REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
30.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Cornel Panait: ANR nu mai dă voie absolvenților de la IFR să-și mai ia brevetele. Video

Cornel Panait: ANR nu mai dă voie absolvenților de la IFR să-și mai ia brevetele. Video

Mirela PASCAL, Georgiana BOGLEA 27 iunie 2024 | 00:00 5045

Cornel Panait, fost rector și fost președinte al Senatului Universității Maritime Constanța, s-a aflat miercuri, 26 iunie a.c., în studioul Replica de Constanța unde a vorbit despre noua conducere a UMC, despre relația pe care o are, în prezent, cu noul rector, dar și despre „mârșăvia“ făcută de ANR în ceea ce privește absolvenții UMC de la IFR, care nu vor mai intra la examene pentru a-și lua brevetul, pentru că programul nu mai este acreditat.

Cornel Panait:  ANR nu mai da voie absolventilor de la IFR sa-si mai ia brevetele. VideoCornel Panait, Mirela Pascal

Pe 7 februarie, la Universitatea Maritimă din Constanța au avut loc alegeri pentru desemnarea noului rector. Au fost depuse trei candidaturi: Conf. univ. dr. ing. Ioan Omocea, conf. univ. dr. ing. Gabriel Raicu, Prof. univ. dr. ing. Costel Stanca.

Gabriel Raicu a fost ales cu 65 de voturi. Inițial, și fostul președinte al Senatului, Cornel Panait, își depusese candidatura, însă s-a retras, pentru a-l susține pe Raicu. În debutul interviului, Cornel Panait, proaspăt pensionat, a vorbit despre relația pe care o are, în prezent, cu noua conducere, dând de înțeles că subiectul e unul sensibil. „Este un punct destul de sensibil. Relația mea cu conducerea UMC se împarte în 2 etape. Până la momentul în care s-a terminat campania de alegeri credeam că avem o relație extraordinar de bună bazată pe încredere. L-am susținut pe domnul profesor Raicu. Când vorbim despre încredere vorbim despre faptul că sentimentul ăsta de încredere e un sentiment care se câștigă greu și, uneori, dispare foarte repede. Din punctul meu de vedere încrederea nu înseamnă că pot să mă bazez și explicit și implicit pe un om sau pe ceea ce îmi spune sau pe ceea ce face. Am suferit o oarecare dezamăgire care a trecut. Și această dezamăgire este legată de modul în care s-au finalizat relațiile de administrație între mine și Universitate, pentru că am înțeles, nepermis de târziu, că de fapt a sosit momentul ca să întrerup această relație de conducere administrativă în Universitate. Eu eram gata să fac chestia asta de mai multă vreme pentru că eu mi-am dorit să continui până în momentul în care proiectul cu construcția imobilului de acolo s-a terminat. Mi-au spus ceilalți că trebuie să mă retrag în momentul în care s-au făcut alegeri pentru președintele Senatului. Dacă aș fi știut cu o oră înainte sau cu o zi, o făceam cu zâmbetul pe buze. N-am avut o încrâncenare deosebită nici în ziua în care s-a votat poziția de președinte de Senat, dar parcă nu am avut un sentiment foarte bun că s-a terminat așa. Dar asta-i viața. Nu știu de ce s-a vrut îndepărtarea mea de la conducerea Senatului, întrebați-i pe cei care nu au votat cu mine. Într-o Universitate persoana care e decizională este Rectorul Universității. Rectorul Universității trebuie să aibă în jurul lui oameni în care să aibă încredere, oameni care să meargă pe aceeași lungime de undă ca și el. Momentul acela mi-a arătat că m-am înșelat. Vreau să vă anunț că m-am și pensionat“, a zis Cornel Panait.

Panait: Sunt motive de îngrijorare privind forma de învățământ cu frecvență redusă

Cornel Panait a vorbit și despre scandalul momentului și zvonul potrivit căruia absolvenții UMC de la fără frecvență nu-și vor mai da examenul pentru obținerea brevetului pentru că programul nu mai e acreditat. În realitate, spune Panait, ANR ar fi luat această decizie, deși până acum, din 2005, a funcționat destul de bine. „Sunt motive de îngrijorare privind forma de învățământ cu frecvență redusă pentru că la ora actuală Autoritatea Navală, coordonată de directorul general sau nu, este ferm împotriva acestei direcții de pregătire cu frecvență redusă, care funcționează din 2005. Noi am fost verificați în ultima perioadă de foarte multă lume și am fost verificați de ARACES care ne-a autorizat din punct de vedere academic pe parte universitară, și ulterior, a intrat în rolul Autoritatea Navală care în conformitate cu legislația are dreptul și obligația să verifice că sunt îndeplinite standarde minimale STCW, adică un set de reguli care trebuie să le îndeplinească toate instituțiile din lumea asta pentru ca cel care vrea să devină navigator să dovedească că are competențele necesare pentru treaba asta. Universitatea noastră depășește cu mult standardele pe care le impune STCW“, a declarat Cornel Panait.

