REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Mar., 30 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6806
22.4° Constanța Marți, 30 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6806
 

Criza energetică lovește în Portul Constanța: Din cauza prețurilor mari, nici o firmă nu își asumă furnizarea gazelor

Criza energetică lovește în Portul Constanța: Din cauza prețurilor mari, nici o firmă nu își asumă furnizarea gazelor

Replica API 14 septembrie 2022 | 00:00 2072

După cum Replica de Constanța v-a anunțat, licitația pentru achiziționare de gaze naturale pentru consumul obiectivelor aflate în patrimoniul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (CNAPM) a fost anulată deoarece nimeni nu s-a arătat interesat. Această lipsă de interes pare ciudată la prima vedere ținând cont de faptul că este prima dată când se întâmplă acest lucru. Potrivit informațiilor noastre, urmează încă o rundă de negocieri iar dacă și aceasta va eșua, se va apela la un furnizor de ultimă instanță, lucrul care s-a întîmplat deja în privința energiei electrice unde FUI pentru Portul Constanța este ENEL.

Mircea Banias

Potrivit informațiilor noastre, lipsa aparentă de interes ar fi din cauza nesiguranței în privința prețului gazelor sau al energiei, nici un furnizor nedorind să își asume un risc pe piața extrem de fluctuantă, unde prețurile pot oricând exploda. Astfel, dat fiind cantitățile uriașe care ar trebui asigurate atât în privința gazelor cât și a energiei, un eventual contract în care costurile să fie deosebit de mari, ar putea duce chiar la falimentul furnizorului.

Contactat de către Replica de Constanța, Mircea Banias, deputat PNL, și fin cunoscător al situației din Portul Constanța, a declarat: „ E foarte greu să estimezE cineva cât o să coste gazele, la iarnă. De aceea, lumea e circumspectă, orice furnizor vine, dă un preț și se trezește că prețul crește atât de tare încât nu poate să onoreze contractul. E foarte greu să găsești în această perioadă, furnizori de energie, nu numai de gaze, dar și de curent electric. În general, furnizorii de energie, în aceste zile, au probleme pentru că nimeni nu poate să anticipeze cât de sus or să se ducă prețurile. E complicat să faci un contract acum, și după aia să te trezești că nu poți să îl onorezi. Am înțeles că ultimii furnizori de energie au fost obligați să păstreze un preț care nici nu le acoperea costurile de achiziție. Deci, nu face nimeni afaceri ca să piardă bani.” a declarat acesta pentru Replica de Constanța.

Ce este FUI (furnizor de ultimă instanță)

Sunt situații în care furnizorul actual al unui client nu îi mai poate asigura acestuia energia electrică și/sau gazele naturale contractate (faliment, pierderea licenței acordate de ANRE etc.). În acest caz, clientul nu rămâne fără energie electrică și/sau gaze naturale, livrarea fiind preluată de furnizorul de ultimă instanță. Acesta este titular al licenţei de furnizare a energiei electrice și/sau gazelor naturale, desemnat sau selectat în condiţiile regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă, să asigure alimentarea cu gaze naturale a unui consumator, parte într-un contract de furnizare negociată a energiei electrice și/sau gazelor naturale încheiat cu un furnizor căruia i se retrage licenţa.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Banias Mircea este un habarnist la orice domeniu, in viata asta...putem dezvolta subiectul...
0
0
Pare tare curios. Or mai fi si alte motive.
1
0
Sa mori tu, Banias cunoscator? Lepra leprelor care si-ar vinde mama
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513