REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
28° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Cu cât se vor reduce prețurile la alimente, în urma discuției cu retailerii

Cu cât se vor reduce prețurile la alimente, în urma discuției cu retailerii

A.F. 22 iunie 2023 | 00:00 1248

O reducere de aproape 28% la prețurile alimentelor vizează Guvernul PSD-PNL, prin măsura anunțată de premierul Marcel Ciolacu.

Cu cat se vor reduce preturile la alimente, in urma discutiei cu retailerii

În loc de 22 de lei la raft ajungem undeva la 16 lei cu propunerea noastră, transmite noul ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Ștefan Oprea (PSD), după anunțul Guvernului, care a spus că are în plan mai multe măsuri menite să ducă la reducerea prețurilor la alimente.

Declarația a fost făcută în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai, în contextul în care, azi, guvernanții au avut o discuție cu retailerii pe tema schemei de reducere a adaosurilor comerciale la produsele alimentare de bază.

Cele trei zone vizate

„E vorba de un plan mai complex care are trei paliere.

1. vorbim de scăderea costurilor la fermieri și încercăm să scădem costurile cu energia electrică, de exemplu.

2. creșterea capacității interne de procesare. Vom mai dezbate acest subiect, că va intra OUG în primă lectură în Guvern și veți vedea această schemă de ajutor de stat. Cu cât mai multe produse în România, cu atât mai multe oferte, cu atât trebuie să scadă prețurile.

3. palierul de diminuare a profiturile excesive pe acest lanț la produsele de bază. De aceea a fost întâlnirea de azi cu mediul de afaceri, că e o promisiune a Guvernului Ciolacu că orice măsuri vor fi implementate vor fi discutate cu mediul de afaceri.

Nu am participat la aceste discuții, dar știu că au fost axate pe felul în care se formează prețul la producător, la marile lanțuri comerciale și felul în care putem împreună, pe o perioadă de timp, să scădem prețurile pentru câteva alimente de bază, cele definite și care fac parte din coșul zilnic”, a declarat noul ministru al Economiei la postul B1TV.

Întrebat cum crede că vor fi convinși marii retaieri să renunțe la profiturile pe care le au acum, ministrul PSD a răspuns: „Există un adaos comercial pe care-l practică pe acest lanț, adaosul pe care-l au producătorii și apoi pe tot lanțul fie prin distribuitori, fie aprovizionare directă la retaileri.

Discuția a fost pe cum sunt taxele pe care le practică lanțurile comerciale și faptul că au fost propuneri:

1. suspendarea pe o perioadă limitată a acestor taxe și

2. cât să fie aceste adaosuri comerciale pe produse.

Cu cât o să fie redus prețul pentru un produs de 10 lei

Am și făcut niște calcule pe un produs care azi ar costa 10 lei la producător și care ajunge undeva la 22 de lei la raft. Cu propunerea noastră, am fi putut ajunge undeva la 16 lei, deci ar fi o scădere substanțială. Cred că prin dialog, împreună cu mediul de afaceri se poate identifica o astfel de soluție pentru că avem exemple din alte state UE care au reușit acest lucru, Franța, dar mai sunt și alte exemple”, a precizat Oprea.

Acesta a mai precizat că lanțurile de magazine vor accepta deoarece acestea vând și alte produse pe lângă cele alimentare de bază, iar dacă oamenii economisesc bani pe mâncare, pot cumpăra alte lucruri.

Totodată, ministrul Economiei a mai ținut să precizeze că nu se va ajunge la o penurie de produse alimentare, așa cum s-a întâmplat în Ungaria.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
la fel ati pacalit populatia cand ati promis reducerea de tva la alimente, patronii au umflat masiv preturile si nu s-a simtit nicio micsorare, malacule cu parul in gura
1
1
Iar ati bagat tara in gard cu cea mai mare inflatie din ue de care voi sunteti in intregime vinovati si acum faceti experimente prostesti; romania nu e ca franta, e ca ungaria
4
1
@DOREL Esti idiot, de unde scoateti aberatiile astea? Pune in plm mana pe o carte de economie si invata cum functioneaza economia de piata, pe langa faptul ca este ilegal sa conditionezi o afacere.
4
4
O lege dată dacă se vrea toate marketurile șaptezeci la sută maxim la adaos Două preturi la raft unul de producător cu cât a cumpărat produsul un preț de vânzare IN rest bubuială vor scădea o lună două după care preturi duble ca acum In r*mânia cel mai ieftin produs e prosteala și golăneala in corupție
4
3

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699