REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Cosmin Andreica: Polițiștii detașați pe litoral au fost lăsați doar să dirijeze traficul

Cosmin Andreica: Polițiștii detașați pe litoral au fost lăsați doar să dirijeze traficul

Virgil STOIAN 25 august 2023 | 00:00 2583

Șeful Poliției Rutiere Constanța, comisarul Constantin Stoian, șeful Poliției Mangalia și de la Vama Veche, precum și adjunctul șefului IPJ Constanța, Marin Dincă, au fost eliberați din funcții, miercuri, la ora 18.00, în urma tragediei de la 2 Mai, în care un șofer drogat a provocat un accident rutier, omorând doi tineri. Reporterii Replica de Constanța au vorbit despre aceste eliberări, despre accidentul de la 2 Mai și despre ce măsuri ar trebui luate, cu Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol.

Cosmin Andreica: Politistii detasati pe litoral au fost lasati doar sa dirijeze traficulCosmin Andreica

Cosmin Andreica consideră că aceste eliberări din funcții nu au fost decât praf în ochi pentru a da bine în fața publicului și a presei. Mai mult decât atât, el crede că și șeful IPJ Constanța ar fi trebuie să fie sancționat, nu doar adjunctul lui. În privința accidentului și a celor vinovați, președintele Europol crede polițistul care l-a oprit pe șoferul drogat a îndeplinit corect toată procedura.

Au căzut patru capete ca să dea bine

Cosmin Andreica crede că cei patru au fost sacrificați: „Nu trebuie să plecați pe fentă. Nimeni nu a demis pe nimeni, nu avem nici o sancțiune din partea ministerului față de cei patru șefi. Toți cei patru șefi au renunțat la funcție de bunăvoie și nesiliți de nimeni. Au căzut patru capete ca să dea bine. Nu au fost cercetați disciplinar, nu a fost aplicată nici o sancțiune de trecere într-o funcție inferioară conform legii, ei au plecat de bunăvoie cu scopul de a satisface opinia publică și de a nu se ajunge mai sus la inspectorul șef despre care mie mi se pare incredibil că nu a fost sacrificat, cu toate că e greu să desparți adjunctul de inspectorul șef. Nu există nici o situație în care adjunctul să știe ceva ce nu știe inspectorul șef.

Totul depinde de mass media

În privința a ce se va mai întâmpla, președintele Europol a declarat că trebuie mers mai departe cu cercetările și cu pedepsirea celor vinovați: ”„Acum totul depinde de mass media și de interesul manifestat pentru acest caz. Dacă ne mulțumim cu patru șefi care au renunțat la funcție și cu trei polițiști față de care a fost sesizat Parchetul. Și încă o chestie, decât să fie cercetați disciplinar cei trei polițiști de către o echipă de control care nu vrea decât sânge și puroi, adică să găsească cu orice preț o vinovăție ca să închidă subiectul acesta, care ar zdruncina din temelii ministerul, este mai bine că se ajunge în zona penalului cu acea presupusă faptă de abuz în serviciu pentru că vor avea mai multe drepturi decât într-o cercetare administrativă.”

Polițistul nu a greșit

În privința polițistului care l-a oprit în trafic pe șoferul drogat, Andreica crede că acesta nu a greșit în nici o privință: „Polițistul din acea seară, cu 8 luni în funcție, avea trei scenarii: primul era să nu oprească mașina în trafic, al doilea putea să îl oprească și să îi spună că e cu ochii pe el și să fie atent cum conduce și să-i dea drumul, iar al treilea, pe care l-a și făcut, era scoaterea din mașină, efectuarea controlului corporal, verificarea autoturismului, atunci când a găsit pachetul de țigări. Mai mult de atât nu avea ce să facă. El este acum pedepsit pentru că și-a manifestat un rol activ, nu doar de a-l opri și avertiza. El nu putea să îl sancționeze pentru fapta pentru care fusese reclamat. Sancțiunile rutiere se acordă doar dacă sunt constatate prin propriile simțuri sau prin mijloace tehnice certificate și omologate. Mai mult interese din partea unui agent de 8 luni nu putea să existe. Și acum îl găsim pe el țap ispășitor și vinovat de faptul că, conducerea unui inspector nu a știut să proporționeze resursele umane. În acea zonă trebuiau să fie trei echipaje rutiere. Polițiștii care au fost detașați la mare s-au simțit în plus, părea că deranjau. Ei nu erau puși decât în intersecții să dirijeze traficul. Doi dintre ei au leșinat, după 6 ore de dirijat în intersecții, la 39 de grade C. ”

