REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Sâm., 12 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6880
14.8° Constanța Sâmbătă, 12 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6880
 

Contrabandiştii conduşi de fostul patron al clubului Morgana bagă în lanţuri şi doi poliţişti

Contrabandiştii conduşi de fostul patron al clubului Morgana bagă în lanţuri şi doi poliţişti

Replica API 28 martie 2014 | 00:00 123

Ţigările ajungeau în ţară prin metoda "capac"

Ţigările ajungeau în ţară prin metoda "capac"

După ce 5 poliţişti de frontieră de la Cernavodă au fost trimişi în judecată în contrabanda de pe Dunăre, iată că alţi doi sunt pe punctul de a le urma "exemplul". De data aceasta este vorba de Vama Veche, pe unde, din câte se pare, se băgau în ţară ţigări de contrabandă, cu complicitatea agenţilor de poliţie de frontieră Ionuţ Adrian Ioană şi Florin Petreanu. Cazul este cel în care este implicată gruparea de contrabandişti condusă de fostul patron al clubului Morgana. Menţionăm că agenţii de poliţie, acuzaţi de abuz în serviciu, au fost prezentaţi cu propunere de arestare la Judecătoria Constanţa, însă, existând şi suspiciuni de lure de mită, competenţa a fost declinată către Tribunalul Constanţa.

Procurorii şi poliţiştii au continuat administrarea actelor de urmărire penală privind instrumentarea infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în referire la fapta din noaptea de 3 spre 4. 03.2014, când a pătruns în România din Bulgaria, prin Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche un auto tir cu 800 baxuri de ţigări marca Marble, şoferul acestuia beneficiind de complicitatea agentului de poliţie de frontieră Florin Petreanu, care, încălcându-şi atribuţiile de serviciu, nu a predat inspectorului A.N.A.F., aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciul în P.T.F., documentele mărfii şi mijlocului de transport, în vederea implementării în aplicaţia "trafic control". În aceeaşi noapte, încălcându-şi atribuţiile de serviciu, acelaşi agent de poliţie a dispus ca un mijloc de transport, tip autodubă, faţă de care exista bănuiala că transportă ţigări de contrabandă, prin metoda "capac", (camuflare cu suluri din vată de sticlă), după pătrunderea în România a auto tirului, să fie returnat în Bulgaria, din cauza neînţelegerii cu un alt inculpat din cauză, fără a fi constatat şi înregistrat litigiu de trafic, în conformitate cu Regulamentul de efectuare a controlului cu o singură oprire şi de funcţionare a punctului comun de trecere a frontierei Vama Veche - Durankulak la frontiera româno - bulgară şi Dispoziţia Inspectorului General a I.G.P.F. Din probele administrate în cauză, a mai rezultat că şi agentul de poliţie de frontieră Adrian Ionuţ Ioană, din cadrul P.T.F. Vama Veche, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu cu privire la controlul mărfurilor pe sensul de intrare în România, în noaptea de 24 spre 25.01.2014, a permis intrarea pe teritoriul României a aceluiaşi auto tir, condus de şoferul bulgar Ivanov Kiril Ivanov, încărcat cu ţigări de contrabandă, utilizând metoda "capac", (camuflare cu paleţi cu sticle goale).

Poliţiştii spuneau când au loc controale

În sarcina agentului de poliţie de frontieră s-a mai reţinut că, în perioada ianuarie - februarie 2014, în mod repetat şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi a folosit informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, aducând la cunoştinţa unor persoane fizice, printre care şi unui inculpat din cauză, date cu privire la modalitatea de desfăşurare a activităţii de control suplimentar dispus de conducerea Gărzii de Coastă în P.T.F. Vama Veche şi Negru Vodă. În cauză mai sunt efectuate acte de urmărire penală şi faţă de inculpatul civil L.C., în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de complicitate la contrabandă cu ţigări, întrucât în perioada decembrie 2013 - martie 2014, l-a ajutat pe inculpatul Stelian Tocia cu sume de bani, în vederea procurării ţigărilor de contrabandă şi a comercializării lor pe teritoriul României, în schimbul obţinerii, fie a unui beneficiu bănesc, fie a primirii unor cantităţi de ţigări de contrabandă. La propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, la data de 22.03.2014, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Constanţa a dispus arestarea preventivă a cetăţeanului bulgar Ivanov Kiril Ivanov, pe o durată de 30 de zile. La data de 26.03.2014, s-a dispus reţinerea agenţilor de poliţie de frontieră, pe o durată de 24 de ore, precum şi reţinerea inculpatului civil L.C.

Nucleul grupării era la malul mării: fraţii Tocia

Nucleul "afacerii" se afla în buricul municipiului de la malul mării, sub coordonarea fraţilor Constantin şi Stelian Tocia. Reamintim că, la începutul lunii martie, oamenii legii au efectuat 16 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Constanţa şi în municipiul Bucureşti, 15 persoane fiind audiate. Însă, în acelaşi dosar sunt cercetaţi şi 3 poliţişti de frontieră, de la Vama Veche, întrucât, susţin anchetatorii, ar fi închis ochii când bunurile erau băgate în ţară. Gruparea infracţională acţiona şi în Bucureşti, însă nucleul era chiar în buricul municipiului Constanţa, afacerea fiind administrată de fraţii Tocia. Cu prilejul percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate cantităţi mari de ţigarete de contrabandă, respectiv 7.490.000 ţigarete (374.500 pachete), 835 sticle a câte 0,75 l, respectiv 626,25 litri băutură spirtoasă - Whisky, marca Maiwand, netimbrate fiscal, precum şi mari sume de bani, constând în 200.000 lei, 12.800 euro, 195.035 dinari sârbeşti, 121 leva şi 20 dolari. Totodată, au fost ridicate şi indisponibilizate la sediul Gărzii de Coastă 13 autoturisme de lux, 1 microbuz cu remorcă şi un autotir înmatriculat în Bulgaria, cu care au fost introduse în România, în noaptea de 3 spre 4 martie, ţigări de contrabandă, în cantitate de 800 baxuri marca Marble prin Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, beneficiind de lipsa de vigilenţă şi profesionalism a 3 agenţi de poliţie de frontieră. De asemenea, menţionăm că Stelian Tocia este fostul patron al clubului Morgana şi a mai ajuns în atenţia magistraţilor şi în 2011, când era acuzat de Serviciul de Investigare a Fraudelor de evaziune fiscală. La începutul lunii martie, cu propunere de arestare au fost prezentaţi şi Marian Cătălin Afrenie, Vasile Cătălin Stavilă. Cei din urmă s-au ales cu arest la domiciliu, pe când fraţii Tocia vor sta după gratii 30 de zile.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3125143822
5/49
193462335
joker
1942212358