REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
30.4° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

Cultura dobrogeană va fi promovată prin proiectul „Legendele Dobrogei“. Video

Cultura dobrogeană va fi promovată prin proiectul „Legendele Dobrogei“. Video

Valentina CAMARA 19 ianuarie 2023 | 00:00 1257

Un proiect de o mare anvergură se va desfășura în Constanța anul acesta cu scopul dezvoltării unui concept inovator de antreprenoriat cultural în vederea promovării patrimoniului cultural multietnic dobrogean prin producția și difuzarea a 20 de spectacole de teatru radiofonic, fiind vorba despre proiectul „Legendele Dobrogei”.

Cultura dobrogeana va fi promovata prin proiectul „Legendele Dobrogei“. Video

Proiectul „Legendele Dobrogei” este finanțat prin Granturile SE 2014-2021, în cadrul programului Ro-Cultura. Granturile SE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la disparitățile economice și sociale în spațiul european și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state din Est și S-E Europei.

Cultura dobrogeana va fi promovata prin proiectul „Legendele Dobrogei“. Video

Programul Ro-Cultura este implementat de Ministerul Culturii  prin Unitatea de Management a proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriatul cultural si managementul patrimoniului cultural. Bugetul programului este de aproximativ 34 000 000 de euro. Promotorul proiectului „Legendele Dobrogei” este Asociația Cultural Artistică Vulturii Carpaților și partenerul de proiect este din Norvegia Asociația Concordia Oslo. Valoarea proiectului este de 964.000 lei (195.978,77 euro). Durata proiectului este de 12 luni a început la 1 ianuarie, și se va termina la 31 decembrie 2023, având ca locație de implementare municipiul Constanța. Pe durata proiectului vor fi create 22 de noi locuri de muncă, iar 10 persoane vor dobândi noi competențe în urma participării la cursul de instruire non-formală „Actoria în teatrul radiofonic”.

Cultura dobrogeana va fi promovata prin proiectul „Legendele Dobrogei“. Video

Partenerul Norvegian participă la activitatea de management de proiect, un specialist din cadrul echipei partenerului Norvegian urmând să consilieze managerul de proiect cu privire la proceduri de management specifice implementării Granturilor SE. De asemenea, 2 experți ai partenerului norvegian vor consilia membrii echipelor de producție ale celor 20 de spectacole de teatru radiofonic.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unui concept inovator de antreprenoriat cultural în vederea promovării patrimoniului cultural multietnic Dobrogean prin producția și difuzarea a 20 de spectacole de teatru radiofonic. Proiectul își propune să contribuie la reducerea disparităților economice și sociale în spațiul economic european și de asemenea își propune să contribuie la consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatare și statele beneficiare.

Având ca sursă de inspirație materialele documentare extrem de bogate și generoase ale trilogiei „Poveștile Mării Negre” realizată în urmă cu mai mulți ani de Cristian Cealera. În cadrul proiectului vor fi create 20 de spectacole de teatru radiofonic cu tematică inter-etnică, în care se vor face referiri generoase la tradițiile și obiceiurile etniilor conviețuiesc într-un mod armonios pe teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră.

Cultura dobrogeana va fi promovata prin proiectul „Legendele Dobrogei“. Video

Spectacolele vor fi difuzate pe un post regional de radio și încărcate pe un podcast dedicat. Este un proiect de anvergură care prin genul de abordare reprezintă o premieră pentru promovarea patrimoniului imaterial dobrogean. Sunt 20 de activități de creație contemporană, vor fi peste 900 de minute de producție radio, peste 2500 de participanți la activități culturale în calitate de ascultători. Cele 20 de piese de teatru radiofonic vor avea câte 45 de minute fiecare.

Bogăția și diversitatea patrimoniului imaterial al Dobrogei tind să se piardă treptat, în contextul depopulării regiunii, îmbătrânirii populației și diminuării interesului general al tinerilor pentru tradiții și obiceiuri. Revalorizarea şi reinserția patrimoniului imaterial în viața comunităților umane şi a indivizilor, în special a tinerelor generații, dar și valorificarea patrimoniului imaterial și a diversității etnice devin astfel obiective ale reprezentanților comunităților dobrogene, care trebuie sprijinite în demersurile lor de autorități și de operatorii culturali, indiferent dacă aceștia sunt instituții publice sau provin din mediul independent. În acest context, proiectul Legendele Dobrogei va contribui la crearea condițiilor necesare pentru ca filonul multietnic și multicultural dobrogean să fie promovat și să devină accesibil publicului larg.”, a declarat Georgiana Rusu, manager de proiect.

Cele 20 de subiect abordate în cadrul proiectului

1. Sarichioi și legenda viței-de-vie; 2. Cap Caliacra - legenda piratului Ac Baba; 3. Legenda comunei Ciocârlia; 4. Cișmeaua Beiului și ciuta rănită; 5. Stejarul Îngenuncheat de la Caraorman; 6. Pădurea Mireselor din Canarale; 7.Visul sultanului la Babadag; 8. Samca Samodiva, duhul de pe Păcuiul lui Soare; 9. Comoara din Insula fără Nume - Lacul Tașaul; 10. Fântâna de Leac din Munții Măcinului; 11. Sultanul Soliman Magnificul și Comoara de la Kiustenge; 12. Muntele Fericirii de la Tatlageac; 13. Ronciu și Aișe - Anadalchioi; 14. Pădurea Morții de la Almalău; 15. Insula lui Ovidiu; 16. Satul lui Topal Șchiopul; 17. Călugărul Liinad și dervișul; 18. Legenda lacului Tuzla; 19. Sfântul Foca și musulmanii; 20. Legenda Marelui Lup Alb.

Membri ai proiectului „Legendele Dobrogei”

O parte de echipa de implementare a proiectului sunt: Luiza Martinescu, membru în echipa de implementare; Sebi Pătrunjei responsabil PR; doctorul în Istorie și publicisticul constănțean Cristian Cealera autorul trilogiei Poveștile Mării Negre care este și sursă de inspirație pentru cele 20 de spectacole de teatru Radiofonic ce vor fi produse și difuzate în cadrul proiectului, și Iulian Enache, actor și regizor și autorul moral al proiectului.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436