REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Contabilii, economiştii şi antreprenorii, protest în Piața Victoriei pentru eliminarea e-TVA

Contabilii, economiştii şi antreprenorii, protest în Piața Victoriei pentru eliminarea e-TVA

Georgiana BOGLEA 8 iulie 2024 | 08:45 582

Contabilii, economiştii şi antreprenorii organizează azi un protest în Bucureşti pentru a atrage atenţia asupra a ceea ce ei numesc „teroarea fiscală” şi măsurile adoptate de guvern fără consultare publică, dar care au un impact major asupra întregii societăţi. Manifestarea, intitulată „Fără haos în legislaţia fiscală”, va avea loc în intervalul 08.30 – 13.00, iar protestatarii vor porni în marș din Piaţa Victoriei.

Contabilii, economistii si antreprenorii, protest in Piata Victoriei pentru eliminarea e-TVA

Protestul „Fără haos în legislaţia fiscală”, iniţiat de contabili, experţi, economişti şi antreprenori s-a propagat pe reţelele de socializare, dar a strâns susţinerea mai multor organizaţii de specialişti.

Manifestarea va avea loc în intervalul 08.30 - 13.00. Participanţii se strâng în Piaţa Victoriei şi vor porni în marş către ANAF şi Ministerul Finanţelor.

„Într-o ţară în care mediul de afaceri ar trebui să fie susţinut şi încurajat, suntem martorii unei realităţi alarmante: lipsa de transparenţă şi comunicarea deficitară a instituţiilor statului, care par să adopte măsuri pe furiş, noaptea, fără consultare şi fără a ţine cont de impactul devastator pe care îl au asupra contribuabililor şi a afacerilor. Acesta este contextul în care ne aflăm astăzi, un context în care haosul legislativ şi teroarea fiscală devin norma”, au transmis reprezentanţii Patronatului Antreprenorilor Contabili din România (PACR).

Potrivit acestora, „recenta publicare a OUG 69/2024 şi OUG 70/2024 fără nicio consultare publică şi aprobarea acestora în doar două zile reprezintă doar vârful aisbergului. Aceste ordonanţe, care includ măsuri precum e-TVA şi e-Factura, nu sunt doar exemple de digitalizare prost implementată, ci şi manifestări ale unui sistem care ignoră complet principiile democraţiei şi ale dialogului social. Este revoltător cum se poate modifica o lege organică printr-un OUG, fără consultare, fără transparenţă şi fără respect”.

Organizatorii protestului au iniţiat şi o petiţie, intitulată „Fără haos în legislaţia fiscală! Vrem predictibilitate!”.

Aceasta a fost deja semnată de peste 55.000 de persoane.

„Digitalizarea nu înseamnă birocratizare, iar e-TVA acest lucru îl reprezintă, în ambele forme publicatem (...) Cerem eliminarea E-TVA şi oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanţe de urgenţă emise noaptea”, se arată în petiţie.

Organizatorii au anunţat că o delegaţie a protestatarilor va fi primită la Ministerul Finanţelor.

Revendicările protestatarilor

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat că susţine protestul şi a realizat o listă cu 10 reventicări ale protestatarilor:

1. Eliminarea e-TVA – Evaziunea fiscală nu este în raportările contabile şi nici în e-urile ANAF-ului! Evaziunea fiscală este acolo unde nu e nimic, iar organele abilitate ar trebui să ştie deja!

2. Eliminarea obligativităţii transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura - Este un atac la viaţa privată a persoanelor fizice, o procesare a datelor cu caracter personal în mod nelegal şi nejustificat.

3. Eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code - Nu este normal ca, după ce au fost schimbate toate casele de marcat din bani publici, să le schimbăm din nou, fără deduceri fiscale!

4. Revenirea la Legea Prevenţiei – Varianta anterioară legii 296/2023. Nu putem face afaceri sub presiune constantă, fără îndrumare şi avertisment.

5. Vrem predictibilitate – Conform articolului 4 din Codul Fiscal, orice modificare să fie realizată cu cel puţin 6 luni înainte de intrarea în vigoare, în special când vorbim de modificări de taxe şi obligaţii noi.

6. Respectarea dialogului social şi a transparenţei decizionale - Proiectele pentru OUG 69 şi OUG 70 au stat doar două zile în transparenţă decizională şi au fost aprobate fără dezbatere publică, cu aviz negativ de la CES.

7. Eliminarea declaraţiilor redundante – De la 1 ianuarie 2025 toţi contribuabilii sunt obligaţi la raportarea SAF-T, care conţine toate tranzacţiile economice ale unei firme.

8. Modificarea termenelor pentru notificări în relaţia cu ANAF - Contribuabilul are termene stricte, în timp ce ANAF are un termen de răspuns de 45 de zile.

9. Compensarea concediilor medicale cu contribuţiile sociale - Nu mai putem împrumuta statul ani de zile şi să plătim sănătate pentru concediile medicale!

10. Norme clare pentru RO-e-Transport, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
suntem intr-o falsa democratie in care psdnl conduc si emit legi si ordonante in stil dictatorial de 34 de ani in primul rand in domeniul fiscal fara negocieri si fara sa tina cont de realitatile economice cu singurul scop de a strange cat mai multi bani; dezvoltarea imm-urilor si a firmelor mari de care depinde dezvoltarea tarii si bunastarea tuturor nu interezeaza pe nimeni din parlament si guvern de 34 de ani si nu exista deloc discutii si negocieri cu ele asa cum ar fi normal intr-o lume normala
2
0
Aici unde sunt eu totul este de peste 20 de ani digitalizat si nu a plans nimeni pentru ca digitalizare inseamna debirocratizare in plus agentzi economici nu mai pot fenta plata darilor la stat cu ajutorul unui contabil bun,eu cand primesc acasa acte de vreo institutzie a statului pe aceste acte scrie:aceasta decizie"sau ce o fi"este scrisa mashinal si este valabila fara semnatura,si este normal sa fie asha caci peste tot unde merg cu un act sau altul este numarul actului este verificat in compüter si raspunsul vine instant,valabil,sau invalabil daca este fals, tocmai pentru ca astazi cu ajutorul cumpüterului se pet face multe falsuri;oricum inainte sa se dea legea asta guvernantzi ar fi trebuit sa vorbeasca si cu reprezentantzi contabililor sa le spuna ce si cum.
2
0
Felicitări tuturor, Experților contabili ,Economiști,Contabili,Antreprenori,care participă astăzi,în Piața Victoriei, pentru toate măsurile fiscale arbitrare și abuzive, ce afectează viața de zi de zi a mediului de afaceri, privat din r*mânia!Mult succes oameni harnici și curajoși!
3
2

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016