri, mai gândește logic? Trebuie făcute mai multe acțiuni de informare și prevenire în care să fie implicate toate autoritățile și instituțiile locale. Anul trecut am reușit  să încheiem un acord de colaborare cu Primăria Limanu, de care aparțin localitățile Vama Veche și 2 Mai, pentru prevenirea consumului de droguri. În aceste localități este riscul cel mai mare pentru că sunt mulți tineri. Ne-a sprijinit CNAPM Constanța, care ne-a furnizat un container dotat cu aer condiționat, pe care l-am montat lângă cel al ISU Dobrogea și cel al salvamarilor. Agenția Națională Antidrog a detașat 60 de specialiști pe prevenirea și reducerea riscurilor consumului de droguri. Fiecare echipă era formată dintr-un medic, un psiholog, un asistent social și un specialist. Mulți se interesau pentru un prieten sau un membru al familiei, la cine să apeleze sau unde să se trateze. Multe persoane nu știu încă că pot apela la centre de stat sau private pentru a se trata. De asemenea, specialiștii pe prevenirea și reducerea riscurilor consumului de droguri au făcut acțiuni de informare și cu cadrele MAI pentru a-i ajuta cum să depisteze consumatorii și ce să facă în cazul în care acestora li se face rău. Aceleași acțiuni au fost făcute și cu personalul angajat de la beach-baruri și cluburi. Totodată au fost afișate pe panouri publicitare electronice mesaje cu tematică antidrog. Anul acesta nu au mai fost făcute astfel de acțiuni. Cred că ține de resursele umane și cele financiare”, a concluzionat fostul comisar șef.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
"Anul acesta, doar în perioada ianuarie – iulie s-au înregistrat patru accidente în care au fost implicați șoferi drogați soldate cu trei morți și doi răniți. " Si anul trecut au fost 8 accidente din 3000 pe droguri. Cam putin, reprezinta 0.03% din numarul total de accidente. Oare merita sa incepem o vanatoare de vrajitoare pentru asa ceva? De ce nu adoptam niste legi de toleranta zero pentru coruptie?
1
0
"s-a constatat că numărul celor care apelează la substanțe psiho-active este mai mare decât al celor care consumă alcool" FALS!!! Sunt de aproximativ 30 ori mai multi soferi prinsi bauti la volan decat sub influenta drogurilor.
0
0
Atacatorul acesta emoțional,agresorul dovedit ,dar, culmea transformat de însuși propria persoana în victima, să meargă el primul să se trateze ...este inadmisibil să de-a declarații despre conduita și moralitate, când el este un atacator emoțional dovedit .
1
0
Pe langa cei care consuma droguri sau alcool la volan , un numar covarsitor de romani conduc de parca ar fi stapanii soselelor ,in modul cel mai tembel posibil. Oameni aparent normali,devin parca trepanati,zici ca au doua-trei procente de creier in capatanile lor de dobitoci agresivi.
1
0
Lepadaturile din parlament sunt principalul vinovat !
4
0
fals!societatea in care traim ,vremurile ...bune! si conditiile sociopolitice, multe altele duc si au dus la situatia cresterii consumatorilor!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510