REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Crama Neptun, localul preferat al lui Ceaușescu, n-are cumpărători

Crama Neptun, localul preferat al lui Ceaușescu, n-are cumpărători

Mirela PASCAL 7 aprilie 2023 | 00:00 5184

În urmă cu trei ani, a fost scoasă la licitație, pentru prima oară, Crama Murfatlar de la Neptun, un loc cu o istorie lungă în spate. I-au trecut pragul toți dictatorii veniți în România înainte de ‘89 și președinți care au făcut istorie și era locul preferat de Nicolae Ceaușescu, atunci când venea pe litoral. Restaurantul ,,Crama Murfatlar Neptun'' a fost construit în 1968, din ordinul dictatorului, care era un împătimit al degustărilor de vinuri. Astăzi, restaurantul este deschis oricărui drumeț dornic să vadă unde se ascundea Ceaușescu în răcoarea pădurii. Însă, a fost scos la licitație de un lichidator judiciar. Inițial, în 2020, suma pusă la bătaie era de 3,2 milioane de euro, însă ulterior a crescut la 4,5 milioane de lei în iulie anul trecut, când a fost scoasă, din nou, la licitație, pentru că nu au fost cumpărători interesați. Nici de data această nu a fost adjudecată, așa că a fost scoasă la licitație pentru a treia oară. Poate e cu noroc!

Crama Neptun, localul preferat al lui Ceausescu, n-are cumparatori

Locul secret unde-și ducea Ceaușescu oaspeții străini are ușile larg deschise. Construită în 1968, din ordinul personal al lui Ceaușescu, crama a fost un fel de comandament general de la mare, locul unde s-au luat poate cele mai importante decizii, la adăpost de urechile curioase, la un șpriț, care face înțelegerile mai ușoare.

Crama Neptun, localul preferat al lui Ceausescu, n-are cumparatori

Oaspeții străini erau aduși cu avionul până la Kogălniceanu, de acolo erau luați cu elicopterul și aterizau chiar lângă Vila Conferințelor, unde era heliport. Restaurantul este deținut de SC Murfatlar Neptun SA, ai cărei acționari sunt Mircea Apostol, Neptun Olimp, cu 49 % și Eurodelta Travel SA, controlată de frații Dobronăuțeanu (Emanuel-Corneliu Dobronăuțeanu și Ion Serban Dobronăuțeanu), supranumiți ”regii vinurilor”.

Crama Neptun face parte din brandul Murfatlar, falimentat de băieții deștepți, activele vândute pe bucăți

Istoria brandului Murfatlar a început în urmă cu 20 ani, când stațiunea de cercetare a statului a fost privatizată. De atunci, s-au țesut datorii de 250 de milioane de euro pe care statul pare incapabil să le recupereze. Deschiderea partidei dintre stat și Murfatlar a avut loc în noiembrie 2000. Producătorul de vin din Dobrogea a intrat în insolvenţă în 2012, la propria cerere. Compania era atunci cel mai mare producător de vinuri, cu afaceri care au ajuns la un maximum de aproape 50 mil. euro

Crama Neptun, localul preferat al lui Ceausescu, n-are cumparatori

Tot atunci exploata circa 3.100 de hectare de viţă de vie, nu toate pe rod (de aproape 10 ori mai mult decât ce e scos azi la licitaţie), potrivit cifrelor comunicate atunci de reprezentanţii companiei. Compania avea în portofoliu branduri precum Zestrea Murfatlar, Lacrima lui Ovidiu, Trei Hectare sau M1. A urmat apoi falimentul în 2018. Murfatlar este o afacere controlată de frații Dobronăuțeanu (Emanuel-Corneliu Dobronăuțeanu și Ion Serban Dobronăuțeanu).

Restaurantul Crama din Neptun, scos la licitație, în 2020, cu 3,2 milioane de lei

Lichidatorul a ajuns și la Neptun, acolo unde este situată Crama Murfatlar, construită din ordinul lui Nicolae Ceaușescu. În 2020 au scos-o la licitație cu 3.222.785,90 lei, fără TVA. Însă, nimeni nu a fost interesat să o cumpere. În iulie anul trecut, din nou, a fost scoasă la vânzare. Oferte de cumpărare nu sunt, dar prețul crește…4,5 milioane de euro, doar. Nici de data aceasta nu s-a vândut, iar acum lichidatorul a anunțat o nouă licitație pentru vânzarea restaurantui Crama din staţiunea Neptun. Vorbim despre teren 3.730,28 mp, construcţii restaurant + 3 anexe de 1.143 mp și echipamente tehnologice, mijloace fixe și obiecte de inventar. La același preț de 4.500.000 lei, fără TVA. Adică, echivalentul a aproximativ un milion de euro.

Potrivit informațiilor noastre, localul nu este interesant pentru investitori din pricina prețului destul de ridicat.

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Istoria brandului Murfatlar nu incepe acum 20 de ani, cand s-a privatizat, ci se incheie atunci. Securistii care au pus mana pe perla vinului romanesc, au reusit in cativa ani sa distruga munca de cateva zeci de ani a unor specialisti, un brand recunoscut si bine cotat la nivel international. Asa s-a ales praful de tot ce functiona bine, in tara asta.
15
0
Superba cladire !
6
0
Normal ca nu are. Cristi și a ridicat hotel de pe urma "salariului"de la crama . Mai are de muls apoi o sa aibă și cumparatori
6
0
normal ca n.are!neptunul eno groapa de gunoi betonata,au defrisat totul in jurul cramei,sa te bata soarele in cap la spritz.vis a vis este bowlingul neptun,luat de interlopi si dus la faliment,ca si cel din saturn,de pprosti si hhori. e sunt,au omorit gaina cu oua de aur.circiuma este o mare tzeapa!
13
1
Ăsta-i jurnalismul în Romania de astazi. De ziaristi ce sa mai zic....praf... noroc cu sefu N....th. Mai un ,,contract" se sponsorizare, mai o mica ,,presiune' la cine se simte cu musca pe caciula, si tot asa. Sa nu fii in stare sa faci corectura pe text, si faci confunzii intre euro si lei si tot asa, tine de ABAC-ul ziaristului....
12
0
Lasa-te frate de jurnalism...daca nu ai dat-o din lei in euro si din euro in lei , de oricum ai da-o, nu iese socoteala nicicum. Pana la urma pretul e in lei sau in euro? Asa...ca fapt divers
17
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016