REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Mar., 1 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6869
9.2° Constanța Marți, 1 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6869
 

Costănțeanca Elena Galan, director la ANI, caută... integritate și-n tranzacțiile sale imobiliare!

Costănțeanca Elena Galan, director la ANI, caută... integritate și-n tranzacțiile sale imobiliare!

Mirela PASCAL 1 iulie 2024 | 00:00 4672

Agenția Națională de Integritate a pierdut din... frecvență, în ultimii ani, rolul său diminuându-se constant. În trecut, în urma controalelor, inspectorii ANI au reușit să lase fără avere mulți cunoscuți politicieni și tot atât de mulți au declarat agenției războaie pe care le-au și câștigat, ulterior, în instanță. Printre aceștia este și fostul primar Radu Mazăre, despre care știm că în urmă cu 10 ani a avut un clinci cu un inspector de integritate care, culmea, a lucrat în Primăria Constanța. Vorbim despre Elena Galan, un nume nu foarte cunoscut prin orașul de la malul mării, dar despre care gurile rele spun că ar avea legături de rudenie cu afaceristul Tudorel Economu și evazionistul Pufleanu. Aceeași despre care vă vorbeam mai sus, Elena Galan, a devenit, ulterior, director în instituție și câștigă o mică avere de la Agenția Națională de Integritate, însă nu atât de mult încât să facă niște achiziții imobiliare de milioane... în Constanța, într-un singur an. Un teren, un apartament, plus un  alt imobil încadrat la categoria „alte bunuri imobiliare“, și despre care ține la secret modul în care le-a dobândit. 

Costanteanca Elena Galan, director la ANI, cauta... integritate si-n tranzactiile sale imobiliare!

Conducerea ANI este asigurată, de câțiva ani, de aceleași figuri cu relații politice. Florin Ionel Moise, președintele ANI – tatăl și fratele sunt membrii PSD, soția e angajată la ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară). Bogdan Sticlosu, vicepreședintele ANI – fost colaborator al președintelui ASF și fost consilier al lui Mihai Tudose. Silviu Ioan Popa, secretarul general – fiu de fost parlamentar, tatăl lui fiind fost parlamentar PDSR între 1996 – 2000 și PNL între 2004 și 2008.

Conducerea ANI și legăturile politice. Dar și cu ASF

În 2007, Florin Ionel Moise termină studiile la ASE București, iar un an mai târziu ajunge consilier al președintelui de atunci al ANI, Alexandru-Silviu Macovei. În mai 2013, este numit inspector de integritate. Din aprilie și până în noiembrie 2017 ocupă funcția de șef de serviciu, de unde este propulsat vicepreședinte al agenției. Din 2021, e președintele ANI. Tatăl lui Moise a fost primarul PSD al unei comune din județul Brăila. Fratele lui, Sorin Moise, a fost zece ani director al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Brăila, iar din 2022 e secretar de stat la Ministerul Agriculturii. Soția lui, Mirabela, a fost și ea angajată a ANI, consilier, din mai 2017 - adică la o lună de la numirea lui Moise în funcția de șef de serviciu. A plecat, apoi, de la ANI, în 2021, după numirea lui Florin Moise în funcția de președinte al Agenției. A fost angajată mai întâi la ANAF și apoi la ASF, după cum reiese din declarația de avere depusă de Florin Moise în 2024.

Costanteanca Elena Galan, director la ANI, cauta... integritate si-n tranzactiile sale imobiliare!

Vicepreședintele ANI, fost colaborator al președintelui ASF și fost consilier al lui Mihai Tudose

Bogdan Sticlosu a absolvit Facultatea de Științe Economice de la Universitatea din Craiova. Între 2009 și 2011 a lucrat la Poșta Română, economist. Din aprilie 2011, apare ca expert în management la firma SC Eulink SRL.

Costanteanca Elena Galan, director la ANI, cauta... integritate si-n tranzactiile sale imobiliare!

 

Secretarul general are și el legături cu politica

Și Silviu Ioan Popa, ca și Florin Moise, a lucrat toată viața doar la ANI. Și, la fel ca actualul președinte, s-a angajat în 2008 consilier al președintelui ANI. Direct de pe băncile facultății. A absolvit Studii Politice și, ca student, a lucrat la firma familiei, Expert Aktiv Group. Tatăl lui Silviu Ioan Popa este Aron Ioan Popa, fost parlamentar PDSR între 1996 - 2000 și PNL între 2004 și 2008.

Costanteanca Elena Galan, director la ANI, cauta... integritate si-n tranzactiile sale imobiliare!

Elena Galan, constănțeancă, director la ANI, achiziții de milioane

O altă persoană din conducerea ANI este Elena Galan, din Constanța, fosta soție a unui șef servicii din Universitatea Ovidius, Stere Galan. A lucrat în Primăria Constanța, pe vreme lui Radu Mazăre, iar despre Galan cel din urmă spunea că „a fost o angajată a Primăriei Constanţa, căreia i-am imputat o sumă de bani, de aia şi-a dat demisia şi m-a dat apoi în judecată şi a câştigat. Nu poţi fi imparţial cu cineva care-ţi impută o sumă de bani, iar ar fi trebuit să aibă semnată o declraţie de imparţialitate la ANI. Dacă voi credeţi c-a fost imparţială cu mine, după ce i-am confiscat bani în 2005...”.

