REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.8° Constanța Mar., 30 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6806
23.8° Constanța Marți, 30 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6806
 

Cu ce probleme se confruntă primăriile din Constanța, în privința facturilor la energie

Cu ce probleme se confruntă primăriile din Constanța, în privința facturilor la energie

Replica API 7 septembrie 2022 | 21:27 2323

Toamna își intră încet, încet în drepturi și vremea începe să se răcească. Cum previziunile se anunță sumbre în privința facturilor la energia electrică sau gaze, reporterii Replica au vorbit cu primarii câtorva primării din județul Constanța, pentru a afla cu ce se probleme se confruntă în această privință, dar și cum vor face față facturilor din iarnă.

Primarul din Vulturu, Eugen Berbec, a declarat că deocamdată nu sunt probleme cu facturile, însă cea mai mare problemă este pentru consumatorul casnic: ” Având un contract de energie pe anul acesta, momentan facturile vin în limita contractului, pentru toată lumea este o problemă, cea mai mare problemă este pentru consumatorul casnic. Momentan nu avem ce să restricționăm nimic, să reducem. Păstrăm iluminatul public, este necesar pentru siguranța cetățeanului. În comună avem școală și grădiniță, căldura este asigurată prin intermediul centralei pe peleți. Avem o problemă că s-au scumpit și aceștia, dar avem stocuri necesare inclusiv pentru această iarnă.” a declarat acesta pentru Replica.

Eugen Berbec

Ștefania Cealera, primarul din Oltina, speră să fie ajutată de stat, în caz de nevoie:

Unde își desfășoară acum activitatea copiii, încălzirea se face pe sobă, pe lemne. Dar școala de la Oltina este în reabilitare, aceasta va avea încălzire pe combustibil. Sperăm să ne ajute statul cu facturile, ca de obicei. Deocamdată nu suntem în urmă cu facturile, a fost vara. Iarna încep facturile mai mari, ziua se micșorează. Noi sperăm ca până în decembrie să terminăm prima școală, unde își desfășoară acum activitatea, de doi ani, școlarii, avem sobă pe lemne. Momentan avem lemne, vom mai achiziționa, dar avem și de anul trecut. La primărie avem centrală tot pe lemne.

Ștefania Cealera

La Mircea Vodă deocamdată situația este sub control, însă se așteaptă facturile de la iarnă: ”Încă nu știm cum vor fi facturile. Avem ca bază prețurile de anul trecut, dar prețurile nu mai sunt ca iarna trecută. Încercăm să ne limităm, să vedem cum vor venii facturile următoare, și vom vedea dacă vom economisii undeva, sau dacă le putem suporta. Suntem la zi cu toate. Avem contract cu ENEL, ne descurcăm. Încălzirea în primărie și în școli se face pe peleți. Și peleții s-au scumpit, prețurile au luat-o rezna, și cetățeni au schimbat de la lemne la peleți, dar când au văzut cât au ajuns peleții, se gândesc să facă transferul înapoi. Sursa noastră de încălzire este pe peleți, și în caz de urgență avem un bazin de GPL, dacă nu facem față gerului, avem o tonă, maxim 2 de propan, ca și sursă alternativă.” a declarat George Ionașcu, primarul din comună pentru Replica de Constanța.

George Ionașcu

Situația este destul de grea în Amzacea, unde Primăria are de plătit o factură de 120.000 de lei, venită din urmă: ”Am cerut o eșalonare la facturi. Mi-a venit și din urmă, dacă nu am plătit la zi, mi-a venit 120.000 de lei, pe un an de zile. Nu ne-au debranșat, am cerut o eșalonare. Încă nu m-am gândit, vom cere ajutorul Consiliului Județean, nu am ce să fac. O școală se încălzește pe combustibil solid, iar cealaltă este pe electric. La General Scărișoreanu avem una pe solid, alta pe electric. Iar la Casimcea, altă grădiniță, care este pe electric. Nu am voie să modific sistemul de încălzire, așa a fost în proiect.” conform declarațiilor lui Romică Stan, primarul din Amzacea.

Romică Stan

La Ciocârlia, potrivit primarului, din cauza Enelului, nu prea se știu valoarea facturilor: ”Facturile vin câte 15, 20 de lei... Nici cei de la ENEL nu știu de ce. Au zis că nu știu cum se aplică plafonarea asta. Inclusiv acasă nu mi-a venit factura de 3 luni, am făcut cerere, trebuia să îmi vină factura între 3-5 septembrie, nu a venit nici acum. Avem o problemă, la un I.A.S, care a rămas la primărie, acolo nu a venit factura de vreo 3-4 luni, și ne așteptăm la o factură mare. La școli avem încălzirea pe lemne, dar avem rezerve.” a declarat Ionuț Șerbu, primarul din Ciocârlia.

Ionuț Șerbu

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
vedeti sa platiti in mangalianeptun,zecile de biserici dintre blocuri construite de mirlanul iorgus,lual.ar drequl de drujbar,cuentul,caldura ptr trei babe din ele,salarii imense,case parohiale intretinere,din banii nostri.banii popilor milionari aoa,in buzunarul lor!
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513