REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Dum., 1 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6839
20.4° Constanța Duminică, 1 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6839
 

Crezi că, dacă LOVEȘTI cu MAȘINA un PIETON care TRAVERSEAZĂ NEREGULAMENTAR, ești NEVINOVAT?

Crezi că, dacă LOVEȘTI cu MAȘINA un PIETON care TRAVERSEAZĂ NEREGULAMENTAR, ești NEVINOVAT?

Replica API 9 februarie 2021 | 14:20 4070

Există multe ipoteze printre conducătorii auto cum că, dacă sunt autorii unui accident rutier soldat cu victimă, fiind vorba de un pieton care traversa neregulamentar, ei sunt nevinovați. Însă, nu e chiar așa. În cauze se iau în calcul mai mulți factori. Acesta este și cazul unui șofer care s-a ales cu 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare.

Stere B. a provocat un accident rutier în zona străzii Poporului, lovind cu mașina un pieton care se angajase în traversarea carosabilului prin loc nepermis, prin stânga conducătorului auto. Din nefericire, în aceeași zi, victima a decedat la spital. La finele anului 2020, șoferul a fost condamnat la 1 an și 6 luni cu suspendare pentru ucidere din culpă, iar acum urmează a se judeca apelul, termenul fiind stabilit la Curtea de Apel Constanța, pe 15.04.2021.

Ce au constatat experții și cum s-a ajuns la condamnare

Din concluziile raportului de constatare tehnică judiciară auto întocmit de către expertul tehnic, a rezultat că, la data producerii accidentului, șoferul, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice (rezultat 0,18 mg/litru alcool pur în aerul expirat), a condus un autoturism în municipiul Constanța și a surprins și a accidentat pe carosabil un bărbat care se angajase în traversarea carosabilului în calitate de pieton, prin loc nesemnalizat și nemarcat regulamentar. Realizând apariția stării de pericol, conducătorul auto a decis să inițieze ca măsură de evitare a impactului, un viraj la stânga urmat de pătrunderea autoturismului pe spațiul contrasensului și frânare. Locul impactului dintre victimă și autoturism a fost situat pe spațiul carosabil aferent contrasensului de deplasare al autoturismului. Viteza de deplasare a autoturismului a fost de 62,63 km/h, superioară valorii maxime admise în interiorul localităților. Starea de pericol și momentul apariției acesteia a fost determinată de pătrunderea pietonului pe spațiul contrasensului de deplasare a autoturismului al cărui șofer a considerat că poate încerca evitarea impactului la apariția pietonului pe carosabil. Cauza determinantă a producerii și a urmărilor accidentului o constituie nepăstrarea spațiului de deplasare regulamentar al autoturismului condus de inculpat. Producerea și urmările accidentului puteau fi prevenite de conducătorul auto care nu trebuia să conducă autoturismul sub influența băuturilor alcoolice și să conducă fără păstrarea spațiului regulamentar al autoturismului.

Culpă comună

În aceste condiții, instanța a decis că, sub aspect subiectiv, inculpatul a acționat cu culpă cu prevedere. Instanța a reținut, totodată culpa concurentă a victimei accidentului rutier, pe care o apreciază ca având o pondere de 50% în legătura cauzală cu rezultatul infracțiunii (raportat la traversarea de către aceasta a străzii prin loc nesemnalizat și nemarcat regulamentar).

Acum urmează să se judece apelul.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ptr adri buletinu la wc. acolo e si locu tau si retragete in munti ia-l si pe gigi
1
1
Trebuia sa sune asa.... Daca esti baut si nu respecti limita de viteza , te poti face raspunzator intr-un accident in care initial nu aveai nici o vina ! Dca esti '' curat '' se inchide dosarul cu NUP , ai scpat , basca....daca pietonul scapa poti sa-i ceri si daune pentru eventuale avarii la masina....
7
1
ati citit cu atentie ce scrie in articol? scrie ca viteza cu care se deplasa soferul era de 62,63 km h, superioara valorii maxime admise in interiorul localitatilor, deci aici este vina soferului, ca avea viteza mare, ca daca avea o viteza mai mica poate ca nu murea nici victima. Soferul este vinovat ca a circulat cu o viteza mai mare decat maximul admis in interiorul localitatilor.
7
0
Va certati degeaba ,tampiti sunt cei care au scris articolul
14
1
Adri, esti cam pe langa subiect. Si esti cam prostut. In calitate de sofer, daca esti perfect treaz, conduci masina in limita vitezei legale, nu ai nicio vina! Orice retardat ti se poate arunca in fata masinii, cu intentie sau din greseala sa. Tu nu esti vinovat.
9
1
Legea e clara. Daca si soferul a incalcat vreo regula de circulatie, este si el vinovat.
8
0
Pentru ca nu sunt marcaje i corespunzatoare conf reglementarilor,Pt ca unii au probleme medicale si orice pas in plus conteaza.Pt ca esti prins in acest joc al supravetuirii , si trebuie sa te grabesti,Pt ca grijile vietii te fac de multe ori sa fii neatent.Pt ca esti copil...Pt ca nu esti invatat sa respecti legea.
9
0
Sugi pula adri
8
2
Adri esti mare bou
13
3
In orice tara Eurooeana si din lume,, legea spune ca pietonul are prioritate oriunde si oricand chiar daca el incalca o lege de circulatie ,,,doar la Romanica merge altfel,,,!
8
43
Titlul e aiurea. Daca nu era beat, soferul nu avea nici o vina. Am trecut prin asta. Politia l-a amendat pe pietonul pe care l-am lovit.
28
2
Jurnalistii pulii. Pai.soferul era beat. Putea sa fie si.pe bancs in parc pietonul. E culpa. Mortii vostri dr labagii de Abator.
27
1

REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365