Elena Galan este aceeași care a sesizat DNA, în urmă cu 10 ani, cu privire la posibila săvârşire de către Radu Ştefan Mazăre a infracţiunii de conflict de interese. „Precizăm că această sumă cu caracter nejustificat a fost identificată în acelaşi dosar în care Agenţia Naţională de Integritate a solicitat, la data de 23 iunie 2015, Comisiei de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Constanţa începerea acţiunii de control cu privire la o diferenţă nejustificată, în cuantum de 137.570 de euro şi 143.818 lei, între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării mandatelor de primar (iunie 2008 - mai 2015) de către Radu Ştefan Mazăre. Astfel, în urma datelor şi a informaţiilor transmise de instituţiile competente până în prezent, diferenţele cu caracter nejustificat raportate la averea dobândită şi veniturile realizate de către Radu Ştefan Mazăre totalizează 916.627 de euro şi 143.818 lei“, se arăta într-un comunicat ANI, de la acel moment.

Galan lucrează la ANI, dar e prima care încalcă legea

Elena Galan este, de câțiva ani, directorul general al Direcției Inspecția de Integritate. Are în subordine peste 80 de posturi, însă doar 33 sunt ocupate, restul fiind vacante. Am încercat să aflăm ce anume a recomandat-o pentru această poziție, însă CV-ul nu și l-a făcut public. Știm, însă, că are legături cu lumea bună din Constanța. Umblă vorba prin târg că și-a angajat la ANI mai multe rude, însă noi n-am găsit, deocamdată, nicio legătură între ele, așa că are prezumția de nevinovăție, până la proba contrarie. Și, tot despre Galan se spune că ar fi rudă cu Tudorel Economu, rude prin alianță, afaceristul fiind căsătorit cu sora ei. De asemenea, Galan a fost soția lui Stere Galan, un șefuleț de prin Universitatea Ovidius, omul bun la toate... Au divorțat în urmă cu mai mulți ani. 

În ultima perioadă, observăm că Elena Galan a devenit expertă în tranzacțiile imobiliare. Anul trecut, și-a tras un teren și un apartament în Constanța, dar nu ne spune cum le-a dobândit. Și tot anul trecut s-a mai îmbogățit cu un imobil, fiind încadrat la categoria „alte imobile”. 

Costanteanca Elena Galan, director la ANI, cauta... integritate si-n tranzactiile sale imobiliare!

De asemenea, anul acesta, în aprilie, Elena Galan și-a vândut apartamentul cu 135.000 de euro. Și încă un detaliu interesant... Sesizăm că așteaptă o minune în viața ei... o minune bănească. Elena Galan joacă la Loto, dar nu reușește să aibă câștig consistent. Oare are probleme cu banii?!

Costanteanca Elena Galan, director la ANI, cauta... integritate si-n tranzactiile sale imobiliare!

Așadar, cu Galan la conducerea ANI, cu Popa, Moise sau Sticlosu... activitatea instituției de stat pare să nu evolueze. Verdictul dat de oamenii din subordinea celor de mai sus i-ar putea trimite pe angajații plătiți de stat și pe aleși chiar după gratii, însă sunt departe de loviturile date în primii ani după înființare, când nume grele ale politicii au ajuns în rapoartele ANI.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
de galan tot domeniul imobiliar si terenuri intra si extravilane este la n***u unde se fac tranzactii si aranjamente ilegale cu milioanele de 34 de ani nimeni din nici un guvern si parlament nu vede asta tot de 34 de ani dna si parchetele sunt sub control politic intotdeauna au fost iar politicul incurajeaza si protejeaza mafia imobiliarelor ptr ca castiga si ei sub cele mai diferite forme inclusiv spagi frecvente de milioane dar si terenuri si case ponta primise la un moment dat un apartament in mod dubios si nu a fost singurul tara hotilor pe mana hotilor
5
0
sint convins de mafia constanteana. dna este in vacanta de vara, sau au rude si pe acolo.
10
0
Si uite asa ii cautam la dinti pe amarasteni, ca dor nu au facut legile pentru smekeri! Orice lege este interpretabila si lasata o portitza de evitare, dar de care stiu doar ei. Ei, smekerii. Frumos la Romanika!
13
0
armanii -macheeee genii ale invartelilor ,tot li se cuvine numai lor
13
0
Sa i F.U.T in gura pe toti de la ANI !
13
2
O colonie unde pinguini votează cu burta pentru bunăstarea clanurilor politice, politica în afroromania înseamnă Casa nostra
22
1
Stere Galan, sotul de facto al doamnei este poarta de intrare a spagilor din achizitii in uoc. Sunt divortati de forma pentru ca locuiesc impreuna.
29
1

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515