REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.4° Constanța Sâm., 17 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6824
29.4° Constanța Sâmbătă, 17 August 2024 Anul XX Nr. 6824
 

Corina Creţu, fost consilier prezidenţial: Simţeam că particip la un moment istoric; a fost un ceremonial special la Washington

Corina Creţu, fost consilier prezidenţial: Simţeam că particip la un moment istoric; a fost un ceremonial special la Washington

Victor ROTARU 26 martie 2024 | 00:00 272

Corina Creţu, cea care, în calitate de consilier prezidenţial, a făcut parte în 2004 din delegaţia României la ceremonia de la Washington de depunere a instrumentelor de ratificare a protocolului privind aderarea României la NATO, retrăieşte şi acum, după 20 de ani, emoţia momentului istoric şi îşi aminteşte cu bucurie inclusiv decorul plin de magnolii în care s-a derulat ceremonialul.

Corina Cretu, fost consilier prezidential: Simteam ca particip la un moment istoric; a fost un ceremonial special la WashingtonCorina Crețu

Sincer, emoţiile sunt mai mari acum, privind în urmă, decât atunci. Ştiam că e un moment crucial, dar doar cu timpul mi-am dat seama cât de importantă este această apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică. A fost un ceremonial special, desfăşurat la Washington în aer liber, într-un decor plin de magnolii, iar speranţele mele de atunci au rămas aceleaşi: românii să trăiască mai bine, să se dezvolte şi să se modernizeze. A fost pentru mine un moment extrem de emoţionant, simţeam şi ştiam că particip la un moment istoric. De multe ori, de-a lungul anilor care au trecut de la Revoluţie, m-am întrebat dacă lumea, societatea realizează beneficiile realizărilor noastre - apartenenţa la Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică", a declarat pentru AGERPRES Corina Creţu.

Fostul consilier prezidenţial consideră că mai sunt multe de făcut, dar trebuie recunoscute munca şi eforturile celor care au contribuit la aderarea României la NATO şi apoi la Uniunea Europeană.

"În opinia mea, a fost singurul proiect de ţară la care au contribuit toate partidele politice. Acum, din păcate, faptul că nu avem o strategie naţională de dezvoltare şi de a beneficia la maximum, ca ţară, de apartenenţa noastră la NATO şi Uniunea Europeană ne costă şi aduce dezamăgire în rândul oamenilor", este de părere Corina Creţu.

Ea crede că poate abia acum populaţia înţelege importanţa acelui moment istoric din data de 29 martie 2004, de la Washington, în contextul izbucnirii războiului din Ucraina.

"Având în vedere că vom sărbători 20 de ani de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, într-un context geopolitic extrem de dificil pentru Europa, consider că este mai important ca oricând să dăm mai multă valoare siguranţei şi încrederii pe care NATO ne-o garantează. Sunt mândră şi onorată că am participat la acel moment important din istoria ţării, atunci când România a depus instrumentele de ratificare pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. Poate că abia odată cu războiul din Ucraina şi agresiunea Rusiei mulţi au conştientizat importanţa acelui moment, care ne păstrează pacea şi ne face să ne simţim în siguranţă", a afirmat europarlamentarul Corina Creţu.

Aceasta arată că, pe lângă beneficiul sistemului de apărare colectivă al NATO, România contribuie la consolidarea stabilităţii şi securităţii în regiunea Mării Negre şi pe flancul estic.

"Împărţim cea mai lungă graniţă cu Ucraina, un stat aflat în război, iar acest lucru ne conferă un rol important în Alianţa Nord-Atlantică. În egală măsură, prin integrarea noastră în NATO, am reuşit să consolidăm poziţia şi rolul României pe scena internaţională. De la avantajele în domeniul securităţii, la întărirea relaţiilor externe şi modernizarea militară, am reuşit să promovăm dezvoltarea economică şi identitatea euroatlantică. Faptul că facem parte din Alianţa Nord-Atlantică, ne asigură întărirea relaţiilor diplomatice, comerţul şi colaborarea cu alte state membre şi parteneri din afara Alianţei", a subliniat Corina Creţu.

În calitate de membru NATO, a adăugat fostul consilier prezidenţial, România beneficiază de garanţii de securitate extrem de importante şi participă direct la luarea deciziilor politice esenţiale pentru securitatea Europei.

"Luând în calcul acest lucru, apartenenţa noastră la NATO implică costuri financiare mult mai reduse decât asigurarea securităţii naţionale pe cont propriu. Totodată, prin statutul de membră NATO, România beneficiază de un statut predictibil din punct de vedere politic şi economic. Astfel, firmele româneşti de profil au posibilitatea să participe la licitaţii pentru realizarea de lucrări de infrastructură în alte state aliate prin intermediul programelor NATO", a mai spus Corina Creţu.

Ea recunoaşte că există multe neîmpliniri şi greutăţi cu care oamenii se confruntă, dar consideră că e nevoie de conştientizarea faptului că România nu mai este izolată ca ţară. "Putem călători, studia, învăţa şi trăi oriunde în Europa şi, în plus, avem garanţii de securitate cum n-am avut niciodată în istoria noastră", a menţionat fostul consilier prezidenţial, potrivit agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
OK! Fain! Dar va sugereaza ceva, aducerea aminte de Dl. Gen. Collin Power!?
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620