REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Controlul urologic anual: când se recomandă și ce presupune

Controlul urologic anual: când se recomandă și ce presupune

Replica API 18 septembrie 2020 | 00:00 1238

Bărbații au tendința de a amâna la nesfârșit vizitele la medic. După o anumită vârstă însă, controlul urologic, de pildă, este indicat să fie făcut anual.

Screeningul permite diagnosticarea unor afecțiuni, înainte că acestea să înceapă să se manifeste. Controalele anuale sunt în mod deosebit recomandate pe măsură ce factorii de risc pentru o anumită afecțiune se înmulțesc sau se intensifica, scrie doc.ro.

De pildă, în cazul afecțiunilor urologice precum cancerul de prostată, se recomandă consultul anual mai ales bărbaților de peste 50 de ani și a celor care au rude cu afecțiuni de acest gen.

Consultul urologic este recomandat și dacă pacientul are următoarele simptome:

Nevoia permanentă de a merge la toaletă, mai ales pe timpul nopții

Presiunea redusă a jetului de urină

Durere, disconfort la micțiune

Durere în zona abdominală și pubiană

Sânge în urină și/sau spermă

Incapacitatea de a menține erecția

Senzația de urinare incompletă

În ce constă consultul urologic

Examinarea fizică

În prima faza, medicul va examina organele genitale ale bărbatului și va face examinarea rectala digitală.

Analizele de sânge

Apoi se vor face analizele de sânge. Nivelul de creatinină din sânge, dar și cel de uree, permite medicului să verifice activitatea rinichilor. Un nivel prea mare de creatinină, de pildă, poate indică prezența unor probleme renale.

Și verificarea nivelului de testosteron din sânge este folosită pentru evaluarea funcției erectile a bărbatului.

O metodă de screening folosită este PSA – antigenul prostatic specific, care poate identifica afecțiuni ale prostatei.

Analizele de urină

În timpul consultului urologic se realizează și analize de urină. Acestea identifica bacteriile, nivelul de nitriti, cel de bilirubina, precum și nivelul de proteine din urină.

Ecografia și alte teste imagistice

Aceste metode de diagnosticare permit identificarea tumorilor, a chisturilor, a pietrelor la rinichi, a anomaliilor prezente la nivelul vezicii urinare precum și a uretrei.

Analiză spermei

În cazul în care există suspiciunea de infertilitate, medicul poate recomandă o spermogramă.

Importanța screeningului în detectarea cancerului de prostată

Având în vedere că a crescut considerabil în ultimii ani numărul cazurilor de cancer prostatic, medicii pun tot mai mult accentul pe importantă diagnosticării timpurii.

După împlinirea vârstei de 50 de ani, este recomandat controlul urologic anual pentru orice bărbat. Însă acesta este obligatoriu dacă există și alți factori de risc precum:

Istoricul familial – cancerul de prostată se moștenește uneori, de aceea bărbații care au în familie cel puțîn o persoană care suferă de acest tip de cancer trebuie să acorde o atenție sporită screeningului.

Anumite gene – dacă în urmă testării genetice pacientul depistează mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2, există risc crescut de cancer prostatic, ceea ce înseamnă că este necesar screeningul.

Este indicat că pacientul să își găsească un medic urolog de încredere, la care să revină anual pentru control. În acest fel, medicul va cunoaște istoricul acestuia și atunci când apare o problema, își va da seama mai ușor care este cea mai bună metodă prin care o poate soluționa.

Cancerul de prostată afectează glanda denumită prostată, care contribuie la producerea lichidelor seminale. Această este localizată sub vezica urinară și în față rectului.

Cancerul prostatic este cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaților, însă are totodată și o rată foarte bună de vindecare, atâta timp cât este diagnosticat în stadiu incipient. Mai exact, dacă boală este depistată înainte de metastaza (adică înainte de a se răspândi către alte zone din corp), rată de supraviețuire pe o perioada de 5 ani este de 99%. După 15 ani, această scade la 96%. Pe de altă parte, dacă este deja metastatic, rată de supraviețuire pe o perioada de 5 ani este de doar 29%.

Din păcate însă, cancerul de prostată este asimptomatic în stadiu incipient, ceea ce înseamnă că screeningul este esențial pentru depistarea timpurie a acestuia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016