REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.2° Constanța Joi, 8 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6815
19.2° Constanța Joi, 8 August 2024 Anul XX Nr. 6815
 

Cristina SCHIPOR, șefa DSP: Constanța, locul 3 pe țară la numărul de VACCINAȚI! VIDEO

Cristina SCHIPOR, șefa DSP: Constanța, locul 3 pe țară la numărul de VACCINAȚI! VIDEO

Replica API 11 noiembrie 2021 | 00:03 3746

Deși numărul cazurilor infectate cu COVID, în Constanța, este în scădere, nu trebuie să stăm liniștiți. Virusul încă există și este la fel de periculos. De aceea, trebuie să avem grijă, în continuare, să respectăm măsurile impuse de autorități și să ne vaccinăm, spune directorul DSP Constanța, Cristina Schipor. În cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, Schipor a vorbit despre situația epidemiologică din județul Constanța, despre rata de vaccinare, ocazie cu care am aflat că ne situăm pe locul 3, pe țară, din punctul de vedere al vaccinaților, dar a vorbit și despre modul în care se desfășoară o anchetă epidemiologică, în cazul persoanelor infectate.

Cristina Schipor spune că ne aflăm pe un trend descrescător, din punct de vedere la infectărilor, dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. „Suntem pe un trend descrescător și asta este un lucru bun. Am avut zile în care vaccinam și 7.000 de oameni pe zi. Este adevărat, a mai scăzut numărul persoanelor care se vaccinează, acum sunt 3.000- 3.500 de persoane pe zi. Nu pot să spun decât că este un lucru foarte bun și chiar dacă incidența scade, nu trebuie să ne pierdem interesul de a ne vaccina și fac un apel către toți cetățenii nevaccinați să nu se relaxeze deoarece știm foarte bine că acum circulă tulpina Delta care este mult mai violentă și mult mai agresivă. Pentru cei nevaccinați, nu este decât un singur drum, și anume cel către ATI. Suntem pe locul 3 pe țară, 52% din populație este vaccinată. Este un lucru foarte bun”, a spus șefa DSP.

Constanța, locul 3 pe țară la numărul de vaccinați

Ce i-a determinat pe constănțeni să se vaccineze? ”Suntem pe locul 3 din țară, la vaccinare, adică 52 % din populația județului Constanței este vaccinată. Sunt două variante, prima că am văzut cu toții că unii constănțeni doar datorită măsurilor și, probabil, că un procent din aceștia s-au vaccinat pentru faptul că au conștientizat că vaccinul îi protejează. Dacă ești vaccinat poți să contactezi boala, dar nu vei ajunge să faci o formă foarte gravă”, a mai spus Schipor.

Care sunt pașii unei anchete epidemiologice

Cristina Schipor a vorbit și despre ancheta epidemiologică și care sunt pașii de urmat, în cazul unei persoane infectate cu COVID.

”La început am făcut și eu anchete, mi-am ajutat colegii pentru că noi am avut un personal subdimensionat și până ne-am repliat. Ne sprijină acum persoane detașate, elevi de la Școala Postliceală Sanitară. Acum avem și o solicitare de la elevii de la Informatică care vor să ne sprijine, să facă voluntariat la noi. Revenind, anunțăm cetățeanul că este pozitiv, îl întrebăm unde a călătorit în ultimele zile, dacă are contacți, durează undeva la 7 minute. Bineînțeles că în perioada în care am avut fluxul foarte mare de cazuri, când am avut 600 de cazuri pe zi, numărul se dubla, sau chiar se tripla când era vorba de contacți. Noi, deciziile le transmitem atât medicului de familie cât și cetățeanului. Persoana pozitivă din momentul în care a primit mesajul că este pozitiv trebuie sa ia legătura cu medicul de familie pentru a fi monitorizată și pentru a primi tratament. Aici se fac diferențieri. Persoanele nevaccinate trebuie să aibă grijă și imediat cum apare o primă problemă să sune la ambulanță să ajungă la spital. E important să ajungă la spital din primele zile și să nu-i dea timp acestei boli să facă rău în organism. Fiecare om reacționează diferit. Pentru persoanele nevaccinate vreau să spun să nu se ferească și să sune la ambulanță și să meargă la spital. După cele 14 zile omul își poate relua activitatea fără nicio problemă”, a mai spus șefa DSP.

