REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
22.4° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Copiii ucrainieni, naufragiaţi ai educaţiei, avertizează UNICEF

Copiii ucrainieni, naufragiaţi ai educaţiei, avertizează UNICEF

A.F. 31 august 2023 | 00:00 201

Parcursul şcolar şi educaţia copiilor ucraineni sunt ameninţate după doi ani de pandemie urmaţi de o invazie rusă care le devastează ţara, a avertizat marţi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), transmite AFP.

Copiii ucrainieni, naufragiati ai educatiei, avertizeaza UNICEF

Copiii care au rămas în Ucraina şi cei care au fost forţaţi să fugă din ţară au în faţă un al patrulea an şcolar perturbat, subliniază UNICEF.

Războiul şi exilul pun în pericol educaţia şi formarea celor 6,7 milioane de copii şi tineri din Ucraina cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani, a declarat Regina De Dominicis, directoarea regională a UNICEF pentru Europa şi Asia Centrală.

Copiii ucraineni prezintă semne de pierdere a cunoştinţelor dobândite, inclusiv în ceea ce priveşte competenţele în limba ucraineană, în citire şi matematică, a precizat Regina De Dominicis după ce a vizitat Ucraina.

"În Ucraina, atacurile asupra şcolilor continuă, lăsând copiii profund tulburaţi şi lipsiţi de locuri sigure pentru a învăţa", a deplâns reprezentanta UNICEF.

"Acest lucru i-a forţat pe copiii ucraineni nu doar să lupte pentru a face progrese în educaţia lor, ci şi să nu uite ce au învăţat la vremea la care şcolile lor funcţionau normal", a adăugat ea.

Datele citate de UNCEF relevă că aproximativ jumătate dintre profesorii ucraineni au raportat o deteriorare a nivelului de cunoştinţe ale elevilor în limba ucraineană, matematică şi limbi străine.

De asemenea, potrivit acestor date, doar o treime dintre elevii ucraineni şi-au continuat studiile cu prezenţă fizică. O treime dintre aceştia au studiat cu prezenţă fizică parţială, iar restul, din cealaltă treime, au studiat la distanţă.

Două treimi dintre copiii preşcolari, şi chiar trei sferturi în zonele apropiate de front, nu sunt încadraţi în unităţi de învăţământ.

Rolul şcolii pe timp de război

În ceea ce priveşte copiii ucraineni care şi-au părăsit ţara, UNICEF notează că şi aceştia încep un an şcolar incert, mai mult de jumătate dintre ei nefiind înscrişi în sistemul şcolar al statului gazdă, în special din cauza barierei lingvistice, a dificultăţilor legate de transport sau din cauza supraîncărcării unităţilor de învăţământ locale.

Elevii încearcă să urmeze în continuare cursuri şcolare de la distanţă, însă "unii copii refugiaţi s-ar putea să fi abandonat complet şcoala", a declarat UNICEF.

"În vremuri de criză sau de război, şcolile înseamnă mai mult decât un loc pentru a învăţa", notează organizaţia internaţională. "Ele pot oferi copiilor, care se confruntă deja cu pierderea, strămutarea şi violenţa, o senzaţie de rutină şi securitate, reprezintă o şansă de a-şi face prieteni şi de a fi ajutaţi de profesori", potrivit UNICEF.

Şcoala poate fi, de asemenea, un loc în care copiii au acces la o alimentaţie mai bună, la vaccinuri şi alte ajutoare, a adăugat organizaţia.

UNICEF a declarat că lucrează împreună cu parteneri din Ucraina şi ţările gazdă pentru îmbunătăţirea accesului la educaţie, inclusiv prin renovarea şcolilor şi organizarea de cursuri pentru recuperarea cunoştinţelor.

Scopul este acela de a ajuta 300.000 de copii ucraineni care riscă să fie privaţi de realizări educaţionale în următorul an şcolar, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699