REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Sâm., 5 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6873
20.4° Constanța Sâmbătă, 5 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6873
 

Coronavirus - Tedros: Trebuie să accelerăm ritmul reformei OMS

Coronavirus - Tedros: Trebuie să accelerăm ritmul reformei OMS

Replica API 6 octombrie 2020 | 00:00 975

Pandemia de coronavirus reprezintă un "semnal de alarmă" pentru comunitatea internaţională, a apreciat luni directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a făcut apel la o reformă mai rapidă a organizaţiei care să răspundă mai eficient urgenţelor sanitare, relatează AFP, citată de Agerpres.

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Luând cuvântul la sesiunea extraordinară a Consiliului Executiv al OMS privind riposta împotriva COVID-19, Tedros Adhanom Ghebreyesus a susţinut cu putere munca depusă de organizaţie, acuzată mai ales de preşedintele SUA, Donald Trump, de incompetenţă în gestionarea pandemiei de coronavirus.

Tedros a susţinut totodată reforma desfăşurată de OMS în ultimii trei ani, dar a recunoscut că trebuie accelerat ritmul.

"Nu ne aflăm pe un drum greşit (...) dar trebuie să înaintăm mai repede. Pandemia este un semnal de alarmă pentru toţi", a declarat directorul OMS, care a purtat mască de protecţie.

Această reuniune extraordinară a Consiliului executiv al OMS, care reuneşte reprezentaţii a 34 de ţări alese pentru o perioadă de trei ani şi care este menită să pună în aplicare deciziile membrilor organizaţiei, se reuneşte pentru a cincea oară în istoria organizaţiei.

Reuniunea a fost convocată de OMS ca urmare a rezoluţiei aprobate de statele membre în luna mai, preconizând "o evaluare independentă" a reacţiei a OMS şi a comunităţii internaţionale în faţa pandemiei.

Directorul organizaţiei a subliniat luni necesitatea de a întări supravegherea internaţională a ţărilor.

"Lumea are nevoie de un sistem robust de evaluare între membri", a spus el, citând mecanismul de examen periodic universal (Universal Periodic Review) instituit de Consiliul pentru Drepturile Omului, un examen la care trebuie să se supună toţi membrii ONU, o dată la fiecare patru sau cinci ani.

"Încurajăm ţările să vină cu idei noi", a continuat el, precizând: "Trebuie să fim deschişi la schimbare şi trebuie să impunem schimbarea începând de acum".

OMS a decretat alerta mondială la 30 ianuarie împotriva COVID-19. Instituţia a fost aspru criticată ulterior, mai ales de SUA, pentru că ar fi întârziat decretarea acestei stări de urgenţă, în contextul în care epidemia de coronavirus a fost semnalată de la sfârşitul lunii decembrie în China.

Organizaţia a fost, de asemenea, criticată pentru recomandările considerate tardive sau contradictorii, mai ales privind purtarea măştii sau modul de transmitere a virusului. Alte voci au subliniat că OMS duce lipsă de resurse bugetare şi de independenţă faţă de state.

Pandemia noului coronavirus a provocat moartea a peste un milion de persoane. Aproximativ 10% din populaţia mondială ar putea fi infectată, a declarat în faţa Consiliului Excutiv Michael Ryan, directorul Programului OMS pentru urgenţe sanitare al OMS.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
473464012
5/49
191411341337
joker
152522311710