Doar 7 paturi libere, la ATI

Miercuri, 10 noiembrie, ora interviului, județul Constanța avea doar 7 locuri libere la ATI, însă numărul se poate modifica de la un minut la altul. ”Paturi pe Covid pentru situațiile medii și ușoare avem, nu avem probleme. Dar, pentru faptul că această tulpină este mai agresivă și din cauza faptului că marea majoritate a persoanelor infectate nu vin la spital în primă fază, ajung într-o fază foarte grea și au nevoie de un pat ATI, iar presiunea este pusă pe ATI. Am avut ghinionul de a avea accidentul de la Boli Infecțioase și, din păcate, de acele 10 paturi nu am mai putut beneficia. Ne-am reconfigurat. Suntem în pregătiri și vom da drumul la Spitalul Hârșova unde vom avea cel puțin 20 de paturi. Acum, pentru că nu mai aveam paturi și topologia spitalului de la Hârșova ne-a permis, activăm cele 20 de paturi la Hârșova. Astăzi, erau 7 paturi dintre care 5 pentru copii. Lucrurile sunt în dinamică. Am avut, acum o săptămână, un blocaj în UPU, cu 80 de persoane care erau în UPU și aveau toți nevoie de ATI. „Avem 20 de copii internați și niciunul nu este într-o situație gravă”, a explicat Schipor. Tocmai de aceea, sunt disponibile și paturi la ATI”, a completat aceasta.

Teste în școli, de săptămâna viitoare

Săptămâna viitoare urmează să ajungă și testele rapide în școli. Dar, asta nu înseamnă că elevii nu trebuie să mai respecte măsurile de distanțare și de protecție. ”Din câte am înțeles de la Ministerul Sănătății, testele non invazive vor veni de săptămâna viitoare în școli. Noi recomandăm și este foarte important să purtăm masca, să păstrăm distanțarea. Un test rapid nu înseamnă nu nu se mai respectă normele impuse. Elevii vor fi testați de 2 ori pe săptămână. Acolo unde sunt cabinete medicale, o vor face cei din cabinet, iar dacă nu noi vom face instructaje, nu este ceva foarte greu, vor fi profesori, în funcție de pe cine va alege managerul unității școlare. Dacă avem un caz pozitiv în clasă, toată clasa va intra în online. Dacă, într-o școală sunt mai mult de 50 de clase în online, va intra toată școala în online. Am observat că este un trend de a nu se anunța. Este adevărat, nimeni nu vrea ca școala să se desfășoare online dar, trebuie să fim în condiții de sănătate la școală. Trebuie să fim responsabili și să ținem copilul acasă dacă vedem că are simptome. Nu trebuie să mai trimitem copilul în comunitate dacă simțim că le curge nasul, că nu au miros. Trebuie testat”, a precizat Schipor.

Cum deosebim gripa de COVID

Un copil, dar și adulții, trebuie testați, spune Schipor. ”Trebuie să-l testăm oricum, ca să știm clar și să facem diferențierea între acest virus și răceală. Trebuie eliminată varianta că ar putea fi infectați cu COVID, apoi se poate tratament pentru gripă. Fac apel la cetățeni să acceseze, mai ales persoanele cu probleme de sănătate, să se vaccineze și antigripal”, a mai spus Schipor.

Ce se întâmplă cu personalul de la Spitalul de Boli Infecțioase!

Cristina Schipor a vorbit și despre personalul de la Spitalul de Boli Infecțioase, în contextul tragediei din 1 octombrie. Ce s-a întâmplat cu medicii și unde au fost relocați, ce s-a întâmplat cu personalul care avea contract pe perioadă determinată.

„Din păcate, noi, ca Direcție de Sănătate Publică, nu putem să facem mare lucru vizavi de această situație pentru că acesta este în subordinea Primăriei. Noi, atunci, imediat după ce s-a întâmplat acest accident, majoritatea personalului, până în 110 persoane, medici, asistente, infirmieri, ambulanțieri i-am detașat la celelalte spitale din județ care tratau pacienți covid. Am detașat prin ordinul domnului Arafat personal care era angajat permanent pentru că, în Spitalul de Boli Infecțioase era o categorie de personal angajat pe o perioadă determinată. Acel personal a știut de la început că s-a angajat pe perioada cât există starea de alertă sau cât există pacienți Covid. Din momentul ce spitalul nu mai tratează pacienți Covid este clar că pentru aceste persoane a trebuit să se suspende contractul de angajare. Așa cum a anunțat Primăria, în luna decembrie se va da drumul la spital și acești oameni își pot relua activitatea. Deci, legislativ, la acest moment spitalul nu mai poate susține angajații. Empatizăm cu oamenii, înțelegem, dar oamenii au știut de la început că s-au angajat pe o perioadă determinată”, a explicat Schipor.

Mai multe detalii despre subiectele abordate puteți urmări în materialul video de mai jos.

VIDEO:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303