Totodată acesta a mai precizat că „s-a găsit o mare... găselniță. Studenții noștri de la IFR nu vor avea dreptul să susțină examen de brevet dintr-un motiv foarte simplu, și anume că în Legea 200/2004, care e o lege a calificărilor, spune că forma de învățământ cu frecvență redusă nu poate să fie acceptată la meserii care sunt reglementate. Problema este că aici este o eroare colosală. Universitatea Maritimă nu a dat niciodată diplomă de ofițer mecanic, de ofițer electrician, de punte, comandant, șef mecanic. Noi, prin actul nostru de înființare, suntem o universitate care dăm exclusiv diplomă de inginer. Diploma de inginer este ulterior posibil să fie folosită pentru cei care, urmând cursurile Universității, și care fac și niște cursuri suplimentare de pregătire să acceadă la o funcție în domeniul maritim. În această Hotărâre 42 de care face toată lumea referire se spune că Autoritatea Navală verifică îndeplinirea criteriilor la unitățile autorizate.

De asemenea, Cornel Panait a spus că există două soluții prin care această problemă poate fi rezolvată, una prin care ANR să înțeleagă faptul că UMC nu produce navigatori, ci ingineri, sau a doua soluție care presupune ajungerea în instanță.

ANR a venit acum cu această găselniță pentru că a găsit oameni care nu au reacție. Cel puțin bârfele spun că studenții la IFR nu vor putea să își dea brevetul. Ar fi tragic dacă ar fi așa. După părerea mea ar fi 2 soluții. Una amiabilă în care trebuie să înțeleagă structura ANR că Universitatea Maritimă nu produce navigatori, ci doar ingineri care sunt gata să dea examen de brevet și care trec dacă știu. Sau a doua soluție în care dacă ANR nu dorește să facă chestia trebuie acționată în instanță. Anual, în sesiunea din septembrie avem cam 30-40 de oameni care dau examenul de brevet. Absolvenții IFR nu vor putea deveni navigatori, deși au diploma de inginer și îndeplinesc condițiile de practică. Cred că ANR dorește să arate că este foarte potent și cred că acest lucru este în cea mai mare parte dăunător“, a declarat Cornel Panait.

Ce spune Autoritatea Navală Română!

După interviu, în cursul zilei de miercuri, 26 iunie, ANR a transmis și un comunicat de presă cu privire la acest subiect. Iată ce zice.

În perioada noiembrie 2023 – ianuarie 2024, toate documentele depuse de Universitatea Maritimă din Constanța pentru aprobarea cursurilor de specialitate organizate în cadrul Facultății de Navigație și Transport Naval, precum și cele derulate în cadrul Facultății de Electromecanică Navală, pentru perioada 2023-2027, forma de învățământ cu frecvență în limba română, au fost analizate de către o comisie de verificare constituită la nivelul instituției noastre. În urma acestor verificări au fost identificate o serie de nereguli, care necesită a fi rectificate în vederea obținerii aprobării cursurilor pentru perioada 2023-2027.  În acest sens, Universitatea Maritimă din Constanța urmează să înainteze ANR planurile de învățământ și programele analitice rectificate, pentru a fi analizate din nou de către comisia de verificare, în prezent aprobarea cursurilor fiind parțială. Totodată, Universității Maritime din Constanța i s-a adus la cunoștință că documentația depusă la Autoritatea Navală Română este doar pentru forma de învățământ în limba română, cu frecvență.  Pe cale de consecință, Autoritatea Navală Română a informat conducerea Universității Maritime din Constanța, prin adresă scrisă, în data de 20.03.2024, faptul că, începând cu anul universitar 2023-2024, diplomele de studii, adeverințele sau orice alte documente eliberate studenților/absolvenților în cadrul formelor de învățământ în limba română cu frecvență redusă și în limba engleză cu frecvență, nu sunt recunoscute de către ANR în vederea emiterii brevetelor sau certificatelor de capacitate.

Video:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510