REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Mar., 1 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6869
9.4° Constanța Marți, 1 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6869
 

Cum a ajuns firma fondată de Mircea Marcu să păcălească statul și să scape de prejudiciul de 50.000 de euro

Cum a ajuns firma fondată de Mircea Marcu să păcălească statul și să scape de prejudiciul de 50.000 de euro

Mirela PASCAL 3 iulie 2024 | 00:00 3478

Firma Global Ports’s Services SRL poate nu vă spune nimic la prima vedere însă, dacă dăm timpul înapoi, aflăm că aceasta a fost fondată de un fost director al Portului Constanța. Este vorba despre Mircea Marcu, care s-a retras din societate undeva prin 2014, predând ștafeta unui bun prieten de-al său, Marius Costel Dabija. Pe timp de criză, firma care are ca domeniu de activitate lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru fluide o duce destul de bine, având vânzări, anul trecut, de peste 15 milioane de lei. Însă lucrurile nu au fost roz întotdeauna, fiind, în trecut, implicată într-un dosar penal, și având calitatea de inculpată, alături de administratorul ei, după ce a contractat niște lucrări de la Primăria Ghindărești și a făcut șmecherii pentru a fenta statul. ANAF i-a dat de urmă și i-a stat în coastă, invocând un prejudiciu cauzat statului de aproape 50.000 de euro, bani pe care organul de control i-a recuperat și pe care societatea îi cere, astăzi, înapoi.

Cum a ajuns firma fondata de Mircea Marcu sa pacaleasca statul si sa scape de prejudiciul de 50.000 de euro Mircea Marcu

Global Ports’s Services SRL este deţinută în acte de Marius Costel Dabija, dar a fost înfiinţată şi condusă mulţi ani de Mircea Marcu, Dabija fiind unul dintre partenerii fideli de afaceri săi. Mircea Marcu a fost director al Portului Constanţa. În urmă cu mai bine de 10 ani, Marcu s-a retras din societate, devenind unic acționar Dabija și tot de atunci sediul firmei figurează în Eforie, pe bulevardul Republicii, acolo unde astăzi funcționează hotelul Citadel. 

Cum a ajuns firma fondata de Mircea Marcu sa pacaleasca statul si sa scape de prejudiciul de 50.000 de euro aici are sediul societatea Global Ports’s Services SRL

Anterior datei de 2011, societatea Global Ports’s Services SRL a ajuns cu afacerile la Ghindărești, unde a pus mâna pe un contract de lucrări, în valoare de 1,6 milioane de euro, la rețeaua de canalizare, staţia de epurare, înlocuirea reţelei de alimentarea apei potabile, sursa de alimentare cu apă potabilă din subteran. Nu se știe exact dacă la acea dată Marcu mai era unic asociat sau nu.

Cum a ajuns firma fondata de Mircea Marcu sa pacaleasca statul si sa scape de prejudiciul de 50.000 de euro

Ulterior, în urma unui control al Curții de Conturi, din 2015, auditorii au formulat sesizare penală la DNA cu privire la faptele funcţionarilor publici din cadrul UAT Ghindăreşti ce au avut legătură cu contractul mai sus menționat, împrejurare care a cauzat o vătămare a UAT cu titlu de pagubă materială estimată de 2.669.499 lei. Concret, s-a reţinut că, în cursul anului 2011, în perioada iunie - noiembrie, au fost evidențiate un număr de 54 facturi care nu au la bază operaţiuni reale.

Dosar penal pentru evaziune fiscală

Prin urmare s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de abuz în serviciu față de angajații primăriei. La data de 13.10.2016 a fost extinsă urmărirea penală cu privire la infracţiunile de evaziune fiscală, constatându-se din analiza actelor contabile sau a altor documente legale că au fost evidenţiate operaţiuni fictive, cu privire la cheltuieli inexistente şi care nu au temei legal. Prin aceeaşi ordonanţă, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de alți suspecţi, respectiv firma de mai sus și administratorul ei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, în modalitatea evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legate, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni fictive.

