REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Dum., 18 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6825
20° Constanța Duminică, 18 August 2024 Anul XX Nr. 6825
 

Cristina Dumitrache: PNL nu are o STRATEGIE privind GESTIONAREA în siguranță a COMBUSTIBILULUI nuclear uzat

Cristina Dumitrache: PNL nu are o STRATEGIE privind GESTIONAREA în siguranță a COMBUSTIBILULUI nuclear uzat

Replica API 24 decembrie 2020 | 23:45 2005

În calitate de membru si vicepreședinte al Comisiei pentru Mediu si Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, Cristina Dumitrache i-a adresat câteva întrebări lui Tanczos Barna, propunerea UDMR pentru funcția de ministru al Mediului. Aceasta a dorit să afle strategia sa privind gestionarea în siguranță a combustibilului nuclear uzat și a deșeurilor radioactive. Este un subiect de mare importanță pentru noi toți, soune deputatul, în special pentru că vizează un obiectiv aflat in judetul Constanța, mai exact Centrala Nucleară de la Cernavodă. Dumitrache spune că, în acest context, a observat că în programul de guvernare nu se face vorbire despre deșeurile nucleare.

“Depozitul Final de Deșeuri Slab și Mediu Active reprezintă soluția pentru depozitarea finală (izolare definitiva) a deșeurilor radioactive de slabă și medie activitate care rezultă din exploatarea, întreținerea, retehnologizarea și dezafectarea unităților de la Cernavodă. Având în vedere că la sfârșitul anului 2023 se va atinge pragul de ore de funcționare la putere nominală a Unității 1, va fi necesara retehnologizarea acestei Unități. Anul 2026 este preconizat pentru începerea acestui proces, ceea ce va duce la generarea, pe o durata de 2 ani, a unor cantități mari de deșeuri slab si mediu active. Ținând cont că depozitele intermediare din cadrul platformei CNE Cernavodă își vor atinge limitele, aceste deșeuri pot deveni o problemă dacă nu se autorizează și construiește DFDSMA. Așadar este perfect justificabil și absolut necesar să existe o strategie bine implementată, un proiect fiabil, sigur și realizat în termenul stabilit”,spune Cristina Dumitrache.

“Statele Membre ale Uniunii Europene au obligația să definească politici și programe naționale pentru gestionarea responsabilă și în siguranță a combustibilului nuclear uzat și a deșeurilor radioactive. România trebuie să se alinieze la aceste directive mai ales când vorbim de construcția Unităților 3 și 4”, a conchis deputatul.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620