Cosmin Andreica: Politistii detasati pe litoral au fost lasati doar sa dirijeze traficulVlad Pascu

Președintele Europol a vorbit și despre faptul că fostul șef al Serviciului Rutier, Constantin Stoian, a participat la filtrul în care a fost oprit șoferul vineri seară: „Aici vorbim de o cronologie. Înțeleg că vineri seară a fost oprit pe raza municipiului Constanța în urma unor filtre pentru mediatizarea legii Anastasia, iar la acel filtru ar fi participat chiar șeful Serviciului Rutier, Constantin Stoian. De ce nu se vorbește despre acel moment 0? Pentru că dacă într-adevăr nu avea RCA, mașina ar fi trebuit trasă pe dreapta iar acel tânăr nu ar mai fi putut circula cu acel autoturism. Nu avem de unde să știm că nu s-ar fi urcat la volanul altui autoturism. Aici vedem o dublă măsură adică îi reținem o posibilă infracțiune de abuz în serviciu pentru că nu l-a testat cu drugtestul, deși nu îl avea, dar nu avem cel puțin aceeași faptă pentru cel care l-a oprit vineri seară și care trebuia să constate că nu are RCA.“

Cosmin Andreica: Politistii detasati pe litoral au fost lasati doar sa dirijeze traficulDrugtest

Nu poți să iei oameni și să îi duci la spital cum vrei tu

În final, Cosmin Andreica a vorbit și despre procedurile Poliției, declarând că polițistul nu avea cum să ducă șoferul la spital pentru analize de sânge: „În primul rând ar trebui să vedem ce facem, cum dorim să aplicăm legea. I se impută polițistului că nu l-a dus la analize de sânge. La sânge îl duci când ai un rezultat pozitiv la alcooltest sau la drugtest. În lipsa acestei verificări prealabile nu poți să iei oameni și să îi duci la spital cum vrei tu. Nu de alta, dar mâine poliția poate să te oprească în trafic și să ducă la analize de sânge pentru că li se pare că ești agitat. S-ar crea, astfel, un abuz de putere. Procedura spune că sunt supuși testării cei care au un comportament nefiresc. Deci, dacă nu ai comportament nefiresc eu încalc procedura dacă te testez cu un drugtest, nemaivorbind de analize de sânge. Eu am procedat această procedură, dar toată lumea mi-a sărit în cap, că de ce căutăm scuze, dar asta prevede legea. Dacă nu e ok, haide să schimbăm legea. Sunt multe elemente care ar putea să deranjeze pe care nu le-am mai adus în discuție, că se interpreta că vrem să îi scoatem basma curată. Dacă ne dorim trecem într-o procedură ca polițistul care oprește în trafic să verifice obligatoriu permisul de conducere, RCA, certificatul de înmatriculare, presiunea în roți, trusa medicală și alte asemenea. În privința drugtestelor, este vina instituției că sunt atât de puține. Astfel, dacă ai teste puține, ai și rezultate pozitive puține. Dacă ai de 10 ori mai multe drugteste, există posibilitatea să ai și cifre mai mari, cu privire la incidența consumului de droguri. Și dacă ai cifre atât de mari, ai o problemă pentru că atunci fenomenul este vizibil și societatea civilă așteaptă de la tine să faci ceva.”         