Cum a ajuns firma fondata de Mircea Marcu sa pacaleasca statul si sa scape de prejudiciul de 50.000 de euro Primăria Ghindărești

Firma a achitat la ANAF prejudiciul, dar dosarul penal a fost clasat, așa că își vrea banii înapoi

În cursul urmăririi penale, ANAF s-a constituit parte civilă cu suma de 241.757,17 lei reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat (impozit pe profit şi TVA). Iar în martie 2021 Global Ports’s Services SRL a achitat prejudiciul, pentru a beneficia de prevederile art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, potrivit cărora „În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amendă”.  Numai că, prin ordonanța Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa din data 9 ianuarie 2023 s-a dispus clasarea cauzei faţă de societatea de mai sus și față de administratorul ei, ca urmare a prescripției faptei, şi nu pentru că infracțiunile nu ar fi existat ori că ar fi lipsit vinovăția în săvârşirea faptelor.

Cum a ajuns firma fondata de Mircea Marcu sa pacaleasca statul si sa scape de prejudiciul de 50.000 de euro

Așa se face că, imediat după clasarea dosarului, firma Global Ports’s Services SRL a cerut ANAF restituirea... prejudiciului achitat anterior clasării speței, însă solicitarea i-a fost respinsă, pe motiv că restituirea sumei nu s-a stabilit printr-o hotărâre a organelor judiciare sau ale altor organe competente potrivit legii. Motiv pentru care pe 1 iulie a.c., instanța a decis să-i restituie  suma. „Admite recursul. Casează sentinţa civilă recurată şi, rejudecând: Admite cererea de chemare în judecată. Obligă pârâta să restituie reclamantei suma de 241.757,17 lei, precum şi să achite dobânda legală aferentă sumei de restituit calculată de la data de 04.08.2023. Obligă intimata-pârâtă să plătească recurentei-reclamante cheltuieli de judecată în sumă de 500 lei reprezentând taxe judiciare de timbru aferente fondului şi recursului. Definitivă”, se arată în soluția instanței.

Firma a avut contracte cu mai multe primării din județ

Așa cum am spus și mai sus, Global Ports’s Services SRL este deţinută în acte de Marius Costel Dabija, dar a fost înfiinţată şi condusă mulţi ani de Mircea Marcu, Dabija fiind unul dintre partenerii fideli de afaceri săi. Mircea Marcu, fost director al Portului Constanţa, numit în această funcţie de PSD, imediat după venirea la guvernare în anul 2000, s-a retras din firmă după ce a fost implicat într-un scandal de proporții.

A fost implicat într-un dosar penal, alături de o fostă directoare economică în cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor, Speranța Ionescu. Speranța Ionescu și Mircea Marcu au fost trimiși în judecată, în decembrie 2017, de către procurorii DNA Oradea. În rechizitoriu se arăta că „în perioada iulie 2010 – aprilie 2011, inculpata Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta, în calitate de director general economic în cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor, a acceptat promisiunea inculpatului Marcu Mircea de primi din partea acestuia un autoturism Audi A3, în schimbul căruia, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să avizeze propunerile de stabilire a alocațiilor bugetare pentru obiectivul de investiții „Regularizarea văilor Agigea și Lazu, jud. Constanța” și, implicit, să susțină interesele societății comerciale administrate de acesta din urmă, în raporturile cu Ministerul Mediului și Pădurilor și cu instituțiile publice din subordinea sa”. Anchetatorii susțineau că Speranța Ionescu ar fi primit de la omul de afaceri suma de 61.394 lei, reprezentând o parte din contravaloarea autoturismului, precum și o geantă în valoare de 6.300 lei. În 2021, cei doi au fost achitați, definitiv. Precizăm că societatea a avut, în 2023, o cifră de afaceri de peste 15 milioane de lei, profit de aproape 530.000 lei și datorii de peste 12 milioane de lei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Astea e legea afroromania l-om de la cei mulți și p****i și dăm la cei puțin dar hoți, legii făcute pentru pinguini dacă au datori de 10 lei, 100 lei punem anaf pe ei ca să recupereze banii și sai băgați și la bulau ca să se învețe minte să nu mai facă
4
2

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515