REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Mie., 31 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6807
23.4° Constanța Miercuri, 31 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6807
 

Cristina Elena Dinu: Decontarea vaccinurilor, un pas vital pentru sănătatea românilor

Cristina Elena Dinu: Decontarea vaccinurilor, un pas vital pentru sănătatea românilor

A.F. 19 octombrie 2023 | 00:00 180

Dinamizarea accesului românilor la vaccinuri și vaccinare este una dintre preocupările Ministerului Sănătății, dar și a Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților. Anul trecut, s-au făcut primii pași legislativi pentru implementarea unui sistem de rambursare a vaccinurilor în România.

Cristina Elena Dinu: Decontarea vaccinurilor, un pas vital pentru sanatatea romanilor

Alături de colegul meu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie, deputatul PSD Florin Buicu, am susținut un amendament adus Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, prin care a fost permisă introducerea acestui sistem. Ulterior, Ministerul Sănătății a completat legislația prin mai multe Ordine de Ministru și împreună am reușit să eliminăm o parte din barierele din calea accesului românilor la vaccinuri și vaccinare!

Astfel, începând cu 1 octombrie 2023, românii au acces la vaccinul gripal compensat. Pentru pacienții cu boli cronice, precum și pentru gravide, copii și adulți cu vârste peste 65 de ani, vaccinul este compensat 100%.

Adițional față de vechiul Program Național de Imunizare, sistemul de rambursare permite și adulților sănătoși, cu vârste între 45 și 64 de ani, să beneficieze de un grad de 50% compensare din prețul vaccinului.


Complementar acestui mecanism, este deschisă posibilitatea de vaccinare în cadrul farmaciilor, acestea fiind, de cele mai multe ori, mult mai aproape de pacienți decât un cabinet medical.

Aceste măsuri au fost implementate acum, la începutul sezonului gripal, pentru a oferi acces neîngrădit populației la măsuri active de protecție împotriva gripei și a complicațiilor acesteia dar, începând cu 1 decembrie, va intra în vigoare o listă extinsă de vaccinuri compensate, printre care putem regăsi vaccinul împotriva HPV, vaccinul meningococic sau penumococic.

Însă toate aceste eforturi și victorii înregistrate la nivel legislativ trebuie dublate de campanii susținute de educare și informare, pentru ca informațiile, verificate medical, să ajungă la publicul larg. Este important să explicăm de ce gripa nu este doar o răceală, care sunt complicațiile acesteia și cum, de prea multe ori, ajunge să răpească vieți, dar și că vaccinul anti HPV este cel mai important mijloc de prevenție împotriva cancerului de col uterin, boală aproape eradicată în țările cu o rată mare de vaccinare.

În acest context, am avansat ideea adoptării unei legi prin care în România să fie instituită „Săptămâna Prevenției Gripei” – o săptămână în care, printr-un efort comun al autorităților publice locale și centrale, precum și al comunității medicale și al asociațiilor de pacienți, să fie organizate ample evenimente de informare și educare, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513