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ba și i-au lăsat și pei la un ciubuc ceva, ai dracu constantenii astia…
1
0
militienii detasati pe litoral, venisera sa faca si ei un ban?
1
2
Ca si in cazul DIICOT ,de ce credeti ca atrebuit eliminata (cu spectacolTV ) din conducerea institutiei ? Vedeti rezultatele drogomanilor pe teren in urma acestei " realizari " de arestare pe strazi sub ochii Televiziunilor a Sefei acestei Institutii ! S-a dorit discreditarea DIICOT si nimic altceva .Daca era vinovata si urmarita de mai mult timp ,de ce nu a fost demisa si apoi cercetata ?Simplu :se dorea discreditarea Institutiei la comanda cuiva
3
1
Ba da pr0sti sunt astia .... in loc sa-l ia pe bogdan marica kk .... ca ala are influenta ca doar e de la serey.
1
1
Glugaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ,DEMISIA , porcule , ce mai astepti , lasa ne coruptule !
10
1
Bine punctat. Cu subiect si predicat. Ia sa vedem daca s-ar lua masura degradarii si excluderea din politie fara alte drepturi, tot asa ar fi raspuns stoyan? Dupa el e un fleac, nu e un capat de tara. Daca te-ar fave iar tablagiu tot asa ai raspunde? Atat timp cat politia e aservita politic, nu avem asteptari. Tragerea la raspundere a tuturor sefilor penrru neindeplinirea sarcinilor de servici. Asa, doi ies la pensie si ceilalti se intorc la posturile lor de unde au fost detasati. Speta se v-a uita, durerea parintilor va dainuii, din pacate.
12
2
sistemul are mari probleme , ministrul nu poate face nimic daca nu trimite corpul de control sa ia masuri , cine crede ca politia nu i stie pe toti dealerii , bombardierii , interlopi de cartier , se inseala total . exista colaboratori , informatori platiti dar multi politisti sunt probabil datori , sensibili la atentii , prieteni , colegi de scoala , neamuri cu aceste personaje certate cu legea si atunci sunt vorba lor bara - bara si ii protejeaza .
13
1
Stoiane sa te vad acum daca m ai ai nasul ala asa sus.
10
1
Cms șef Florea Romeo...vă fii noul șef al poliție rutiere. Un om cu experienta,vertical,capabil,..i prezent șeful poliție mamaia. Merita ..ca este cel mai în măsura în momentul de fata
9
1
Sincer este doar părerea mea ,dar eu constat că 90% din polițiști sunt varza la orice capitol mai ales la inteligenta! Asta e strict părerea mea dar știu că nu greșesc! Multi păcălici in acest sistem vb unora ,,,corupt! Chiar nu sunteți în stare să prindeți pe cei ce vând droguri sau nu vreți?
19
2
Boul secolului!Agentul și făcut datoria, Că nu la întrebat de RCA, ești tare de tot!
12
6
pai si de ce nu ai spus dinainte inteligentule ? acum ca au murit doi copii incercati sa va spalati pe maini. speram sa va moara si voua copiii la fel sa vedeti cum e .
9
4
Ați făcut hemoroizi pe scaune Când ieșiți la controale verificați doar logane și mașini vechi Bolizii au protecție sa văzut la 2 Mai Borfașii bețivii și drogații sar cu cașcaval Noaptea prin cartiere alt cașcaval de la concursuri cu motociclete și mașini se aude in toate cartierele Verifică Durlea cașcaval să vină La secții de poliție stă dosare cu mizilicuri Bombardieri drogați tâlhari sânt liberi pe străzi r*mânia numai e demult o tară sigură În poliție și spitale se intamplă multe abateri grave Siguranța romanului e jungla Scapă cine poate
15
8
Vorbești aiurea lider de plastelina. In Mamaia toți agenți ăștia de care spui și care au târâte in cap nu fac altceva decât sa se plimbe cu mașinile de poliție opresc doar când văd ceva fete sa se bage in seama Drogații mișuna peste tot in Mamaia. Sunt puturoși și se cred șmecheri ca poarta uniformă. Fac filtre la mișto in Mamaia nord și se saluta cu toți Drogați Oare de ce Stau la panda pt linia continua și oprire neregulamentara dar pe Drogați nu i vede in Mamaia. Se saluta cu ei și se mai întâlnesc cu ei la butoaie Oare de ce.
15
8

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510