REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.4° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
32.4° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Crampe și dureri în picioare? Ce boală pot ascunde și cum se tratează

Crampe și dureri în picioare? Ce boală pot ascunde și cum se tratează

A.F. 30 iunie 2023 | 00:00 439

Disconfortul, crampele sau durerea din mușchii picioarelor, mai crescute după efort și care se atenuează în repaus, definesc claudicația, un simptom ce poate indica o boală frecventă, potențial invalidantă: boala arterială periferică. Cunoscută în termeni medicali drept arteriopatie obliterantă, în această boală pacienții mai pot avea și senzația de picioare „reci”, piele palidă sau cianotică, parestezii sau leziuni pe piele care se vindecă greu sau nu se vindecă deloc.

Crampe si dureri in picioare? Ce boala pot ascunde si cum se trateaza

Pentru a evita complicațiile, este recomandat să se efectueze consulturi de cardiologie periodice, chiar și în lipsa unor simptome. Astfel, boala poate fi diagnosticată din timp și tratată corespunzător.

Cu ocazia consultului, toți pacienții trebuie suspuși unui examen vascular minuțios, care se realizează de către un medic experimentat. Acesta presupune evaluarea pulsurilor periferice la nivel femural, popliteu sau distal, dar și măsurarea tensiune arteriale la ambele brațe. Printre testele diagnostice cele mai utile se numără determinarea indicelui gleznă-braț, care este neinvaziv, nedureros și se face simplu, comparând tensiunea arterială de la membrele inferioare cu cea găsită la cele superioare. În plus, pacienților simptomatici, la care este indicată revascularizarea, specialistul le poate indica și ecografia Doppler la nivelul arterelor, angio-CT sau angio-RM și arteriografia periferică.

Odată diagnosticată această boală, ca măsuri generale, va fi nevoie de schimbarea radicală a stilului de viață – o dietă ușoară, combaterea sedentarismului și renunțarea la fumat, de corecția medicamentoasă a factorilor de risc (hipertensiune și diabet zaharat) și de tratament medicamentos specific. De asemenea, afecțiunea mai poate fi tratată printr-o intervenție de chirurgie vasculară, cum este cea de bypass arterial, dar și prin proceduri de cardiologie intervențională, precum angioplastia cu balon și stent și aterectomia, cu multiple avantaje pentru pacient.

Aterectomia cu sistemul Jetstream este o procedură terapeutică modernă, care presupune realizarea unui mici incizii pentru accesul în artera îngustată sau blocată, prin care medicul va introduce un cateter și instrumente speciale pentru fragmentarea plăcii de aterom și aspirarea fragmentelor rezultate, restabilit astfel circulația sangvină. Procedura are multe benefici pentru pacient: risc redus de complicații, recuperare rapidă și durată scurtă de spitalizare, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768