REPLICA ONLINE CONSTANTA

22° Constanța Vin., 26 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6802
22° Constanța Vineri, 26 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6802
 

Convorbire telefonică între Zelenski şi Macron

Convorbire telefonică între Zelenski şi Macron

Valentina CAMARA 3 mai 2023 | 00:00 347

Volodimir Zelenscki și Emmanuel Macron au purtat, duminică, o convorbire telefonică. Cei doi au discutat despre eforturile diplomatice în curs, dar şi despre situaţia militară, în momentul în care cresc zvonurile despre o viitoare contraofensivă. Parisul a confirmat că va face o "livrare de armament semnificativă" pentru Kiev.

Convorbire telefonica intre Zelenski si Macron

Coregrafia a fost perfectă. O lumină aruncată asupra eforturilor diplomatice ale Franţei, în ajunul unui 1 Mai care se anunţă agitat pe plan intern. În seara de duminică, 30 aprilie, Palatul Elysée a confirmat faptul că preşedintele Emmanuel Macron  a avut în cursul zilei o convorbire telefonică de o oră cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, informează Liberation.

Comunicatul oficial al Palatului Elysée a fost relativ vag, cu o scoatere în evidenţă a faptului că „preşedintele Republicii a repetat angajamentul Franţei de a da Ucrainei ajutorul necesar  pentru a-şi restabili suveranitatea şi integritatea teritorială”. Kievul insistă din 24 februarie 2022 şi de la invadarea teritoriului său de către Rusia asupra faptului că nicio negociere de pace nu va fi posibilă atâta vreme cât trupele ruse nu se vor fi retras de pe teritoriile invadate şi anexate ilegal.

Reuniunea Comunității Politice Europene, la Chișinău

Cei doi şefi de stat au vorbit de asemenea despre „coordonarea europeană în materie de asistenţă militară pentru a fi în situaţia de a răspunde nevoilor Ucrainei în timp”. În momentul în care se deschide o lungă secvenţă de discuţii diplomatice internaţionale, ei au vorbit despre „mijloacele prin care acestea ar putea contribui la consolidarea sprijinului internaţional pentru Ucraina, confirma perspectiva sa europeană şi  promova securitatea şi stabilitatea în Europa”. Japonia va găzdui reuniunea G7 la Hiroshima între 9 şi 21 mai. Această întâlnire va fi urmată la 1 iunie de o reuniune a Comunităţii Politice Europene (CPE) la Chişinău, în Moldova, care va reuni 47 de state, apoi, pe 29 şi 30 iunie, de un Consiliu European la Bruxelles. Seria se va încheia printr-un summit NATO pe 11 şi 12 iulie la Vilnius, în Lituania.

 „Nevoi prioritare”

În timp ce se vorbeşte tot mai deschis despre perspectiva unei contraofensive iminente până sfârşitul lunii mai sau începutul lui iunie – ministerul ucrainean al Apărării a spus că este pregătit -, Volodimir Zelenski a fost, ca de obicei, mult mai direct privind cererile şi nevoile sale. Pe Telegram, preşedintele ucrainean a arătat că i-a explicat preşedintelui francez „în detaliu situaţia de pe front şi perspectivele evoluţiei ei în mai şi iunie. Am insistat de asemenea pe nevoile prioritare ale forţelor de apărare ucrainene”.

Zelenski a amintit în special ca „rapiditatea şi specificitatea răspunsului (partenerilor noştri, n. red.) sunt foarte importante, este ceva care ameliorează semnificativ capacităţile noastre”. Preşedintele ucrainean a spus cu această ocazie că „apreciază confirmarea de către Franţa a unor livrări semnificative de armament pentru forţele noastre armate”. Detaliile exacte ale acestor livrări urmează să fie cunoscute „în săptămânile următoare”, arată o sursă diplomatică. Adică, probabil o dată ce aceste arme sau echipamente vor fi ajuns la faţa locului. „I-am mulţumit preşedintelui Macron pentru sprijinul eficient şi consecvent al Franţei pentru Ucraina”, a scris Zelenski pe Telegram.

China va delega un trimis special în Ucraina

Preşedintele Zelenski continuă să înainteze în plan diplomatic şi să pregătească perioada de după război. După prima sa convorbire telefonică de la începutul războiului cu Xi Jinping, miercuri, 26 aprilie, Beijingul a anunţat trimiterea viitoare a unui trimis special în Ucraina şi Kievul numirea unui ambasador ucrainean la Beijing.

Reacţia Moscovei a fost destul de crispată, în situaţia în care Vladimir Putin este angajat de luni de zile într-o încercare de apropiere cu Xi.

Sâmbătă, Mihailo Podoliak, unul din cei mai apropiaţi consilieri ai lui Volodimir Zelenski, a avut grijă să sublinieze „că este de părere că e bine că preşedintele francez vorbeşte au diferiţi actori ai conflictului, chiar dacă sunt în dezacord”. Pentru că „explică şi demonstrează ce este războiul şi la ce poate duce”, a spus el într-un interviu la LCI. Un semn clar şi bine venit pentru a lăsa să se înţeleagă că vizita în China a preşedintelui francez, destul de tulburată de afirmaţiile despre Taiwan, a dat oarece roade, potrivit evz.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si un mwist care vrea sa se bage-n seama !
2
0
doi circari dar deosebiti la minte!
0
1

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436