REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
30.4° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

Criză uriaşă de medicamente pentru copii în plin sezon de viroze. Video

Criză uriaşă de medicamente pentru copii în plin sezon de viroze. Video

Cristina BĂRBUCEANU 14 ianuarie 2023 | 00:00 1247

Lipsa medicamentelor pentru copii parcă e fără sfârșit, inclusiv la Constanța. Deși Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dat asigurări de nenumărate ori că acestă criză a fost depășită, în farmaciile din Constanța lucrurile nu stau deloc așa. Foarte multe siropuri, dar și antibiotice de bază pentru copii lipsesc cu desăvârșire, iar pentru unele dintre acestea, abia se găsesc și înlocuitori. Contactat o zi întreagă, Ministrul Sănătății nu a binevoit să dea explicații în acest sens, invocând că este ocupat.

„Nu mai avem, nu se mai găsește”

Virozele respiratorii sunt o problemă cât se poate de gravă și de actuală. În general, cei mai afectați sunt copiii. Din acest motiv, dat fiind faptul că secțiile de pediatrie, cabinetele medicilor de familie sunt arhipline, criza medicamentelor pare că nu se mai termină. Pentru că sunt prea mulți copii bolnavi, în ceea ce privește medicamentele pentru aceștia, situația este critică. Desigur, Constanța intră și în această categorie, unde, fiindcă sunt prea mulți copii bolnavi, pastilele, siropurile, respectiv, antibioticele pentru ei abia dacă se mai găsesc.

Aici ne referim, în special, la medicamentele cele mai cunoscute și folosite pentru copii. În momentul actual, circulă diverși înlocuitori, dar și aceștia abia dacă se mai găsesc la farmaciile din oraș. Mergând prin farmacii, reporterul Replica a constatat că, un sirop precum Panadol, foarte folosit de către părinți pentru copiii lor, probabil nu va mai exista, dar pentru el sunt înlocuitori, după cum chiar farmacistul a afirmat: „Panadol nu mai e de ceva vreme. Nu se mai numește Panadol, iar Nurofen pentru copii de 3 luni, la fel, nu există”, și pentru acesta fiind înlocuitori. Cât despre siropurile cu antibiotic, „nici acelea nu se mai găsesc”. La o altă farmacie, am primit un răspuns similar: „Panadolul este un paracetamol, deci vă pot oferi înlocuitori”.

Cât despre siropul cu Carbocisteină, aflat pe rețetele celor mici, farmacistul a spus: „A, nu avem. Nu se găsește. Altceva expectorant dacă vreți”. Răspunsuri similare am primit și pentru siropurile cu antibiotic, ampicilină spre exemplu, unde nici măcar un înlocuitor nu ni s-a oferit: „Nu, nu avem”.

Colegiul Farmaciștilor răspunde

Dat fiind faptul că părinții sunt îngrijorați pentru că nu găsesc medicamentele uzuale pentru cei mici, uneori nici înlocuitori, am decis să îl contactăm pe Rizea Vasile, președintele Colegiului Farmaciștilor din Constanța, pentru un punct de vedere. Acesta a declarat: „Criza aceasta nu se schimbă peste noapte. Eu și ieri am făcut comandă și am cerut aceste produse și niciun depozit nu a avut la dispoziție. Am comandat și siropuri cu antibiotic pentru copii. Înlocuitorii sunt la fel de buni, dar, deocamdată, au fost consumate și genericele care nu se mai găsesc. Sperăm ca, în urma discuțiilor de la Minister, să apară aceste produse.”.

Întrebat cam cât crede că va mai ține această criză a medicamentelor, Rizea Vasile nu a putut oferi un răspuns concret. Președintele Colegiului Farmaciștilor a fost întrebat și cum comentează faptul că Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că această criză a medicamentelor s-a terminat, iar răspunsul nu a întârziat să apară: „Dacă dumnealui așa consideră... Cei de la Minister au avut o întâlnire cu producătorii și nu știu ce discuții au avut, ce le-au promis producătorii. De aici încolo, dânsul știe mai multe”. Când a fost contactat de Replica, de pe mai multe telefoane chiar, Ministrul Rafila nu a oferit explicații în acest sens.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lipsa medicamentelor care nu are nici o explicatie din punct de vedere tehnologic pentru ca daca n-au fost probleme anul trecut de ce ar fi anul acesta , nu incurajează decât specula ,ne intoarcem iar inainte de 1989 când fructele exotice ,alimentele pantofii,ciorapii si săpunul Duru se dadeau pe spagă pe sub mână acum ,in acest timp, s-a trecut la altă categorie de produse .....
2
0
La cata reclama e la tv ptr medicamente si farmacii, cred si eu. A inceput lumea sa cumpere. Interziceti naibii reclamele la medicamente si pariuri sportive.
1
0
care i adevarul, ori sunt asa cum zice ministrul,ori nu cum scrieti voi?
0
0
Titlu de CACAT...."in plin sezon "....de muieze ...
0
1

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436